Leren van de Zweden: het paradijs voor honden (die er eigen rechten hebben)
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.bedrock.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2021%2F07%2Fpexels-roman-odintsov-4555468-e1626879436416.jpg)
Zweden komt op een heleboel vlakken dicht in de buurt van het ideale land. Onder andere op het vlak van gelijkheid en onderwijs kunnen we veel van het Scandinavische land leren, maar ook qua duurzaamheid doen ze het goed. In deze rubriek laten we je zien wát de Zweden dan precies zo goed doen. Dit keer: de omgang met honden.
Wist je namelijk dat in Zweden een waar hondenparadijs is?
Honden aan de riem: why, in hemelsnaam?
Als je er maar lang genoeg over nadenkt, kan je er bijna niet omheen: het concept van een dier aan een touw om z’n nek meenemen is best gek. En dan heb je ook nog van die honden eigenaren die er zo hard en vaak aan trekken dat de hond zelf niet kan kiezen waar ‘ie wilt ruiken of plassen.
En een hond die op straat neigt te poepen? Menig hondeneigenaar moet er niet aan denken en trekt z’n trouwe viervoeter snel de straat af terwijl ‘ie nog poept! Stel je voor dat iemand jóú aan een touw om je nek trekt als je net lekker nummer #2 aan het doen bent. Geen pretje lijkt me toch?
Voor iedereen die van honden houdt: waarom ‘ie de perfecte guru is
Waarom doen we het dan wel bij honden, als je de poep erna prima kan opruimen? Hoe langer ik er over nadenk, hoe raarder ik het vind. Honden zouden toch lekker los moeten kunnen lopen in plaats ons te volgen aan een riem?
Enfin, de boodschap is wel duidelijk. Zweden zou Zweden niet zijn als we niet ook een hoop van ze zouden kunnen leren als het gaat om de omgang met dieren. Honden in dit geval.
Honden spelen lekker los in Zweden
Net als in Nederland, is het hebben van honden hartstikke populair. In Zweden zijn ze zo gek op honden, dat honden zelfs rechten hebben, de baasjes daardoor ook bepaalde plichten én er in Zweden een heus spreekwoord bestaat dat luidt: “one should not judge a dog from its fur”. Hoe tof?
Vov-vov
Om welke rechten gaat het dan precies? In het Zweeds bestaat het woord vov-vov (het Zweedse geblaf of geluid van een hond?) en dat betekent zoiets als affectie en respect.
Het is helemaal niet raar om te rouwen als je huisdier dood gaat (en dit is waarom)
Daarnaast bestaat er in het Scandinavische land een wet die honden en alle andere huisdieren beschermt tegen elke vorm van mishandeling, dat wordt dan ook als een misdaad beschouwd.
Daarnaast hebben honden een aantal grondrechten, een hond heeft namelijk recht op:
- voldoende water
- voldoende voedsel
- voldoende verzorging
- voldoende ruimte
- leven in een ruimte die de gezondheid bevordert
- leven in een ruimte die het natuurlijke gedrag mogelijk maakt
- reizen in een vervoersmiddel dat bescherming biedt
Maar dat is niet alles. Een hond die in Zweden woont – noem het gerust het hondenparadijs – moet tenminste 6 uur (!) per dag worden uitgelaten. Er zijn parken, natuur en ruimte genoeg waardoor de honden amper aan de lijn zijn. Hoewel Zweden dichtbij het perfecte land komt, is dat niet voor iedere Zweed mogelijk omdat er ook daar zoiets als werk bestaat.
Leren van de Zweden: mannelijkheid (al van lattepapa’s gehoord?)
Dat is dan ook meteen de reden dat er veel opvangcentra en hondenuitlaat services bestaan in Zweden zodat de baasjes naar hun werk kunnen. Dacht je dat dat het was? Dan heb je het mis. Want zit een hond dan tóch thuis, dan moet ‘ie tenminste uitzicht hebben op een raam dat zonlicht doorlaat. Geen grap!
Daarnaast mogen honden (aangelijnd) mee in het openbaarvervoer én naar kantoor. Als dát Zweden geen hondvriendelijk land maakt…