Malu Kirschbaum
Malu Kirschbaum Reizen 8 jan 2023
Leestijd: 6 minuten

Duurzaam reizen: de tofste bootreizen vanuit Nederland

We zijn dol op reizen! Je leert nieuwe plekken, mensen en culturen kennen. Je verbreedt je horizon en je leert weer meer waarderen wat je thuis allemaal hebt. Ook leer je jezelf beter kennen en groei je als mens. Helaas heeft al dat reizen wel een grote impact op het klimaat. Met deze vier toffe bootreizen blijft de schade beperkt.

Vooral vliegtuigen hebben een grote impact op het milieu. Gelukkig kun je ook op een andere manier reizen.

Het gaat om de reis, niet zozeer om de bestemming

Natuurlijk kun je jezelf verplaatsen door te gaan wandelen of te fietsen. Dat is de meest milieuvriendelijke optie, want dan komt er helemaal geen koolmonoxide vrij. Maar wil je iets verder reizen dan je stad, je provincie of laten we – voor de fanatiekelingen – zeggen Nederland, dan kom je toch al snel in een bus of een trein te zitten.

Nu hielden we eerder al een pleidooi om vaker met de trein te reizen. Dat is namelijk niet alleen duurzaam, het is ook een heel leuke manier van reizen.

De tofste vakantie ideeën voor als je zo duurzaam mogelijk op reis wil

Dit keer tippen we de tofste bootreizen, want na de benenwagen, de fiets en de trein, is dit de meeste milieuvriendelijke optie om te reizen. Per vrachtschip, zeilboot of ferry zijn er prachtige reizen te maken binnen en buiten Europa. Je moet alleen geen haast hebben, want erg snel gaat het niet. Het gaat dan ook om de reis zelf en niet zozeer om de bestemming.

1. Bootreizen naar Noorwegen

Je kunt sinds april 2022 met de boot van Nederland naar Noorwegen met een rechtstreekse ferryverbinding van Holland Norway Lines. Opstappen doe je bij Eemshaven in Groningen, waar de cruiseferry, de MS Romantika, drie keer per week vertrekt naar Kristiansand in Noorwegen. De overtocht duurt zo’n achttien uur en voor een retourtje (inclusief hut om in te slapen) betaal je zo’n 225 euro per persoon. Neem je de auto mee, dan kost dat 25 euro extra.

Noorwegen kustplaatsje
Pexels

Na aankomst in Kristiansand, in het zuiden van Noorwegen, bevind je je direct in de ‘Noorse Rivièra’ en kun je ook gemakkelijk doorreizen naar bijvoorbeeld Oslo of het prachtige fjordengebied. In plaats van de hele nacht te moeten rijden, kun je met je eigen voertuig aan boord reizen en begint je vakantie al bij vertrek.

Het is nu al de meest duurzame manier om tussen Nederland en Noorwegen te reizen, maar het ferrybedrijf streeft ernaar om in 2026 een zero-emissie cruise te introduceren, waarbij hun schepen worden aangedreven door waterstof/groene energie.

2. Met de boot naar naar Zuid Amerika en het Caribisch gebied

Ja, je leest het goed. Je kunt tegenwoordig met een boot de Atlantische oceaan oversteken. En niet met zomaar een boot. Nee, met een gigantisch zeilschip van bijna 50 meter lang en twee masten, dat is al een unieke belevenis op zichzelf. Nu schreven we al eerder over de Fair Ferry, want sinds 2019 vaart deze veerdienst al van Rotterdam naar Londen. Dat was een groot succes, dus inmiddels hebben ze er een aantal vaarroutes aan toegevoegd.

