Rosa Bertram
Rosa Bertram Psyche 2 jun 2023
Leestijd: 5 minuten

Waarom jij deze zomer een soloreis (of vakantie) wilt maken

Reizen behoort misschien wel tot één van de meest waardevolle dingen die jij jezelf kan gunnen in het proces van persoonlijke groei. Dat klinkt misschien een beetje overdreven of cliché, maar niets blijkt minder waar als we de wetenschap induiken. Dít is waarom jij deze zomer (of een andere keer!) een soloreis wilt maken.

Weinig dingen blijken zo’n impact op je te hebben als een soloavontuur in het buitenland. Waarom? Lees maar even mee…

Veel stress in Nederland

Allereerst is het goed om je bewust te zijn van het feit dat de meeste mensen op de wereld niet eens de keuze hebben om überhaupt aan reizen te kunnen denken. Overwegen om er een tijdje tussen uit te gaan (al dan niet met je laptop in de aanslag), is dus bij uitstek een privilege.

Een voorrecht waar je misschien bést eens wat vaker bij stil wilt staan, als je kijkt naar de cijfers op het gebied van stress in Nederland. “Het overgrote gedeelte van de Nederlanders ervaart stress in het dagelijks leven, met name in de donkere maanden,” schrijft zorgverzekeraar Achmea.

Vooral jongeren tot dertig jaar ervaren stress, blijkt uit onderzoek van Agis Zorgverzekeringen. Zo’n 9 van de 10, zegt het onderzoek. Slechts iets meer dan de helft onderneemt hier actie op, blijkt. Dát kan beter, want stress is niet alleen de oorzaak van burn-outs, maar chronische stress verhoogt ook de kans op hart- en vaatziektes, moeheid en somberheid.

De kracht van reizen

Juist in tijden van veel stress en wanneer je het gevoel hebt dat je geleefd wordt en de controle van de indeling van jouw dag (en eigenlijk hele leven) een beetje bent verloren, kan een soloreis als een hele welkome opfrisser fungeren. Reizen is namelijk ontzettend goed voor onze mentale gezondheid. Waarom?

Reizen maakt flexibeler

Op reis leer je in een sneltreinvaart flexibel worden. Je moet wel een beetje meebewegen met wat er zich aandient, bijvoorbeeld als je hostel ineens vol zit, de bus niet komt opdagen of er ineens iets anders, onverwachts gebeurt.

Het vergroot je flexibiliteit mentaal gezien, maar ook als het gaat om sociale structuren, waardoor je dingen ineens in een ander daglicht kunt zien. Je kunt hierdoor makkelijker met veranderingen om gaan. Dat is ook een handige skill in het dagelijkse leven thuis.

Reizen maakt socialer

Als er één ding is wat zeker is, is dat reizen je socialer maakt. Waar je thuis je vrienden waarschijnlijk makkelijk weet te vinden en altijd wel iemand hebt om op terug te vallen, is dat op reis wel even anders. Je bent met het beste gezelschap dat je je kunt wensen: jezelf!

Hoeveel vrije tijd heb je nodig om gelukkig te zijn? Dit zegt de wetenschap

Dat betekent echter ook dat wanneer je behoefte hebt aan contact met mensen, je een praatje zult moeten aankopen met locals of de andere hostelgasten bijvoorbeeld. Maar ook wanneer je de weg wilt vragen op straat, hulp wilt of een tijdelijke reisbuddy zoekt.

Je leert vanzelf aan je sociale vaardigheden werken op reis, en dat is ook in het dagelijks leven handig en kan je ontzettend veel zelfvertrouwen geven!

Reizen helpt jezelf te herontdekken

Doordat je buiten je comfortzone bent en op reis niemand weet wie jij bent of wat je allemaal doet, begin je eigenlijk helemaal opnieuw. Je kunt zijn wie je wilt en bent ineens gewoon jíj. Zonder een imago, vrienden, werk etc. Ineens kom je jezelf tegen op een manier die je thuis nooit voor mogelijk had gehouden.

Wie ben jij zonder al die dingen die normaal gesproken zo vanzelfsprekend zijn? Het is een manier om kanten van jezelf te ontdekken die je anders misschien nooit was tegengekomen.

Reizen maakt creatiever

Als je van huis reist, treed je zoals gezegd buiten je comfortzone. Je bent ver weg van thuis, hebt geen oude vrienden om je heen, spreekt misschien de taal niet en kent de weg niet. Je brein is op dat moment keihard aan het werk om nieuwe paden te leggen waardoor de neuroplasticiteit groeit.

Uit een onderzoek dat werd gedaan door de Universiteit van Indiana bleek dat wie reist, een sterker creatief vermogen heeft, onder meer bij het oplossen van een puzzel.

Reizen maakt empathischer

Wie naar nieuwe plekken reist en zich onderdompelt in andere culturen, ziet met eigen ogen hoe mensen elders ter wereld leven. Je ziet dat de wereld divers is en dat er veel andere manieren van leven zijn, en dat daarin geen goed of fout bestaat. Met andere woorden: reizen maakt empathischer en díe les mee naar huis nemen, kan je ontzettend veel brengen.

Reizen maakt vrolijk en verlicht stress

Het zal je vast niet verbazen dat stress vermindert wanneer je weggaat uit een stressvolle omgeving. Een reis of een vakantie is daar het ultieme voorbeeld van. Volgens onderzoek uit 2013 dat werd gedaan bij mensen tussen de 25 en 70 jaar, ervaart 80 procent van de reizigers dat het hun humeur verbetert, maar ook hun algehele kijk op het leven.

Zo’n 75 procent van de reizigers vindt dan ook dat het helpt bij het tegengaan van stress.

Alleen reizen it is

Toch is de ene reis de andere niet, want als je op reis gaat samen met je beste vriend(in) en alles samendoet, dan sta je natuurlijk een stuk minder open voor avontuur, andere mensen en sta je een stuk minder ver buiten je comfortzone. En dat is nou juist waar je een beetje wilt zijn als je verandering teweeg wilt brengen en dat proces van persoonlijke groei aan wilt gaan.

Wat je wilt weten vóór je als vrouw gaat soloreizen (van Afrika tot Brazilië)

Vind je dat idee nog spannend? Weet dan dat het een normaal gevoel is, en als het niet spannend zou zijn, het ook niet buiten je comfortzone zou zijn. Uiteindelijk merk je altijd vanzelf dat je heus wél de skills in je hebt om met andere mensen te praten (hoe spannend dat op het begin ook is), rondwandelt alsof je er al jaren komt en ineens de vrijheid hebt om je dag precies zo in te delen als hoe jij dat fijn vindt!

De magie van reizen

Reizen brengt nog véél meer teweeg. Benieuwd wat reizen jou allemaal kan brengen en hoe het je kan helpen je leven bewuster in te delen? Je leest het allemaal in mijn gloednieuwe boek: De magie van reizen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️