Margje Hoogland
Margje Hoogland Reizen 13 jan 2022
Leestijd: 5 minuten

Een pleidooi om vaker met de trein op reis te gaan

Reizen is fantastisch. Je leert nieuwe mensen en plekken kennen, je leert je thuis meer waarderen en je wordt je bewuster van wat je allemaal hebt. Ook leer je jezelf goed kennen en daar groei je als mens weer van. Maar wat als we nu eens zouden ontdekken dat dat dichterbij ook kan en waarom met de trein reizen misschien nog wel leuker is.

Het is een verrijking om te reizen, juist ook verre reizen kunnen je heel veel brengen. Maar al dat reizen heeft ook een groot nadeel. Vliegtuigen stoten enorm veel CO2 uit en dat heeft een grote impact op het milieu.

Die impact is nog groter omdat het er op lijkt dat we de afgelopen tijd alleen maar meer zijn gaan reizen – tijdens de corona crisis daargelaten. Een paar jaar geleden kozen we nog wel eens voor Interrail, maar dat zie ik bijna nooit meer iemand doen.

Hoog tijd voor een pleidooi om eens wat vaker te reizen met de trein. Want naast dat het een van de meest milieuvriendelijke alternatieven is, is het ook nog eens heel leuk.

Je ziet meer

Tijdens het reizen met de trein zie je veel meer. In plaats van dat je hoog boven de wolken over het landschap heen zweeft, rijd je dwars door dat landschap heen. Echt genieten vind ik dat. Muziekje of podcast in en lekker uit het raam staren.

Doordat je veel meer van het landschap ziet, heb je ook een betere perceptie van waar je bent en waar je heen gaat. Je ziet het landschap echt veranderen en komt zo langzaam in de stemming voor je eindpunt.

3 prachtige treinreizen door Europa als medicijn tegen vliegschaamte

Wat ik ook altijd zo leuk vind aan reizen met het OV: je zit midden tussen de locals. Zo krijg je ook veel mee van hoe een gewone dinsdagmiddag voor de mensen hier is. Lekker authentiek en je hebt ook nog eens meer kans op een praatje.

Het reizen is een avontuur op zich

Die eerste keer het vliegtuig in stappen voor een verre reis is natuurlijk ook een heel avontuur, maar daarna ben je er ook aan gewend. Een treinreis is veel avontuurlijker. Niet alleen omdat je veel ziet, maar ook omdat je op de meest bijzondere plekken komt.

Zelf moest ik tijdens een reis door Slovenië eens van trein wisselen op een klein stationnetje. Op dat stationnetje was de hele dag een conducteur die alleen even naar buiten kwam voor een passerende trein.

Lees ook: Hoe reizen je gelukkig kan maken (een psycholoog legt uit)

Gewapend met zijn klaar-over stok zorgde hij ervoor dat mensen niet het spoor over staken. Was de trein weer voorbij, dan dook hij zijn kamertje weer in om ijsjes te eten voor de tv.

Met het vliegtuig of met de auto maak je deze onverwachte dingen toch minder snel meer.

Geen gedoe met inchecken

Een veel gehoord argument om toch het vliegtuig te pakken, is dat je dan sneller op je bestemming bent. Vaak denken we dan alleen aan de tijd van het opstijgen tot het dalen. De tijd van het inchecken, wachten en de transfer naar je accommodatie vergeten we vaak even.

Flauw eigenlijk want met de trein heb je dat gedoe van inchecken niet. Je stapt op station A in en op Station B weer uit en je moet onderweg hooguit eens overstappen.

Geen verre reizen? Dit zijn de tofste micro-avonturen in Nederland

Al met al ben je met de trein misschien alsnog iets langer onderweg, maar je hoeft niet eindeloos te wachten. En mocht het je toch te lang duren, vergeet dan niet: het gaat om de reis en niet om de bestemming – cliché maar waar.

Je bespaart op een overnachting

Er zijn in Europa steeds meer nachttreinen, ook vanuit Nederland is er steeds meer mogelijk. De prijzen van deze treinen zijn vaak wat hoger, maar je kunt een nachtje besparen op je accommodatie.

Lees ook: 6 redenen waarom reizen je een beter mens maakt

Een reis met de nachttrein is ook nog eens heel efficiënt. Terwijl jij onderweg bent, kun je lekker gaan slapen en ‘s ochtends stap je uitgerust uit op je eindbestemming. Geen ellenlange autoreis, maar lekker lang genieten van je vakantie.

Slow travel

Je kunt treinreizen ook zien als een manier van slow travel. In plaats van dat je je focust op het zien van zoveel mogelijk dingen in zo weinig mogelijk tijd, focus je je op het ontdekken van de lokale cultuur en een klein deel van een bestemming.

Slow travel geeft meer diepgang en betekenis aan je reis. Je gaat niet alleen voor de grote trekpleisters en mooiste foto’s voor op Instagram, maar besteedt echt aandacht aan de plek waar je bent. En het is ook nog eens een stuk meer ontspannen.

Het helpt treinen in Europa verbeteren

Toegegeven, reizen met de trein in Europa is nog niet altijd ideaal. Misschien heb je het verhaal voorbij zien komen van een man die vanuit Berlijn met de trein naar Glasgow reisde voor de COP26. Hij liep veel vertraging op door treinen die niet goed op elkaar af waren gestemd en hij moest onverwacht in Parijs overnachten.

Luister ook: Bedrock Talks: over duurzaam reizen (bestaat dat überhaupt?) met Tessa aan de Stegge

Maar hoe meer mensen met de trein zullen reizen en hoe meer mensen tegen zulke problemen aan lopen, hoe meer druk er komt op het verbeteren ervan. Onze manier van reizen moet sowieso anders en zo kunnen we er samen voor zorgen dat dit in een sneltreinvaart – 😉 – gaat.

Waarom met de trein reizen zo belangrijk is, is inmiddels wel duidelijk, maar het is ook nog eens heel leuk. Inspiratie opdoen? Dit zijn 3 toffe treinreizen door Europa!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️