Rosa Bertram
Rosa Bertram Duurzaamheid 3 jun 2023
Leestijd: 4 minuten

7 x eco-friendly vakantieadresjes gewoon in de buurt

De zomer staat weer voor de deur en dus wordt het hoog tijd om de vakantieplannen te gaan vastleggen, maar wie zegt dat je naar de andere kant van de wereld moet reizen om tot rust te komen? We delen 7 eco-friendly vakantieadresjes gewoon in de buurt.

Wie zich wil onderdompelen in nieuwe culturen, mooie natuur en vooral tot rust wilt komen, hoeft daar heus niet voor naar de andere kant van de wereld te vliegen. Nederland en haar omringende landen zijn heel wat pareltjes rijk, maar dan moet je ze wél weten te vinden.

Duurzame vakantieadresjes in de buurt

Daarom delen we zeven toffe én eco-friendly vakantieadresjes gewoon in de buurt.

1. Wikkelhuisjes

Ken jij het concept van wikkelhuisjes al? Het is een Nederlands designconcept voor een tiny house dat inmiddels wereldwijd wordt gebruikt. Het wordt in compartimenten gemaakt van 1,2 meter diep en geen grap: ze zijn gemaakt van karton.

De cabiner, zoals ‘ie ook wel genoemd wordt, is afgetimmerd met hout en is zó licht dat er zelfs geen fundering nodig is. Inmiddels vind je de huisjes overal ter wereld, maar ook diep in verschillende bossen van ons eigen land. Hoe bijzonder?

2. Camping Buitenland

Voor de rubriek ‘BEDROCK ontdekt Nederland’ gingen we op bezoek bij de camping van niemand minder dan fervent reizigster Floortje Dessing: camping Buitenland in Drenthe.

Kamperen bij camping Buitenland is in eerste instantie natuurlijk duurzaam omdat je geen vliegtuig hoef te pakken om er te komen. Daarnaast gaat Buitenland het liefst samenwerkingen aan met bedrijven die de wereld een stukje beter maken. Zo maken zij gebruik van zonneboilers en zijn er duurzame producten te vinden in de buitenbar én in hun campingwinkeltje.

Veelzijdig is deze camping dus zeker. Je kunt hier naartoe met de hele familie, maar óók alleen. Als je rust zoekt om te werken, schrijven of als je de stad even wilt ontvluchten. Vergeet niet omhoog te kijken als je op camping Buitenland verblijft, want een sterrenhemel zoals deze zie je niet vaak in Nederland.

3. Ontprikkelen bij Zwier

Zwier ‘de vrijhaven van de stad’ ligt op nog geen 15 minuten rijden van onze hoofdstad, maar (of misschien juist) ze weten er precies wat de bewuste, maar drukke randstedeling nodig heeft om tot rust te komen: natuur, yoga, puur eten en gezelligheid.

Al het eten is er bovendien home made, plantaardig en lokaal, de cabins zijn er duurzaam gebouwd, de producten zijn er van biologische oorsprong (zoals de zeepjes etc) en zelfs het matras is duurzaam gemaakt.

4. Tiny houses

Wie wilt ervaren hoe het is om te wonen op slechts een paar vierkante meter, boekt deze zomer (of wanneer dan ook!) een vakantie in een tiny house. Een duurzaam gebouwd klein huisje of boomhut dat middenin de natuur ligt.

Tegenwoordig vind je hiervoor allerlei speciale Tiny house-platforms, maar ook via Airbnb kun je tegenwoordig een heuse tiny house boeken. Je vindt ze in de Nederlandse Veluwe, aan zee en soms zelfs vlakbij de stad!

5. Logeren op een kampeervlot bij De Heen

De Heen is een plek waar je waarschijnlijk nog niet eerder van hebt gehoord. Dit idyllische plekje ligt op de grens van Noord-Brabant en Zeeland waar de heuse kampeervlotten (!) in het water liggen.

Je bereikt je vlot per kano. Je hebt dus echt een tiny house op een vlot en comfortabel is het zeker. Je hebt geen last van de deining en je slaapt op een bed met een kampeermatrasje. Zo vind je avontuur en natuur gewoon op een steenworp afstand!

6. Logeren op een elektrische woonboot

Bijzonder overnachten in de Biesbosch? AquaHome is waar comfort en duurzaamheid samenkomen. Ontdek de magie, rust en prachtige omgeving op een verblijf op het water. Geheel duurzaam gebouwd en maakt gebruik van 100 procent hernieuwbare energie door de zonnepanelen op het dak. Dát is nou nog eens uniek en duurzaam overnachten.

Bij deze knusse eco-campings wil je deze zomer kamperen (geloof ons)

7. Duik zelf de natuur in: wildkamperen

Wie helemaal zelfvoorzienend wil zijn, duikt gewoon zelf de natuur in met een tentje of kampeerauto. Zo ben je nog meer overgeleverd aan de wildernis en het avontuur wat zich aandient. Want stiekem is dat toch wel het allerleukste, als je het aan ons vraagt.

Wel is het natuurlijk belangrijk om je afval goed op te ruimen en even goed vooronderzoek doen naar waar je wel en niet mag wildkamperen. De app ‘Park4Night’ kan je daarmee goed op weg helpen.

Kijk, zo heb je er weer wat bijzondere eco-friendly vakantieadresjes in de buurt bij!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️