Sophie Golbach
Sophie Golbach Psyche 12 jan 2022
Leestijd: 4 minuten

Wat self-care écht betekent (en 15 manieren om het te beoefenen)

Een wandeling maken, ademhalingsoefeningen of journalling, er zijn veel manieren waarop je aan self-care kan doen, afhankelijk van wat je op dat moment nodig hebt. Self-care is belangrijk, hiermee kan je namelijk tot rust komen. Maar hoe kan je self-care nou het beste aanpakken? Wij zetten een aantal manieren op een rij.

Met deze 15 tips maak jij je hoofd leeg en ben je zo weer ontspannen.

Wat is self-care nou echt?

Self-care is, heel simpel gezegd, natuurlijk een manier om te ontspannen. Zorg je goed voor jezelf, dan heeft dat vanzelfsprekend positieve gevolgen.

Voor jezelf zorgen is jouw kans om de relatie met jezelf te onderhouden en te zorgen dat je je comfortabeler gaat voelen als je alleen van je eigen gezelschap kan genieten. Dit is nog belangrijker als je kritisch bent tegenover jezelf, want dat kan leiden tot angst, schuldgevoelens of eenzaamheid.

Dit is dé perfecte manier van self-care (en hij werkt echt!)

Self-care kan je ook meer zelfvertrouwen geven. Met self-care verminder je je cortisol, ook wel het stresshormoon genoemd. Als je goed voor jezelf zorgt, heeft dat positieve impact op je gezondheid, je humeur en de relaties met de mensen om je heen. Het zorgt ervoor je je meer verbonden voelt, niet alleen met jezelf, maar ook met je vrienden en familie.

Eigenlijk lijkt self-care wat dat betreft wel een beetje op de love languages, maar dan voor jezelf. Wat is jouw love language? Als je dat weet, kan je jezelf het soort liefde geven wat je normaal ook van anderen zou willen krijgen.

15 ideeën voor self-care

Weet je even niet wat je moet doen om te ontspannen? Met deze 15 ideeën heb je in ieder geval genoeg om uit te kiezen.

1. Maak een wandeling

Wandelen in de natuur is goed voor je; het vermindert stress en sombere gevoelens en boost creativiteit.

Waarom selfcare niet egoïstisch is (kijk maar naar het dierenrijk!)

2. Luister naar mooie muziek of een leuke podcast

Het luisteren van muziek kan namelijk stress verminderen en je geheugen verbeteren.

3. Lees een boek

Door te lezen kan je even ontsnappen aan de realiteit, en daarnaast helpen verhalen ons om na te denken over onze eigen situatie en om zaken uit ons eigen leven in perspectief te zetten.

4. Doe een yoga sessie

Misschien heb je het al eens ervaren, maar yoga heeft veel positieve gevolgen. Zo verbetert het onder andere je lichaamshouding, je balans en je focus.

5. Neem een gezichtsmasker

Probeer bijvoorbeeld deze van hennep eens, hennepolie heeft namelijk een ontstekingsremmende werking.

https://www.bedrock.nl/self-care-medisch-perspectief-deel-1/

6. Kook je favoriete eten

Of dat nou pasta, een vegaburger of soep is, bij Bedrock vind je in ieder geval genoeg recepten.

7. Cancel de plannen die je had en doe iets voor jezelf

Soms kan met iemand afspreken namelijk echt te veel energie kosten. Zet jezelf op de eerste plek als je dat nodig hebt.

8. Neem een professionele massage

Een massage is goed voor je om verschillende redenen. Zo krijg je er bijvoorbeeld soepelere spieren van, verbetert het je bloedcirculatie en ga je er beter van slapen.

9. Breng eens wat tijd zonder je telefoon door

Dat is goed voor je. Wist je namelijk dat je geheugen, je informatieverwerking en je algemene intelligentie verbeterd als je je telefoon niet in de buurt hebt?

Zorgen voor je gezondheid: self-care vanuit een medisch perspectief (deel 2 )

10. Speel met je huisdier

Het kan natuurlijk zijn dat je geen huisdier hebt. Maar dan is er misschien nog wel een fijn kattencafé in de buurt. Of knuffel de kat of hond van een vriend(in).

11. Kijk je favoriete film of serie

Want waar ontspan je nou beter van dan even op de bank ploffen en je favoriete film nog eens kijken?

12. Teken of schilder iets moois

Alleen voor kinderen? Daar hoef je in ieder geval niet bang voor te zijn, want er zijn ook kleurboeken voor volwassenen. En helemaal zelf iets tekenen kan natuurlijk ook. Tijdens het tekenen komt er onder andere serotonine vrij.

13. Doe een meditatie sessie

Meditatie is de perfecte manier om te ontspannen, want meditatie helpt je om dingen los te laten en om even je hoofd helemaal leeg te maken.

https://www.bedrock.nl/self-care-stay-at-home-set/

14. Neem een bad

Misschien heb je dit al eens gehoord, maar een warm bad nemen helpt je om beter te slapen, volgens dit onderzoek. En volgens dit onderzoek uit Amerika zou een bad je bloeddruk verlagen. Als dat geen reden is om vaker in bad te gaan!

15. Bekijk de zonsopgang of zonsondergang

Hoe mooi is die rode lucht bij een zonsopgang of zonsondergang wel niet? Het bijzondere gevoel dat je krijgt is een dag eerder opstaan of later naar bed gaan zeker waard.

Self-care ziet er voor iedereen anders uit, maar met deze go-to ideeën heb je altijd inspiratie als je even behoefte hebt aan ontspanning.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️