Sterre Radstaak
Sterre Radstaak Psyche 10 okt 2018
Leestijd: 3 minuten

Goed nieuws voor alle serieverslaafden: van series kijken word je slimmer!

Voel je niet schuldig over het bingewatchen van je lievelingsserie. Uit onderzoek blijkt namelijk dat het kijken van series je juist slimmer maakt. “Eigenlijk bevat ieder verhaal een les. Je moet alleen bewust kijken, en praten over wat je ziet.”

We hebben het allemaal wel eens meegemaakt. Het regent buiten pijpenstelen en de moed om iets te doen is in je schoenen gezakt. Je eindigt met een dekentje op de bank en aan het einde van de dag hoor je een stemmetje in je hoofd die zegt dat je weer teveel tijd hebt verspild aan Netflix. Maar dit is niet langer meer nodig! Uit onderzoek is gebleken dat je veel slimmer word van het kijken van series dan het lezen van filosofische boeken.

 

Netflix, bingewatchen, serie

Slimmer en socialer door series

Nee, we maken geen grapje. Bio-ethicus Ellen ter Gast heeft een boek geschreven waarin zij uitlegt hoe het kijken van series positief is voor ons. “Je kan inlevingsvermogen op 2 manieren creëren. Namelijk door persoonlijke ervaringen en verhalen. In 2018 staan de sterkste verhalen, met de menselijkste personages, nu eenmaal op Netflix en op tv.”

Dit wil natuurlijk niet zeggen dat je van alles in je serie iets leert. Maar je leert wel het gedrag van mensen kennen. Hoe lossen zij hun problemen op? Hoe gaan zij met bepaalde situaties om? Hoe en waarom maken zij bepaalde keuzes? 

Bingewatchen is lang niet zo antisociaal als je denkt

En niet alleen is dit nuttig voor volwassen, maar ook kinderen hebben hier iets aan. Door samen met je kind te praten over wat je ziet of over wat er gebeurt, leer je je kind beter kennen. Klinkt allemaal misschien een beetje raar, maar eigenlijk is het heel logisch.

Stel je voor, je zit met je kind samen op de bank tv te kijken. Een personage van het programma komt voor een dilemma te staan. Hij of zij maakt een bepaalde keuze wat de rest van het verhaal verandert. Door hier met je kind over te praten leer je hoe zij de situatie zien en wat zij zouden doen.

Onderzoek op University of Oklahoma

En niet alleen Ellen ter Gast beweerd dat series kijken je slimmer maakt. De University of Oklahoma heeft onderzoek gedaan met 2 verschillende groepen mensen.

De eerste groep werd gevraagd om (drama) series te kijken en de tweede groep werd gevraagd om helemaal geen televisie te kijken. Vervolgens lieten de onderzoekers beide groepen de ‘lezen van gedachtes via de ogen’-test maken. De bedoeling van deze test is dat de mensen emoties in 36 paar verschillende ogen herkennen.

De uitkomst van deze test gaf aan dat de groep mensen die naar dramaseries had gekeken, beter de emoties in de ogen kon herkennen dan de groep die niet naar televisie had gekeken.

De Dappere Kijker

Het boek van Ellen ter Gast verteld ons waarom Netflix (en series op tv) ons socialer maakt.

“De hoofdpersonen in series zijn mensen die openlijk twijfelen, fouten maken en daarvan leren. Mensen met wie we ons kunnen identificeren, simpelweg omdat ze niet perfect zijn. Kortom, karakters die je de ene brandende vraag doen stellen:

Wat zou jij doen als je in hun schoenen zou staan?”

Ben je nieuwsgierig geworden naar De Dappere Kijker van Ellen? Klik hier!

 

Meer van Netflix?

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

RTL Nieuws

Rock jouw inbox! 🤍

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief die wij met liefde voor jou maken (en ontvang gratis het Grote Vegan Kookboek!)

Reageer op artikel:
Goed nieuws voor alle serieverslaafden: van series kijken word je slimmer!
Sluiten