6 redenen waarom reizen je een beter mens maakt

 

Nu hebben ze verschillende zeilschepen en kun je ook met Fair Ferry gaan eilandhoppen tussen de waddeneilanden, de Europese kunst verkennen en dus naar Zuid Amerika en het Caribisch gebied. Vanuit Rotterdam zeilt deze via Lissabon eerst naar de Canarische Eilanden en de Kaapverdische Eilanden, om vervolgens de oversteek te maken naar Zuid-Amerika.

zeilschip in de carribbean
Fair Ferry

Tijdens deze oversteek kun je de grootsheid en schoonheid van de oceaan op z’n best ervaren. Hier zijn de golven heel erg lang en glijden ze langzaam onder het schip door. Op de lome deining van de Atlantische oceaan kom je allerlei dieren tegen die nergens anders ziet, zoals scholen vliegende vissen die uit het water schieten, grote kwallen en spelende walvissen.

Zeilervaring is niet nodig

Vanaf Frans-Guyana, vaar je in rustig tempo door naar Suriname, Grenada, Martinique en Sint Maarten, of vervolgens weer de oversteek te maken naar Europa. Het leuke van reizen met een schip is dat je op plekken komt die vanaf het land moeilijk te bereiken zijn en dat je op de meest idyllische plekken kunt zwemmen en snorkelen.

Let wel, het is een trip voor actieve reizigers. Zeilervaring is niet nodig, maar een actieve en open houding wel, want je zeilt het schip met z’n allen.

De tweemaster vertrekt in oktober 2023 en zal begin 2024 weer terug varen. Overigens is de reis verdeelt in zeven etappes, dus je hoeft niet de hele route te varen! Check voor meer informatie de website van Fair Ferry.

3. Met de boot naar Engeland

Wil je Engeland of Schotland op een duurzame manier verkennen? Vanuit IJmuiden kun je met DFDS Seaways naar Newcastle varen. Terwijl je overnacht in je eigen hut met badkamer, vaart het schip verder en kom je de volgende ochtend uitgerust aan. De overtocht duurt ongeveer dertien uur, maar voor je het weet ben je in Engeland. Aan boord van het mini-cruiseschip zijn er namelijk verschillende faciliteiten die ervoor zorgen dat je je niet hoeft te vervelen. Denk aan: een aantal restaurants, winkels waar je duty-free kunt shoppen en is er zelfs een casino.

Verre reizen niet duurzaam? Dit zijn de positieve effecten van jouw wereldtrip

Op FerryGogo en Overtocht vind je fijne overzichten van alle veerboten die vanaf Nederland vertrekken. Zo kun je ook met Stenaline vanaf Hoek van Holland richting Engeland afreizen, of met P&O Ferries vanaf Rotterdam. Bedenk wel dat jouw reis niet meer zo duurzaam is als je vervolgens alles met de auto doet. Dus als je eenmaal aan wal bent, overweeg dan de trein of de fiets te pakken.

4. Meereizen met een vrachtschip

Wil je een verre reis maken en heb je alle tijd? Dan kan je ook met een vrachtschip meevaren! Als je als passagier wil meevaren op zo’n schip, kun je in een van de overgebleven hutten verblijven. Vaak is er nog best wat ruimte, dus kunnen er meerdere mensen mee. Elke hut heeft een eigen badkamer en sommige schepen beschikken zelfs over een zwembad en sauna.

vrachtschip
Unsplash

Deze reisoptie is alleen geschikt voor mensen die zin hebben in avontuur op zee en niet per se zo snel mogelijk van A naar B willen. Reken op minimaal twee weken voor een reis naar Amerika, drie weken naar Azië en vijf tot zes weken naar Australië. Daarnaast heb je veel flexibiliteit nodig, wat betreft vertrekdata en vertreklocaties.

Deze design boomhut geeft een nieuwe kijk op duurzaam reizen

Online kan je weinig informatie vinden over vertrekdata en prijzen, maar er bestaan verschillende bureaus die je hierbij kunnen helpen. Via de mail krijg je dan alle informatie toegestuurd en kan je relatief snel een reis organiseren. Overigens is reizen met een vrachtschip niet goedkoop; op een gemiddeld containerschip betaal je zo’n 80 tot 100 euro per dag, inclusief maaltijden en internet.

Wij hopen dat deze bootreizen je hebben geïnspireerd voor een volgende vakantie!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️