Malu Kirschbaum
Malu Kirschbaum Betere wereld 18 sep 2022
Leestijd: 4 minuten

Dit automerk wil tegen 2030 een klimaatneutrale auto ontwikkelen

Het klinkt nogal surrealistisch: een auto produceren zonder ook maar een gram broeikasgas uit te stoten. Toch wil het Zweedse elektrische automerk Polestar nog vóór 2030 een volledig klimaatneutrale auto ontwikkelen. Hoe cool is dat?

BEDROCK ging naar Finland om kennis te maken met dit vooruitstrevende automerk.

Elk jaar een duurzamer model

Polestar is het elektrische zusje van Volvo en streeft ernaar om tegen 2030 een klimaatneutrale auto te maken. Daarnaast willen ze de CO2-uitstoot per verkochte auto tot 2030 te halveren en tegen 2040 klimaatneutraliteit bereiken in de gehele waardeketen.

Groene marketing maar toch niet zo groen zijn: H&M stopt met Conscious-lijn

Een behoorlijke missie, maar niet geheel onmogelijk – als we de plannen van Polestar horen. Tot nu toe lanceerden ze twee elektrische auto’s (Polestar 1 en 2) en vanaf nu willen ze met elk nieuw model de impact op het klimaat verminderen.

Te beginnen met de Polestar 3 – de eerste elektrische SUV van het bedrijf – die naar verwachting in oktober 2022 uitkomt. Polestar 4 zal volgen in 2023, een kleinere elektrische SUV coupé en Polestar 5 wordt naar verwachting een bloedmooie elektrische sportsedan. Deze zal in 2024 verschijnen.

Geen vervuilende deeltjes uit de uitlaat

Bij aankomst in Helsinki kregen wij een Polestar 2 onder onze billen geschoven. Een zeer stijlvolle elektrische auto met Scandinavisch design, die ook nog eens ontzettend lekker rijdt. Het is de eerste volledig elektrische auto van het merk die op grote schaal is geproduceerd.

Hoe groen is een elektrische auto eigenlijk écht?

Nu denk je misschien dat elke elektrische auto heel erg duurzaam is. En dat is natuurlijk ook zo, zeker als je hem vergelijkt met een bezineslurper. Ten slotte komen er tijdens het rijden geen vervuilende deeltjes uit de uitlaat van een elektrische auto. Maar helemaal klimaatneutraal zijn ze (nog lang) niet.

Misleidende term

De elektriciteit in de accu’s van de auto’s moet namelijk wel worden opgewekt. En als die stroom niet afkomstig is van hernieuwbare bronnen zoals zonne-, wind- en waterenergie, dan is de auto in principe niet uitstootvrij.

Bovendien kost het onwijs veel energie om auto’s te produceren. Denk aan: het winnen van grondstoffen, het draaien van fabrieken en het transport naar de dealer. Voordat jij in je auto kunt stappen, is er al heel wat CO2 de lucht in gegaan.

Multinationals en het klimaat: hoe (niet) duurzaam is McDonald’s?

Dus als er bij volledig elektrische modellen wordt geclaimd dat ze ‘nul gram CO2’ uitstoten, dan is dat een enigszins misleidende term. Daarom wil Polestar een écht klimaatneutrale auto ontwikkelen. En wel binnen 8 jaar.

Hernieuwbare energie verplichten

Overigens zijn er andere automerken die nu al claimen dat ze klimaatneutraal produceren, maar dat doen ze omdat de veroorzaakte CO2-uitstoot wordt gecompenseerd door het planten van nieuwe bomen. Polestar ziet dat als symboolpolitiek.

Om klimaatneutraal te worden willen ze de hele keten aanpakken. Zo gaan ze alle bedrijven die zijn betrokken bij het produceren van een Polestar verplicht stellen dat zij gebruik maken van hernieuwbare energie. Doen ze dat niet, dan krijgen ze geen opdracht van Polestar.

Deze Nederlandse elektrische auto is gemaakt van afval

Verder bekijken ze zelf ook welke materialen ze gebruiken: moeten ze nog wel voor aluminium kiezen of zijn er betere alternatieven, kunnen ze zaken hergebruiken, misschien zelfs onderdelen van schadeauto’s opnieuw benutten?

Innovatie en samenwerking

Inmiddels heeft het Zweedse automerk intentieverklaringen getekend met wereldwijde leveranciers van onder meer metalen, veiligheidssystemen, aandrijfsystemen en elektronica, om de CO2-voetafdruk te verkleinen en uiteindelijk te elimineren.

Polestar Roadster
Bron: Polestar

“Ons Polestar 0-project is geen solo-missie en we zijn dan ook erg verheugd dat al meerdere grote partners zich hebben aangesloten. Niet alleen innovatie maar vooral ook samenwerking is van groot belang om de klimaatcrisis aan te pakken”, zegt Thomas Ingenlath, CEO van Polestar.

CO2-neutrale samenleving

Polestar roept ook andere leveranciers, universiteiten, ondernemers, investeerders en overheden op om deel te nemen aan het unieke project. Polestar gaat daarnaast contact opnemen met onderzoekers van over de hele wereld via SDSN, ‘s werelds grootste academische netwerk, ter ondersteuning van de doelstellingen van onder meer het Klimaatakkoord van Parijs.

Wil je een auto kopen? Gebruik dan één van deze nieuwe abonnementen

Nog cooler is dat de oplossingen die ze ontwikkelen niet alleen de auto-industrie ten goede zal komen, maar ook kunnen bijdragen aan het CO2-neutraal maken van andere industrieën en de samenleving in het algemeen.

Want waar je ook bent op deze aarde, overal kom je staal, aluminium en elektronica tegen. Stel je voor dat ze al deze materialen klimaatneutraal kunnen produceren. Dan heeft Polestar het onmogelijke mede-mogelijk gemaakt.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️