Redactie
Redactie Reizen 21 okt 2021
Leestijd: 5 minuten

De filosofie achter slow travel (en hoe je het doet)

Slow travel valt in de categorie reistrends die positief is voor de mens en het milieu. Kies je voor slow travel, dan kies je voor een meer bewuste en een duurzamere manier van reizen. Ver weg van de grote trekpleisters. Maar wat is slow travel precies en nog belangrijker: hoe integreer je het in je eigen leven?

Leer een volledig nieuwe manier van reizen kennen.

Het ontstaan van slow travel

Voordat iemand ooit van slow travel gehoord had, werd er eerst een andere belangrijke movement geboren die hieraan ten grondslag ligt: slow food. Deze beweging begon eind jaren 80, toen de eerste McDonald’s van Rome werd geopend. De inwoners van deze Italiaanse hoofdstad gingen massaal in protest uit angst voor het verliezen van de regionale keuken en de traditionele manier van koken.

Verlang je naar vertraging? We geven 20 tips voor slow living

Inmiddels heeft McDonald’s natuurlijk de wereld overgenomen, maar de slow food movement heeft ook zeker niet stilgestaan. Slow food is een levensstijl geworden. Deze levensstijl legt de nadruk op verbinding: verbinding met voedsel, verbinding met elkaar, verbinding met de lokale bevolking en verbinding met cultuur. Slow food is dus letterlijk de tegenhanger van fast food.

Maar dan op reisgebied

Op reisgebied ging dat ongeveer hetzelfde. Sinds het begin van deze eeuw schoten de low budget vliegtuigmaatschappijen als paddenstoelen uit de grond. Massaal vlogen we naar tropische oorden en hippe steden om daar zoveel mogelijk bezienswaardigheden mee te pakken.

Reizen werd zo toegankelijk dat het soms wel een competitie lijkt. Vraag jezelf eens af: reis je om een ervaring op te doen of om die ervaring met anderen te delen?

Voor de reizigers: de solo reizen die je ooit gemaakt wil hebben (ook gewoon dichtbij huis)

De invulling van je reis weet je vaak al voordat je überhaupt vertrokken bent: mensen vertellen je wat je absoluut niet mag missen op je bestemming, op Instagram heb je al een heel album aan hotspots opgeslagen en je Lonely Planet ligt gelabeld en wel klaar voor vertrek.

Onthaasten en ontspannen maakten dus plaats voor het zo snel mogelijk afwerken van je bucketlist en een Instagramprofiel met zoveel mogelijk jaloersmakende plaatjes. Het resultaat? We komen uitgeput terug van onze vakanties. Steeds meer mensen besluiten tegenwoordig daarom de slow travel movement te omarmen.

Wat is slow travel precies?

Slow travel is een vorm van reizen waarbij het doel is jezelf verbinden met je omgeving en/of een cultuur zonder oppervlakkigheid (zoals het maken van te gekke posts voor Instagram). In plaats van zoveel mogelijk in zo weinig mogelijk tijd te willen zien, maak je ruimte voor het ontdekken van de lokale cultuur en een klein deel van een bestemming.

6 redenen waarom reizen je een beter mens maakt

Met slow travel geef je meer diepgang en betekenis aan je reis. Dat klinkt misschien een beetje zweverig, maar in feite blijf je gewoon ver weg van de grote trekpleisters en dichtbij de lokale cultuur en natuur. Uiteraard allemaal op een duurzame en verantwoordelijke manier.

Hoe doe je dat, slow travel?

Kom jij ook standaard doodmoe terug van je vakantie, terwijl je eigenlijk al moe was voordat je vertrok? Dan is slow travel zeker iets voor jou. Maar hoe doe je het? Het enige wat je nodig hebt is een paar kleine aanpassingen in je mindset. Slow travel kun je namelijk op iedere bestemming toepassen.

1. Andere keuzes

Het begint bij het maken van andere vervoers keuzes. Reis een keer met de trein in plaats van met het vliegtuig. Dat is niet alleen beter voor het milieu, je ziet veel meer doordat je letterlijk door het land aan het reizen bent.

Je kunt ook kiezen voor een reis met een auto of camper over binnenwegen om zo een gevoel te krijgen bij de streek waar je doorheen rijdt. Je bent dus niet bezig met zo snel mogelijk op plaats van bestemming komen, maar de reis zelf maakt deel uit van je ervaring.

2. Geen lijstjes

Vermijd lange lijstjes met bezienswaardigheden. Je kunt nou eenmaal niet alles zien! Gooi je FOMO overboord en maak je to-do lijstje een stuk korter. Zo krijg je veel meer oog voor je omgeving. Vergeet vooral niet om wat ruimte over te laten voor ongeplande activiteiten.

3. Kies lokaal

Stel je open voor onbekende culturele ervaringen! Platgelopen plekken overslaan is namelijk al de helft van het werk. Dus bezoek eens een lokale gemeenschap, slaap een nachtje in een homestay, leer meer over de lokale natuur en proef een keertje van de plaatselijke keuken.

Extra tip: slow travel is ook heel goed met slow food te combineren door lokale markten te bezoeken, streekproducten te kopen en voor kleine restaurantjes te kiezen waar je vooral de lokale bevolking ziet eten.

3 wetenschappelijke redenen waarom reizen goed voor je is

Slow travel in een camper

Klaar om nu je eigen slow travel ervaring op te doen, en zou je heel graag willen roadtrippen? Je kan er dan ook voor kiezen een oud volkswagen busje te huren, bijvoorbeeld via Goboony.

Met de camper hoef je namelijk nergens op tijd te zijn; geen tijdstip waarop je moet inchecken op het vliegveld of in een hotel. Ook kun je de route plannen zoals jij dat wilt. Zo kun je een weekendje, midweek of een langere periode een roadtrip maken en jouw favoriete bestemmingen op je eigen tempo ontdekken. Hoe fijn is het om de deur van de camper open te doen en direct midden in de natuur te staan?

Dit artikel werd geschreven door Goboony. Wil jij ook graag eens met de camper weg? Dan kun je heel makkelijk een camper huren via Goboony. Het is een platform waar campereigenaren en reizigers bij elkaar komen. Of je nu een super de luxe camper met alles erop en eraan wilt huren, of met een karakteristiek, maar simpel Volkswagen busje weg wilt: bij Goboony ben je aan het juist adres.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️