Leontine Jacobs
Leontine Jacobs Column 9 okt 2023
Leestijd: 3 minuten

4 redenen om je stem te laten horen

In onze alsmaar complexer wordende wereld lijkt het soms onmogelijk om als individu daadwerkelijk iets te veranderen. Toch roept Leontine Jacobs op om je uit te spreken: ‘Eén van de krachtigste instrumenten voor verandering ligt binnen handbereik: jouw stem.’

Volgens Leontine kunnen we die stem offline inzetten, maar is deze ook online van toegevoegde waarde. Ze legt uit hoe dit werkt…

Stem laten horen

“Sommigen mensen vinden dat er tegenwoordig te veel meningen zijn, online. Ik denk dat dat klopt wanneer het gaat over het oordeel over anderen, op de persoon.

Maar in mijn optiek is het absoluut geen ijdele millennial luxe om je uit te spreken over dingen die je belangrijk vindt. Sterker nog: je uitspreken is in mijn ogen een must! Door je uit te spreken, dring je aan op verandering, of het nu gaat om duurzaamheid, sociale rechtvaardigheid of andere maatschappelijke vraagstukken.

Je kunt dat in real life doen, maar ook online kun je er impact mee maken. Het is namelijk heel simpel: elke verandering startte ooit met een iemand die haar/zijn/hun mond durfde te openen. Natuurlijk moet er uiteindelijk actie volgen, maar alles begint met bewustwording. Daar is jouw stem, al dan niet in combinatie met het wereldwijde web, een hele goede tool voor.”

Waarom je uitspreken voor verandering volgens Leontine van groot belang is?

Vier redenen:

Jouw stem inspireert anderen

“Wanneer niemand zich uitspreekt, verandert er ook niets. Jouw uitspraken spelen daarom een belangrijke rol in het bewust maken van mensen over de beproevingen waar we collectief voor staan. Bewustwording is de eerste en belangrijkste stap naar daadwerkelijke verandering.

Door krachtig en met regelmaat je standpunt uit te dragen over thema’s die jij belangrijk vindt, inspireer je anderen om ook in actie te komen en hun stem te in te zetten voor een betere wereld. Dit geluid werkt als een sneeuwbaleffect, want zij inspireren op hun beurt weer mensen in hun omgeving.”

Je vindt gelijkgestemden

“Het kan eenzaam voelen als je denkt dat niemand in je omgeving jouw zorgen deelt. Door je stem te laten horen, trek je gelijkgestemde individuen aan. Gelijkgestemden worden bondgenoten waarmee jij je missie kan delen.

Dit opent deuren naar oprechte vriendschappen en zelfs zakelijke samenwerkingen die de impact van jouw missie daadwerkelijk kunnen vergroten. Samen sta je sterker. Dat geldt privé, maar ook wanneer jij verandering wil realiseren binnen je eigen organisatie of branche.”

Je laat leiderschap zien

“Een krachtige stem resulteert vaak in effectief en authentiek leiderschap, want het is gebaseerd op eerlijkheid en integriteit. Het uiten van je overtuigingen en ernaar handelen, zowel privé als werkgerelateerd, geeft aan dat je trouw bent en blijft aan je waarden en principes.

Deze vorm van leiderschap werkt niet alleen motiverend en kan dus daadwerkelijk uitmonden in resultaat, het dient ook als inspiratiebron voor de mensen om je heen, waardoor zij zichzelf ook eerder uit durven te spreken.”

Een leuker leven. Ja, echt!

“Wanneer je de moed hebt om te staan voor je overtuigingen, kun je zo nu en dan een push back verwachten en dat is ongelooflijk spannend. Maar bovendien – en dat is, zo heb ik zelf ervaren, vele malen krachtiger – ervaar je hierdoor immense persoonlijke groei. Je zelfvertrouwen groeit.

Je gaat gelijkgestemde mensen aantrekken. Er komen kansen op je pad die aansluiten bij jouw persoonlijkheid en kernwaarden. Deze persoonlijke groei heeft een grote invloed op je levensgeluk en je vermogen om een verschil te maken.”

Leontine werkt binnen haar onderneming dagelijks met founders die door middel van hun missie de wereld een mooiere plek maken.

Haar overtuiging: “In een tijd waarin de wereld smacht naar verandering en leiderschap, is het uiten van je overtuigingen, zowel binnen als buiten je organisatie, een krachtige manier om de status quo uit te dagen en een nieuwe standaard te vestigen.

Jouw stem maakt het verschil, in je privéleven en in je werk. Spreek je dus uit. Inspireer. Strijd voor een betere wereld. Samen kunnen we de verandering brengen die zo hard nodig is.”

Leontine Jacobs is merkstrateeg & art director en eigenaar van impact agency The Alliance.

 

Met de ‘let them’-theorie ervaar je meer rust in relaties en vriendschappen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️