Tessa Ham
Tessa Ham Betere wereld 7 aug 2021
Leestijd: 2 minuten

Fantastic Fungi: dé must see documentaire over de helende kracht van mushrooms

Bij het woord ‘schimmel’ trek je misschien een vies gezicht. Maar wat nou als we je vertellen dat schimmels kunnen voeden, genezen én kunnen helpen de planeet te redden? Dat is precies waar de must see documentaire Fantastic Fungi over gaat. En het goede nieuws: hij is nu op Netflix te bekijken!

Wedden dat je mening over schimmels compleet is veranderd in een uur en 20 minuten?

Netflix tip: Fantastic Fungi

Fantastic Fungi is alles wat we van een documentaire hopen. Het leert ons anders naar de wereld te kijken, is entertainend én visueel – door de time lapses van groeiende paddenstoelen – een feestje om naar te kijken. Wie had gedacht dat schimmels zo mooi konden zijn? Het is ook niet voor niets dat de documentaire een 100 procent score heeft op Rotten Tomatoes.

Wat kun je ervan verwachten? De documentaire belicht de magische, mysterieuze en medicinale wereld van paddenstoelen en is een beetje een mix tussen een natuurfilm en een lange TED-Talk.

Dit is de helende kracht van fungi (paddenstoelen dus)

Naast spectaculaire natuurbeelden zie je namelijk ook veel fragmenten van Paul Stamets’ lezingen in Fantastic Fungi. Stamets kunnen we met recht Mr. Mushroom noemen. In 2009 gaf hij al de TED-Talk ‘6 Ways Mushrooms Can Save the World‘. Zijn verhalen worden vergezeld door die van andere wetenschappers en mycologen. Actrice Brie Larson praat als ‘stem van de schimmels’ de documentaire aan elkaar op een poëtische manier.

Schimmels redden de wereld

De boodschap van Fantastic Fungi is dat schimmels op ontzettend veel nuttige manieren kunnen worden gebruikt. Onder andere voor het opruimen van olielozingen, het helpen van chemotherapie en het behandelen van psychische aandoeningen. Kortom: er ligt een hele magische wereld onder onze voeten waar we nu nog weinig van afweten!

Wij kijken in ieder geval nooit meer naar schimmels en paddenstoelen op dezelfde manier. Ze hebben vaak een slechte reputatie, maar Fantastic Fungi bewijst dat het tegendeel waar is. Deze hoopvolle documentaire is een mooie reminder dat de antwoorden op veel van onze problemen in de natuur liggen. Benieuwd geworden? Check hieronder de trailer:

De documentaire is sinds eind vorige maand op Netlfix te bekijken.

Mushrooms to the rescue: dit is hoe ze vervuiling van de aarde tegengaan

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️