Rosa Bertram
Rosa Bertram Betere wereld 22 apr 2023
Leestijd: 3 minuten

Earth Day: waarom het belangrijk is én hoe jij dit vandaag (en elke dag!) kunt vieren

Earth Day: het klinkt als een vrolijke dag waarin we het bestaan van onze wereld en al het leven daarop vieren. Hoewel we natuurlijk elke dag kunnen stilstaan bij de immense schoonheid van onze planeet is Earth Day op 22 april 1969 in het leven geroepen om stil te staan bij de gezondheid van de planeet. Dít is waarom het belangrijk is om stil te staan bij Earth Day. 

Elk jaar weer wordt er op Earth Day extra stil gestaan bij de gezondheid van de planeet. Waarom? Lees maar even mee.

Waarom is Earth Day zo belangrijk?

Liefde voor de planeet is elke dag van het jaar belangrijk, maar vandaag staan we er even extra bij stil. Feit is namelijk dat de natuur en dan met name de biodiversiteit op de planeet het zwaar te verduren heeft.

Doordat het klimaat steeds meer verandert en de aarde langzaam opwarmt – inmiddels is de aarde al ruim één graad opgewarmd in de laatste 100 jaar – wordt de leefbaarheid erop steeds moeilijker. Voor dieren én mensen.

Hoe kan je een positieve voetafdruk op de aarde achterlaten?

Zeespiegels stijgen en hele gebieden drogen uit en worden zo steeds minder leefbaar. Maar dat niet alleen: wereldwijd worden er (illegaal) bomen gekapt voor onder andere palmolie, het houden van vee of verbouwen van soja (voor vee). Daarmee wordt niet alleen biodiversiteit (de verscheidenheid aan dieren en planten) lokaal minder, ook wordt er steeds meer leefruimte voor dieren en inheemse stammen weggenomen.

Met andere woorden: we zijn de natuur en de planeet aan het uitputten. Méér dan ze ons kan geven.

Elke dag is Earth Day

Nu is elke dag natuurlijk een beetje Earth Day, al helemaal wanneer je je graag bekommerd om je omgeving, je het afval netjes scheidt en het liefst ecologische producten uit de (bio) supermarkt koopt. Alleen, wat voor jou misschien al hartstikke normaal is, is dat voor je buurman of familie nog niet.

Laat vandaag dus bij uitstek dé perfecte dag zijn om het klimaatgesprek aan te gaan. Soms lijkt het namelijk alsof jouw groene en goedbedoelde actie een druppel op de gloeiende plaat zijn, maar niets is minder waar. Elke actie telt. Juist al die kleine acties bij elkaar werken aanstekelijk en zorgen voor een ripple effect.

Positief en earth proof

Vertel je moeder, broertje of zusje bijvoorbeeld hoe effectief het is om een paar keer per week vegetarisch te eten, hoe lekker vegetarische recepten juist zijn en tover vanavond (of een andere dag) misschien een heerlijk earth proof diner op tafel. Laat zien hoe je met positiviteit de wereld een stukje groener kunt maken.

Duurzaam opvoeden voor dummies (hoe verklein je de ecologische voetafdruk van je kind)

Helaas is het klimaatverhaal vaak zwaar en negatief, en dat staat veel mensen niet aan. Uiteindelijk is het inderdaad een beladen en groot onderwerp, maar het hoeft helemaal niet iets negatiefs te zijn.

Vandaag is de dag

Het geeft immers ontzettend veel voldoening om te weten dat jij jouw steentje bijdraagt, jouw groenten onbespoten koopt, afval in het bos of op het strand opruimt en misschien wel zelf wat groenten en fruit groeit in de tuin. Bewust en duurzaam leven, is ontzettend vrolijk, positief en zorgt voor allerlei nieuwe creatieve manieren van leven. Laat zien hoe het óók kan.

Vandaag is de perfecte dag om jouw stem te laten horen, jouw positieve stem wel te verstaan. Je weet nooit wie je daarmee aansteekt!

Meer Earth Proof tips?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️