Sophie Golbach
Sophie Golbach Psyche 13 jan 2022
Leestijd: 4 minuten

De positieve kanten van mensen met autisme: dit zijn ze

Mensen met autisme hebben toch meer moeite met sociaal gedrag, met het begrijpen van anderen en met het aanpassen aan plotselinge veranderingen? Dat klopt wel. Maar er zijn ook juist kwaliteiten en punten waar zij sterker in zijn. In dit artikel lees je wat die sterke kanten dan zijn.

Zelf kreeg redactiestagiaire Sophie Golbach in 2019 de diagnose autisme, wat de interesse in het onderwerp wekte. In deze vijfdelige serie duikt ze in het onderwerp autisme.

Eerder schreven we al over wat autisme is. Bij mensen met autisme werkt de informatieverwerking in de hersenen op een iets andere manier. Dat brengt zwakke punten met zich mee, maar ook sterke kanten. Het is belangrijk om te onthouden dat dit voor iedereen anders is, net zoals voor mensen zonder autisme. Toch zijn er wel punten die over het algemeen voor de meeste mensen met autisme gelden.

Wat is autisme eigenlijk? We spraken met twee deskundigen

Wat zijn die sterke kanten dan? We vroegen het aan Anke Scheeren, onderzoekster bij het Nederlands Autisme Register en aan jobcoach en loopbaancoach Marjolein van Mierlo van Vaaia Coaching.

Positieve kanten van autisme

Marjolein van Mierlo benadrukt nogmaals: “Iedereen met autisme is anders. Maar wel vind ik mensen met autisme betrouwbaar, punctueel.” Onderzoekster Anke vult haar aan: “Punctualiteit is echt belangrijk. Je moet goed op tijd zijn bij mensen met autisme.”

Bij deze kwaliteit onthoud ik zelf goed dat iedereen anders is, en dat iedereen met autisme ook anders is. Ik vind het zelf heel vervelend om te laat te komen, maar ik kan begrijpen dat een trein soms bijvoorbeeld vertraging kan hebben of dat 3 uur ook vijf over 3 kan zijn.

Ook over een andere kwaliteit zijn Anke en Marjolein het eens. “Iets wat ik ook vaak zie is nauwkeurigheid, en detailgerichtheid“, zegt Marjolein. Volgens Anke klopt dat: “Mensen met autisme kunnen goed details zien.”

Waarom autisme bij vrouwen minder goed wordt herkend

Een bijkomend voordeel daarvan is volgens Marjolein: “Iemand werkt bijvoorbeeld heel grondig, waardoor het werk ook vaak betrouwbaar is.” Dit is nou net iets wat ik bij mezelf wel herken. Het kan gebeuren dat ik door de bomen het bos niet meer zie, maar ik wil het wel altijd graag goed doen en daarom let ik op de kleine dingen.

Speciale interesses

“Mensen met autisme kunnen speciale interesses hebben”, vertelt onderzoekster Anke. Een speciale interesses is een bepaald onderwerp waar mensen met autisme ontzettend graag mee bezig zijn. Wat dat onderwerp is, is voor iedereen anders. Vrouwen houden zich bijvoorbeeld bezig met natuur of cultuur, terwijl mannen meer geïnteresseerd zijn in muziek of gamen. Maar er zijn natuurlijk nog veel meer onderwerpen.

In de DSM-5, het handboek waarmee diagnoses gesteld voor allerlei psychische stoornissen waaronder autisme, wordt nog gesproken van ‘beperkte interesses’. Maar zo beperkend zijn deze interesses niet, in werkelijkheid zijn ze meestal een zegen. Uit onderzoek blijkt dat speciale interesses bijdragen aan een goed sociaal leven, goede vrijetijdsbesteding en een algemeen gevoel van geluk.

Autisme op de werkvloer: antwoord op belangrijke vragen

Zulke resultaten van zo’n onderzoek vind ik zelf heel fijn, want na een werkdag bij deze stage ga ik weer aan de gang met de dingen die ik leuk vind om te ontspannen. Voor mij kunnen die interesses zich afwisselen, ik kan me een tijdje erg verliezen in een tv-serie en dan weer een andere. Ik vind het goed dat de positieve kanten van speciale interesses bekender worden. “Als iemands werk zijn of haar speciale interesse is, is dat natuurlijk ook fijn”, voegt Anke eraan toe.

Heel vaak komt de carrière of het werk niet voor als speciale interesse, maar mensen met autisme zijn vaak sterk intrinsiek gemotiveerd om aan de slag te gaan met hun speciale interesse. Is dat dus wel hun werk, dan heb je zo een zeer gemotiveerde werknemer.

Out of the box

“Ik vind het anders denken van mensen met autisme juist heel mooi”, vertelt jobcoach Marjolein. “Het is volgens mij dan ook meer een mogelijkheid dan een stoornis. Mensen met autisme komen op een andere goede manier op een oplossing waar een ander misschien niet aan denkt.”

Daten met autisme: hoe doe je dat eigenlijk?

“Het is die creativiteit in denken die volgens mij erg van toegevoegde waarde is”, zegt Marjolein. “Out of the box denken, is waar het eigenlijk op neerkomt.”

Mensen met autisme verwerken informatie anders dan mensen zonder autisme. Zij denken anders, nemen dingen anders waar en begrijpen zaken op een andere manier. Vanuit dat perspectief is het bedenken van andere oplossingen waarschijnlijk niet verrassend, maar een mooie eigenschap blijft het wel.

Bijzondere beroemdheden

Grondig, detailgericht, gemotiveerd en creatief dus. Ben je na het lezen van al deze positieve kanten misschien nog steeds niet overtuigd van je eigen kwaliteiten? Dat zou jammer zijn, want genoeg mensen laten die sterke eigenschappen zien. Iemand die autisme heeft is natuurlijk Greta Thunberg. Zij laat zien wat je kan bereiken, niet ondanks maar dankzij haar autisme.

We zijn niet onze psychische problemen; dit zijn 22 mensen áchter de labels

Ook van onder andere Vincent van Gogh, Albert Einstein en Marilyn Monroe werd gedacht dat zij een autismespectrumstoornis hadden. Dat is nog eens een extra reden om je vast te houden aan waar je goed in bent en daar nog beter in te worden.

Ben je benieuwd naar de vorige artikelen in deze reeks? Eerder schreven we over autisme bij vrouwen, autisme op de werkvloer en gaven we tips voor het daten met autisme.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️