Rosa Bertram
Rosa Bertram Welzijn 5 aug 2021
Leestijd: 2 minuten

Op vakantie? Zo kan het je menstruatiecyclus veranderen

Bij BEDROCK zijn we gek op reizen. Het verreikt de geest, maakt je bewezen empathischer, flexibeler, creatiever én empathischer. Nu we langzaamaan weer wat meer kunnen reizen, zwijmelen we al weg bij heerlijke vakantie-oorden en het idee van tijd door brengen in de natuur. Maar wist je dat een reis of vakantie flinke invloed kan hebben op je menstruele cyclus?

Wait, what?  Kan een vakantie je menstruatiecyclus veranderen? We doken in de materie.

Vakantie effect op je menstruatie

Je cyclus is nu eenmaal je cyclus zou je denken. Hoewel die regelmatig schommelt (soms duurt ‘ie iets korter of juist langer), duurt een menstruatiecyclus gemiddeld zo’n 28 dagen, waarvan je ongeveer 3 – 7 menstrueert. Maar die cyclus kan veranderen afhankelijk van hoeveel stress je hebt, je hormoonlevels en ook je biologische ritme. Aha…

Dit is hoeveel invloed je bioritme en menstruatiecyclus hebben op je productiviteit

Hoewel reizen en vakanties over het algemeen bedoeld zijn om te ontspannen, kunnen vakanties ook veel stress met zich mee brengen. Dat begint al met het uitzoeken van een plek (hallo keuzestress), vliegtickets en de accommodatie.

Wanneer de reis dan echt begint, krijg je geheid lichte paniek van inpakken. Wat neem je mee? Wat moet je regelen voor je weggaat? Over de drukke vluchthavens zelfs nog niet eens gesproken. Zelf ren ik al-tijd kletsnat van zweet nét op tijd het vliegtuig in. Lekker ‘zen’ begin van de vakantie, not. 

Hormonen

Tel daar de verandering van tijdzones, jetlags en de verandering van je biologische ritme bij op en je hebt een prima recept voor schommelende hormoonlevels en dus een in-de-war-menstruatie-cyclus.

Wanneer heb je wel héél erg last van je menstruatie?

Volgens onderzoek is het namelijk zo dat alleen een kleine hoeveelheid aan kunstlicht al invloed kan hebben op je hormoonbalans. Op een vakantie in dezelfde tijdzone als thuis zal je daar niet zoveel last van hebben, maar zodra je internationaal gaat reizen, kan het zomaar zijn dat je ineens geen menstruatie krijgt of je eiersprong later plaatsvindt. Waarom?

Biologisch ritme

Dat heeft te maken met je biologische klok, ofwel je circadiane ritme. De cyclus hiervan is ongeveer 24 uur, één dag dus. Het is natuurlijke dag- en nachtritme. Dit ritme bepaalt je hormoonspiegels, bloeddruk, eetlust, lichaamstemperatuur en ook je biologische klok.

Een verstoring van je circadiane ritme ervaart je lichaam automatisch als een stressfactor. Dat kan weer effect hebben op je hormoonaanmaak, bijvoorbeeld op hoeveel oestrogeen je aanmaakt. Het vrouwelijke hormoon dat o.a. invloed heeft op je menstruatie. There we go!

Vandaar dat je menstruatie kan veranderen als je een verre reis of vakantie maakt. Goed om mee rekening te houden dus wanneer je op reis gaat!

Bedrock Talks: over je cyclus met de Menstruatiemeisjes

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️