Malu Kirschbaum
Malu Kirschbaum Reizen 17 sep 2022
Leestijd: 4 minuten

Deze design boomhut geeft een nieuwe kijk op duurzaam reizen

Regelmatig dromen we weg bij de mooiste cabins, betoverende cottages, afgelegen hutten en andere overnachtingsplekken in de natuur. Zo ook bij Koja, een duurzame boomhut in de Finse bossen die werd gebouwd om mensen dichterbij de natuur te brengen.

Dit keer bleef het niet bij dromen: BEDROCK ging naar Finland om Koja zelf te ervaren.

Ver weg van de drukte

Hoe fijn is het om op een magische plek te overnachten in rust en stilte, zonder al te veel in te leveren aan comfort. Daardoor zijn natuurhuisjes zo razendpopulair en bladeren we al kwijlend door het koffietafelboek Cabin Fever. Hierin staan tientallen afgelegen moderne schuilplaatsen, die zijn ontworpen om het meeste uit hun natuurlijke omgeving te halen.

Een van de schuilplaatsen die perfect in dit boek zou passen is Koja. Deze micro space boomhut staat – ver weg van de drukte – midden in de bossen van dorpje Fiskars, een kunst- en designcentrum in het zuidwesten van Finland. En wij mochten er heen.

Bron: Polestar

Het gevoel van de wildernis

Koja betekent ‘hut’ of ‘hol’ in het Zweeds en is gebouwd met het idee om mensen dichterbij de natuur te brengen. Daardoor zou de behoefte om verre reizen te maken verminderen en dus de ecologische voetafdruk worden verkleind.

https://www.bedrock.nl/airbnb-natuur-boomhutten-campers/

Nu moesten wij er wel een vlucht naar Helsinki voor nemen, maar in principe is de boomhut vooral gemaakt om lokaal toerisme te stimuleren. De bezoeker ervaart namelijk het gevoel van de wildernis, doordat de panoramische glazen façade een geweldig uitzicht over de boomtoppen geeft.

Ruimteschip in het bos

Koja is één van de winnaars van de jaarlijkse designwedstrijd van het Zweedse elektrische automerk Polestar. In 2021 kreeg het originele design een eervolle vermelding en dit jaar besloot Polestar het ontwerp daadwerkelijk op ware grootte te realiseren.

Als we na 1,5 uur rijden vanaf Helsinki aankomen bij de boomhut, stelt hij niet teleur. Het imposante ontwerp – dat lijkt op een soort spaceship in het bos – gaat op in zijn natuurlijke omgeving, maar creëert tegelijkertijd ook een opvallend contrast.

Bron: Polestar

Letterlijk tiny

De boomhut is bevestigd aan de stam op een hoogte van 6 meter boven de grond, net onder het bladerdak. Als we eenmaal binnen staan, ervaren we het minimalistische interieur in combinatie met het prachtige uitzicht op de natuur, die voor zichzelf spreekt.

6 mooie tiny houses (in de buurt) om bij weg te zwijmelen

Nu wordt het concept ‘tiny houses‘ bij Koja wel erg letterlijk genomen, want de boomhut is tiny. Heel erg tiny. De u-vormige ruimte rondom de dikke boomstam is zowel zit- als slaapkamer; de twee uitklapbare eenpersoonsbedden trek je uit de wand.

En de badkamer? Die is er niet. Evenals de keuken of überhaupt stromend water. Er is wel een opzichzelfstaand toilet in het bos, waar je ook je handen kunt wassen. Pfieuw!

Volledig duurzaam gemaakt

Koja is afgewerkt met Scandinavisch sparrenhout met een ijzeren frame, waardoor hij de perfecte symbiose vormt tussen het design en de omgeving. Hij is volledig gemaakt van duurzame en hoogwaardige materialen zoals lokaal verkregen hout en wol.

“De meeste ontwerpers kijken naar design vanuit het perspectief van de gebruiker. Ik kijk ook naar dingen vanuit het perspectief van de omgeving.” vertelt ontwerper Kristian Talvitie. Hij wilde namelijk een oplossing bedenken, die toeristen in staat zou kunnen stellen hun escapes dichter bij huis te zoeken.

Bron: Polestar

Connectie met de natuur

We moeten eerlijk toegeven dat Koja weinig afdoet aan onze wens om exotische oorden en andere culturen in verre uithoeken van de wereld te bezoeken, maar het geeft wel een alternatief voor korte uitstapjes in een idyllische omgeving. Slapen onder de sterrenhemel blijft namelijk écht wel iets magisch hebben.

Het nieuwe reizen: hoe we langzaam anders naar reizen gaan kijken

Zeker voor stedelingen die op zoek zijn naar meer connectie met de natuur of een unieke ervaring. Daarbij biedt Koja twee elektrische scooters van het Zweedse merk Cake, om je mee te verplaatsen door de groene omgeving van Fiskars. Ideaal en super duurzaam!

Fiskars Village Art & Design Biennale

Mocht je inmiddels de drang voelen om deze design boomhut óók te bezoeken, dan moeten we je helaas teleurstellen. Koja was onderdeel van de Fiskars Village Art & Design Biennale 2022 en alleen op uitnodiging was het mogelijk om in de boomhut te slapen.

Wat ze hierna met de boomhut gaan doen is nog onduidelijk, maar mochten we meer weten, dan houden we je natuurlijk op de hoogte.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️