Annemarie Hartsuiker
Annemarie Hartsuiker Betere wereld 3 jun 2023
Leestijd: 4 minuten

Duurzaam dilemma: Jitka (31) gooide oude kleding weg en houdt hier een schuldgevoel aan over

Zit jij met een prangende kwestie en wil je graag de mening van een ander horen? Bij BEDROCK delen wij iedere week een duurzaam lezers dilemma. Deze week delen wij het dilemma van Jitka, die bewust leeft, maar niet weet waar ze met haar oude kleding terecht kan. Daarom heeft ze álles in de kliko gemieterd en daar heeft ze spijt van.

“Afgelopen maand heb ik flink huisgehouden en al mijn kasten opgeschoond. Daarmee bedoel ik: keuzes maken en echt dingen weggooien. Dit levert een hoop rust én ruimte op, alleen blijft er toch een schuldgevoel aan mij knagen. Ik heb namelijk als een dolle vuilniszakken staan vullen en mijn oude – maar vaak mooie – oude kleding gewoon bij het afval gedumpt. Simpelweg omdat ik even géén idee had waar ik met alle spullen naartoe kon.

Toen ik dit met een vriendin besprak, tikte ze mij terecht op de vingers. Er zijn tal van initiatieven die aandacht vragen voor het doneren, langer gebruiken en recyclen van bijvoorbeeld textiel. Ik had mijn kleding eenvoudig in kunnen leveren, zodat het een tweede leven zou krijgen. De meeste kledingstukken waren immers nog in perfecte staat.

Oude kleding niet weggooien, maar hergebruiken

We leven in een circulaire economie en steeds meer mensen zijn zich bewust van de impact van afval. Daarom wordt er zoveel gedaan om dit te voorkomen. Dat ik daar aan voorbij ben gegaan, is natuurlijk zonde. Na kort research (ja echt, het heeft niet eens veel tijd gekost!) kwam ik zo op een aantal ideeën. Voor mij te laat, maar wie weet heeft een ander hier wat aan! BEDROCK deelt de tips graag.

Kledingbakken

De meest toegankelijke manier om oude kleding weg te brengen is toch door het in een kledingbak. Zo kun je kleding die nog in een goede staat is in kledingbakken van het Leger des Heils deponeren. Er is altijd wel een kledingbak bij jou in de buurt te vinden, deze vind je online. De kleding die je bij het Leger des Heils inlevert, wordt via hun ReShare-afdeling gesorteerd en verspreid over verschillende plekken waar de kleding nodig is.

Een deel gaat naar de ReShare Stores waar de items voor lage prijzen verkocht worden aan mensen die financieel krap bij kas zitten of mensen die simpelweg geen nieuwe items willen kopen. Een ander deel gaat naar noodhulp in binnen- en buitenland. Een ander (fors) deel wordt doorverkocht aan sorteerbedrijven waardoor er geld ingezameld wordt voor hulpprojecten.

Ook Sympany heeft veel kledingbakken in Nederland waardoor ze tientallen miljoenen textiel inzamelen. De bruikbare items worden doorverkocht aan landen als Oost-Europa of Afrika waar de kleding wordt verkocht voor lage prijzen. Met het verdiende geld investeren ze in manieren om textiel nog beter te kunnen recyclen. Want er wordt ook een hoop (eigenlijk steeds meer) onbruikbare kleding weggegooid en daar moeten ze ook wat mee. Zo werken ze samen met kledingmerken die het textiel hergebruiken voor nieuwe kledingstukken.

Online verkopen

Er zijn verschillende online platforms waarop je jouw gedragen kleding kunt aanbieden. Denk aan Vinted of Sellpy. Deze laatste neemt je al het werk uit handen door alles voor jou te verkopen. Het enige wat jij hoeft te doen, is het vullen van een tas. Hoe dat werkt? Dat lees je hier.

Vintage winkels

Is jouw kleding nog in goede staat en heb je geen zin om alles online te zetten? Dan kun je er misschien nog iets aan verdienen! Tweedehandswinkels verkopen jouw pre-loved kledingstukken in ruil voor een percentage. Vaak draag je veertig of vijftig procent af, maar dan hoef je er ook he-le-maal niks voor te doen! Toch lekker als je er na een paar maanden achterkomt dat je nog een potje geld hebt. Omdat het aanbod groot is zijn de winkels kritisch met de inname van kleding.

Ze moeten wel de ruimte hebben om alles netjes te presenteren aan de klanten. In Amsterdam heb je bijvoorbeeld De Ruilhoek met mooie merken en Salon Heleen Hülsmann voor echte designer pieces.

Goede doelen en stichtingen

Regelmatig zie je oproepjes verschijnen van goede doelen of stichtingen die bepaalde items inzamelen. Because We Carry bijvoorbeeld begon met het inzamelen van draagzakken, maar inmiddels zamelen ze ook warme jassen en andere spullen in.  Ook de Regenbooggroep is regelmatig op zoek naar bruikbare spullen. Breng niet bergen met jouw afdankertjes weg, maar check altijd even óf ze het nodig hebben en waar ze de spullen dan inzamelen.

Hopelijk heb je genoeg inspiratie om oude kleding nieuw leven te geven!

Tweedehands kleding kopen? Hier moet je op letten volgens een expert

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️