Rosa Bertram
Rosa Bertram Betere wereld 20 mei 2023
Leestijd: 4 minuten

Duurzaam dilemma: hoe ga je deze zomer duurzaam op vakantie?

Met een stijgende zeespiegel en een snel afnemende biodiversiteit in het achterhoofd, wordt het nemen van duurzamere keuzes  steeds logischer en mentaal daarom gelukkig vaak óók een stuk makkelijker. Van het uitkiezen van milieuvriendelijke skincare-producten tot het aanpassen van je dieet. Hoe steek je deze zomer ook de vakantie duurzaam in?

De zomer komt eraan en dat betekent dat er weer volop weekendjes weg worden gepland, datumprikkers worden ingevuld, nieuwe vakantiebestemmingen worden uitgekozen en dat er wordt gedroomd over tropische oorden. Alleen, hoe steek je jouw vakantie deze zomer een beetje duurzaam in?

Een duurzame zomer

Wie denkt aan de zomer, denkt waarschijnlijk aan eindeloze warme dagen,  ijsjes eten tot je een ons weegt, tot laat in de avond op terrasjes zitten en struinen over onbekende straatjes in verre steden of juist heerlijk uitrusten op een stretchbedje op een uitgestrekt, wit strand. De zomer is om een moment om extra van te genieten, juist na zo’n lange, koude winter.

Hoewel de zomer een uitgelezen moment is om vakantie te nemen en op te laden van de hectiek die het afgelopen jaar is opgebouwd, zijn er ook heel wat factoren om rekening mee te houden bij het plannen en boeken van je vakantie. Helemaal als je een beetje eco-friendly op vakantie wilt gaan.

Uit het Duurzaam Reizen Rapport 2023 van Booking.com blijkt gelukkig dat bijna driekwart van de Nederlander meer duurzamere keuzes wil maken als het aankomt op reizen. Daarom delen we een paar handige, maar o-zo simpele tips om jouw (zomer)vakantie duurzaam in te steken!

#1. Locatie: waar wil je naartoe?

Wie duurzamere keuzes wil maken op het gebied van reizen, wil allereerst nadenken over de locatie. Waarom wil je op reis of op vakantie? Is het om tot rust te komen of juist om de wildernis in te trekken? In dat eerste geval kun je afvragen of je écht helemaal naar Bali moet vliegen om tot rust te kunnen komen. We kunnen je alvast verklappen: dat is zéker niet nodig.

Dichterbij huis vind je de meest prachtige bestemmingen waar je ontzettend goed tot rust kan komen. Zo tipten we eerder al 7 x retraites in Europa die het bezoeken waard zijn deze zomer. Wie behoefte heeft om zich helemaal onder te dompelen in een andere cultuur kan dat haast op geen betere plek doen dan in Europa zelf, waar tientallen verschillende culturen, talen en gebruiken ongekend dichtbij elkaar leven.

Uiteindelijk gaat het vaak niet om de bestemming, maar om de reis zelf.

#2. Vervoer: hoe kom je er?

Wanneer je eenmaal een bestemming hebt uitgekozen, wordt het tijd om te gaan nadenken over welk vervoer je gaat nemen. We hoeven je vast niet te vertellen dat vliegen niet heilig is en dat je vooral met het kiezen van vervoer een flinke positieve impact kan hebben op jouw reis.

Gaat de zomervakantie dit jaar naar Italië, Engeland of misschien juist naar Oost-Europa, onderzoek dan wat de opties zijn om het openbaar vervoer te pakken en ter plaatsen je te verplaatsen met het lokale openbaar vervoer of daar een auto te uren. Zelf de auto pakken is natuurlijk ook een duurzaam alternatief, en dat wordt zowaar nóg een duurzamer idee wanneer je besluit te carpoolen met vrienden of familie.

https://www.bedrock.nl/positieve-effecten-reizen/

Tegenwoordig wordt het netwerk aan treinen en bussen door Europa steeds verder uitgebreid en wordt het zo makkelijker om het vliegtuig te skippen. Wist je bijvoorbeeld dat je tegenwoordig een boot naar Noorwegen kunt nemen? Hoe bijzonder!

#3. Accommodatie: waar verblijf je?

Dan de slaapplaats: want ook daarin kun je heel wat duurzame afwegingen maken. Van een tiny house tot een duurzaam gebouwd, drijvend vlot en van een glamping tot ecolodge: duurzame opties zijn er inmiddels genoeg! Er zijn steeds meer vakantiehuisjes, guesthouses en hotels die duurzaamheid hoog in het vaandel hebben staan met een seizoensgebonden vega(n) buffet, meubels van gerecycled materiaal, elektriciteit opgewekt via zonnepanelen en samenwerkingen met duurzame ondernemers.

En zeg nou zelf: dat slaapt toch een stuk lekkerder?

#4. Wat voor reiziger ben je (of wil je zijn)?

Vaak gaan we op vakantie met het idee om uit te rusten, maar vaak genoeg óók met het idee van ‘het meeste geld uit mijn vakantie halen’. Wees je er op reis daarom altijd van bewust dat het een privilege is om te kunnen reizen en dat je te gast bent in een ander land.

De tofste vakantie ideeën voor als je zo duurzaam mogelijk op reis wil

Heb daarom altijd respect voor het land en de mensen en weet dat je met jouw euro juist op vakantie lokale ondernemers kunt steunen. In plaats van te boeken bij een grote, internationale hotelketen kan je ook voor een homestay kiezen die wordt gerund door een lokale familie of in plaats van eindeloos af te dingen op een marktje kan je de verkoper die het wellicht niet breed heeft, die extra euro wél gunnen.

Het zijn subtiele veranderingen, maar bepalen wél wat voor soort reiziger je bent. Ga eens bij jezelf na: wat wil ik achterlaten?

De magie van reizen

Benieuwd hoe reizen je kan helpen om een bewuster mens te worden en wat je allemaal nog meer kunt leren van reizen (zonder dat je daarvoor per se naar de andere kant van de wereld hoeft te vliegen)? BEDROCK’s Rosa schreef er het boek ‘De magie van reizen‘ over en kan je nú bestellen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️