Rosa Bertram
Rosa Bertram Betere wereld 25 feb 2020
Leestijd: 5 minuten

Dit is er mis met olifant rijden in Thailand (of op de foto gaan met tijgers)

In Thailand op de foto gaan met een tijger of een stuk rijden op de rug van een olifant. Als je niet beter zou weten, zouden het doodnormale toeristenattracties zijn in landen waar dit soort wilde dieren leven. Hoewel het bij menig reiziger inmiddels een duidelijke no go is (want: gigantisch dierenleed), zien nog steeds veel reizigers het kwaad er niet van in. ‘Vinden ze vast niet erg toch?’. Een wilde tijger die stilletjes blijft liggen terwijl jij – prooi – even naast ‘m komt poseren? Yeah right… Daar is dus wél heel veel mis mee, maar ook met de meer onschuldig-ogende toeristenattracties. 

Begrijpelijk dat het bijzonder is om thuis of op de gram te kunnen laten zien dat je op de rug van een olifant hebt gezeten of een kiekje hebt met een normaal-gevaarlijke (en natuurlijk mooie) tijger. Dat is inderdaad bijzonder, en wel met een reden. Deze dieren zijn namelijk wild en horen niet opgesloten, mishandeld en platgespoten om op de foto te gaan of de hele dag mensen rond te rijden.

Helaas zijn dit soort praktijken alleen niet altijd van de buitenkant te herkennen, en ergens hun beklag indienen, tja, dat kunnen dieren natuurlijk niet.

In contact met wilde dieren op reis

Thailand gebruik ik nu even als voorbeeld, omdat olifant rijden en foto’s maken met tijgers daar ware trekpleisters zijn. Maar het gebeurt natuurlijk op nog veel meer plekken en op veel meer verschillende manieren.

Wat denk je van tijgerwelpjes vasthouden? Of van rijden op struisvogels (??), uitgedroogde ezels je in een kar vooruit trekken, dierenparken bezoeken die er puur zijn voor de entertainment en niet ter revalidatie. Maar ook het eten van haaienvinnensoep, souvenirs of andere producten kopen die gemaakt zijn van het ivoor van een neushoorn gaan gepaard met veel dierenleed.

Must read: Deze start-up kocht 15.000 (!) hectare in de Amazone om het gebied en de dieren te beschermen

Stuk voor stuk gaat het om wilde dieren die vaak door mensen zijn getemd en hun geld oplevert. Het gebeurt voornamelijk in landen waar mensen het zelf niet breed hebben en de wilde dieren zijn daarom ‘perfect’ om het geld van mee af te troggelen.

Deze praktijken zijn niet oké

Maar zou je het ook doen als je wist dat die olifanten soms wel 10 uur per dag mensen moeten rondrijden, mishandeld worden met stokken, zwepen en scherpe punten zodat ze luisteren? Of…

Tijgers

… als je wist dat die tijgers of andere grote katachtigen – die uit zichzelf heus niet rustig met jou op de foto willen – injecties krijgen toegediend om de hele dag in een kooi of veldje te liggen waarna toerist na toerist voorzichtig en breedlachend naast ‘m komt zitten op dé vakantiefoto te maken? Of als je wist dat ze kleine hokken hebben, slechte voeding krijgen en worden mishandeld? Over de stress die het dieren oplevert om steeds op zo’n foto te moeten, nog niet eens gesproken.

Lees ook: Wow: zoveel dieren worden met uitsterven bedreigd

Apen

Op sommige plekjes kun je met baby-aapjes op de foto. Leuk hoor, voor de foto. Maar is het net zo leuk als je weet dat ze gedrogeerd worden en de moeder wordt vermoord? Precies.

Paarden en ezels

Ook worden dieren, vaak paarden of ezels, gebruikt om karren vooruit te trekken. Dat gebeurt al sinds mensenheugenis, maar deze dieren worden niet overal goed verzorgd. Let maar eens op: vaak genoeg zie je ezels uren lang in de brandende zon staan zonder eten of ook maar iets van water, met verwonde poten en verzakte ruggen. En dat om jou en je spullen misschien een stukje van A naar B te brengen. Pak lekker de benenwagen of ga met een tuktuk of taxi, die zijn er voor gemaakt. Ezels en paarden niet.

Bijzondere gerechten

Begrijpelijk dat je op reis lokale gerechten wilt proeven. Nu bestaat diervriendelijk vlees sowieso niet, maar wees je ervan bewust dat er een hele nare business schuilgaat achter producten als haaienvinnensoep.

Ook interessant: Dit gebeurt er met je lichaam en de wereld als je stopt met vlees eten

Wist je dat de vinnen van haaien worden afgesneden en de haai zonder vinnen weer wordt teruggegooid in de zee? Zonder vin kan een haai niet zwemmen of leven en zal dus langzaam sterven. Just so you know… Op de kaart staan vast genoeg héérlijke andere gerechten waar geen dierenleed voor nodig is geweest.

De alternatieven

Sorry als je reisvibes nu een zuur randje heeft gekregen, maar sommige dingen zijn nou eenmaal écht te mooi om waar te zijn. En is je vakantie niet veel mooier en dierbaarder als je níet hebt meegeholpen aan grootschalig dierenleed, en de wereld juist een stukje mooier hebt gemaakt?

Er zijn namelijk genoeg alternatieven die je reis extra bijzonder maken, ook als je toch wilde dieren wilt zien!

  • Bezoek animal sanctuaries: het zijn opvanghuizen waar wilde dieren worden geholpen en verzorgd om weer terug naar het wild te gaan (ook al is het daar soms al te laat voor). Deze kan je soms bezoeken tegen een kleine donatie! Of leuker nog: je kan er meehelpen.
  • Koop souvenirs waar geen dierenleed aan te pas is gekomen. Geen producten van krokodillenleer, ivoor of parels van koraal dus. Ga bijvoorbeeld liever voor een handmade houten beeld waarmee je de lokale kunst én economie stimuleert op een positieve manier.
  • Een dier bekijken van een afstand is natuurlijk geen probleem, als dit in een nationaal park is waar de dieren met rust worden gelaten en beschermd.
  • Er zijn altijd toffe natuurbeschermingsprojecten te vinden waar je langs kunt gaan of misschien zelfs mee kunt helpen!

Op die manier wordt je vakantie toch een stuk leuker?

Meer Bedrock Travel?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
Dit is er mis met olifant rijden in Thailand (of op de foto gaan met tijgers)
Sluiten