Margje Hoogland
Margje Hoogland Reizen 6 jan 2022
Leestijd: 5 minuten

Dé reistrends voor 2022: duurzaam, bewust en dichterbij huis

In de afgelopen jaren is onze manier van reizen sterk veranderd. Waar het vroeger nog niet de gewoonste zaak van de wereld was om na je studie te gaan backpacken, is het dat nu wel. Ook andere aspecten van reizen zijn altijd aan veranderingen onderhevig.

We zetten de (duurzame) reistrends van 2022 even voor je op een rij.

Duurzaam reizen

Door corona stapten we al minder in het vliegtuig, vooral tijdens die eerste lockdown was de lucht super schoon en zonder strepen van het vele vliegverkeer. Inmiddels is dat alweer anders en heeft Schiphol nog altijd plannen om nog meer uit te breiden. Toch zien we dat steeds meer mensen duurzamer reizen en het vliegtuig laten staan.

Deze Europese landen zijn perfect voor een roadtrip

Duurzaam reizen zit hem trouwens niet alleen in het vliegtuig laten staan. Ook bijvoorbeeld je accommodatie heeft veel invloed op hoe duurzaam het is. Gelukkig komen er ook daarvoor steeds meer en meer alternatieven en veel boekingsplatformen geven de duurzaamheid van de accommodatie aan. Zo kun je een duurzame keuze maken.

Maar duurzaam reizen zit hem ook in bijvoorbeeld hoe je bijvoorbeeld omgaat met  dierenleed, massatoerisme, het gebruik van plastic flesjes en afdingen op marktjes.

Lees ook: Bedrock Talks: over duurzaam reizen (bestaat dat überhaupt?) met Tessa aan de Stegge

Bewuster omgaan met verre reizen

Zorg er trouwens wel voor dat je niet te krampachtig wordt met de duurzaamheid van je reis en last krijgt van vliegschaamte of ecorexia. Als je er af en toe voor kiest om een verre reis te maken, mét het vliegtuig, weet dan dat het je ook veel zal brengen.

Reizen maakt je gelukkig en kent veel positieve effecten. Zo zorgt een verre reis voor inkomstenbronnen voor lokale gemeenschappen, kunnen locals leren van reizigers en leren lokale gemeenschappen bewuster om te gaan met hun omgeving.

Ook tijdens je reis kun je veel duurzame keuzes maken. Zo kun je bijvoorbeeld overnachten in ecolodges en homestays, gebruik maken van lokale gidsen en binnenlandse vluchten verruilen voor een reis met de trein of met de bus.

Slow Travel

We zien ook steeds vaker dat reiziger kiezen voor slow travel. Door op deze manier te reizen ben je veel bewuster in contact met de omgeving en/of cultuur waar je bent. Het draait niet om mooie foto’s voor social media of zoveel mogelijk dingen van je bucketlist strepen. Je neemt juist heel bewust de tijd om een klein deel van je bestemming te zien.

Slow travel doe je door veel bewuste keuzes te maken. Je gaat geen lijstje af, gooit FOMO overboord en gaat langs bij lokale gemeenschappen.

Lees ook: Slow travel: 5 x tips om er duurzaam op uit te trekken

Locatie-onafhankelijk werken

We zien steeds vaker dat reizen wordt gecombineerd met locatie-onafhankelijk werken. Misschien denk je dan al snel aan digital nomads die vanuit coworking spaces op Bali aan het werk zijn. Maar er zijn veel meer manieren om dat te doen.

Zo kun je ook een tijdje in een andere stad gaan wonen of met de camper reizen en vanuit daar aan het werk gaan. Of boek eens een huisje in de Nederlandse natuur en wissel je werkuren af met het ontdekken van de omgeving.

Enne, je hoeft er niet per se eigen baas voor te zijn. Omdat we nu het thuiswerken gewend zijn, zul je vast met je manager kunnen overleggen of zoiets voor jou ook mogelijk is.

Vakantie in eigen land

Dat we steeds meer kiezen voor een vakantie in eigen land, ligt met name aan het coronavirus en de onzekerheid van snel veranderende restricties. Als je gewoon in eigen land op vakantie gaat heb je daar veel minder last van.

Bedrock ontdekt Nederland: kamperen op de kleinkunstcamping Common Grounds

Ondanks dat we hopen dat het in de zomer van 2022 er allemaal weer een stuk rooskleuriger uitziet, zien we wel dat veel mensen nog steeds kiezen voor een vakantie in eigen land. Het leuke van deze hele crisis is namelijk dat we massaal hebben herontdekt dat Nederland ook heel leuk is en veel te bieden heeft.

En omdat je er niet ver voor hoeft te reizen is het óók nog eens een stuk duurzamer.

Met de trein

De trein is een duurzaam alternatief voor reizen met het vliegtuig. Door Europa reizen met de trein loopt helaas nog niet altijd helemaal vlekkeloos, maar dat kun je ook zien als onderdeel van het avontuur.

3 prachtige treinreizen door Europa als medicijn tegen vliegschaamte

Het leuke van reizen met de trein is dat je veel meer ziet van de omgeving waar je doorheen reist. Ook kom je soms op heel onverwachte plekken. Als je de lokale treinen neemt, zit je ook nog eens midden tussen de locals. Een mooie manier om wat van de cultuur mee te krijgen.

Met de camper

Camperreizen werden de afgelopen jaren al steeds populairder. Door corona nam die populariteit nog meer toe. Met een camper ben je vrij om te gaan en kun je last-minute besluiten wat je wil gaan doen. Ideaal met die veranderde restricties.

Op vakantie met een camper geeft het ultieme gevoel van vrijheid (dit is het bewijs)

Ook wanneer we minder te maken hebben met corona is een camper top. Je kunt toffe roadtrips maken, kamperen op de mooiste plekjes, makkelijk in contact komen met andere reizigers en reizen met je eigen huisje op wielen is heel comfortabel en knus.

Andere manieren van kamperen

Ga je liever niet met de camper op reis? Er zijn ook steeds meer andere leuke kampeer alternatieven die anders zijn dan kamperen met een klein tentje. Pop-up campings, eco-vriendelijke campings, mogelijkheden om te kamperen bij de boer of bij iemand in de achtertuin en nog veel meer.

Vooral ideaal als je de stad even wil ontvluchten en zin hebt in een micro avontuur. En de mogelijkheden zijn stuk voor stuk uniek. Daardoor laadt je niet alleen op, maar krijg je ook een creatieve boost.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️