Malu Kirschbaum
Malu Kirschbaum Reizen 29 mrt 2023
Leestijd: 6 minuten

Duurzaam reizen: de meest legendarische treinroutes van de wereld

Vliegen is sneller en vaak goedkoper dan de trein, maar door de klimaatverandering en de trend van slow travel krijgt de luchtvaart een steeds slechtere naam. Om het reizen met de trein te stimuleren, zetten we graag de meest legendarische treinroutes voor je onder elkaar.

Deze treinroutes voeren langs de mooiste bergen, woestijnen, moerassen en regenwouden, waardoor je ze nooit meer zal vergeten.

Naar het hart van een stad

Niemand vindt het leuk om zijn schoenen uit te trekken, riem af te doen, waterflesjes leeg te gooien en allerlei scans te verdragen. Als je met de trein reist, heb je daar allemaal geen last van. Je hoeft niets uit te doen, wordt niet gefouilleerd en doet alles op je gemak, met zoveel flesjes als je wilt.

Er zijn geen kosten voor bredere stoelen, extra bagage of vroeg instappen, en steeds vaker is er (gratis!) wifi aan boord, zodat je nog lekker kunt werken voordat je je ontspant met eten en een goed boek. Ondertussen word je als een pijl naar het hart van een stad geschoten en ontdek je wellicht ook steden en plekken, die je anders nooit gezien zou hebben.

Scherp gevoel voor tijd en ruimte

Er zijn eindeloos veel mogelijkheden om de wereld te verkennen per trein. De spoorlijnen kronkelen de bergen in, volgen kustroutes en steken grenzen over. Of je nu van Shanghai naar Beijing wilt reizen, van New York naar New Orleans of van Moskou naar Berlijn, er zijn altijd wel prachtige treinroutes die je daarvoor kunt gebruiken.

“Eenmaal aan boord merk je dat landen en mensen zich voor je openen op een manier die je alleen in de trein meemaakt.” vertelt Monisha Rajesh in het boek Epische treinreizen. “Je krijgt een scherp gevoel voor tijd en ruimte, terwijl je rivieren volgt, dorpen, steden en landen aandoet, en bergen als mijlpalen langs de route ziet staan.”

Onze 10 favoriete treinroutes

Wie wel eens een lange treinreis heeft gemaakt, weet dat je dan een soort romantiek beleeft. Het ritmische geluid van de trein, het constant veranderende landschap, de mensen die je ontmoet. Monisha: “Het is een intieme beleving die uniek is voor treinreizen en die verbindend werkt. Je hoort bij een bont gezelschap van personen die door toeval en omstandigheden met elkaar verbonden zijn. Er ontstaat vertrouwen: je past op elkaars bagage, ruilt hapjes en deelt verhalen uit.”

In haar boek staan de hoogste, snelste, langste en meest historische treinen ter wereld. Ze heeft wel 50 (!) prachtige treinroutes beschreven, van reisjes van enkele uren tot meerdaagse reizen, van budgetproof reizen met lokaal vervoer tot iconische luxe treinreizen. We pikten onze 10 favorieten eruit.

1. Bernina Express (Zwitserland – Italië) 4 uur

De hoogste Alpenpas per trein kronkelt langs glinsterende gletsjers en bulderende rivieren naar zonovergoten weiden en een mooi Italiaans stadje. Langzaam maar gestaag legt de elegante trein in ruim vier uur de route af van Chur in Zwitserland naar Tirano in Italië.

2. Stockholm-Narvik (Zweden – Noorwegen) 19 uur

Veel Europese nachttreinen zijn gestopt na de komst van hogesnelheidstreinen, maar deze populaire route brengt passagiers nog steeds naar het poolgebied. Deze rechtstreekse nachttrein van Zweden naar Noorwegen, een van de spectaculairste van Europa, is een leuke en makkelijke manier om naar het poolgebied te reizen.

3. De Venice Simplon-Orient-Express (Italië – Engeland) 2 dagen

Dit is de beroemdste trein ter wereld. Passagiers kunnen zich – slechts één avond – mooi kleden, een goed glas drinken en de romantiek van treinreizen nieuw leven inblazen. Het eten aan boord is van extreem hoog niveau, denk aan: versgebakken croissants in de ochtend, zoete kreeft in de middag en kippenhaasjes en lasagne met foie gras in de avond. Uiteraard geserveerd op een tafel met sneeuwwitte lakens. Tijdens het diner maakt de steward (in smoking) je bed op en legt hij je ochtendjas klaar.

4. De California Zephyr (Verenigde Staten) 51 uur

Reis met de avontuurlijkste trein van het land dwars door het hart van Amerika van Chicago naar Emeryville. De California Zephyr legt in ruim 51 uur een afstand van 3924 km af en rijdt door zeven staten. Het is de langste treinreis van Amerika, een fantastische rit dwars door woeste, tijdloze landschappen.

5. Seven Stars in Kyushu (Japan) 4 dagen

In vier dagen en drie nachten maak je tijdens deze luxereis kennis met de keuken, de ambachten en het natuurschoon van het zuidelijkste hoofdeiland van Japan, Kyushu. Wel op tijd reserveren, want deze trein is zo gewild bij zowel buitenlandse als Japanse toeristen dat er een wachtlijst van zes maanden is.

6. Van Kandy naar Badulla (Sri Lanka) 7,5 uur

Bestel een kopje warme chai en geniet tussen theeplantages en mistige bergen van de mooiste treinrit van Sri Lanka. Op het eerste gezicht lijkt het onwaarschijnlijk dat een trein de groene hellingen kan bedwingen zonder naar beneden te kukelen, maar je kunt niet alleen naar beneden rijden naar Colombo aan de kust, maar ook nog hoger, dwars door het bergachtige hart van Sri Lanka.

7 De Rovos Rail (Zuid Afrika) 3 dagen

De ‘Pride of Africa’, een luxetrein die in 1989 ontstaan is uit een jongensdroom, is dertig jaar later nog steeds springlevend. Een van de populairste routes is die van Pretoria naar Durban aan de kust, die rijdt dwars door het Nambiti-reservaat in KwaZulu-Natal, waar je een goede kans hebt om de big five te spotten, en ook jachtluipaarden, giraffen en allerlei vogels.

8. De Ghan (Australië) 3 dagen

De beroemdste trein van Australië doorsnijdt het hart van het land en zet de geschiedenis van de oorspronkelijke bewoners, de vlammend rode landschappen en de mooie wijnen in de schijnwerpers. Je rijdt in 53 uur van Adelaide naar Darwin en maakt iets mee van al het moois dat Australië te bieden heeft. Van dorpen in de bush, nationale parken en Aboriginal­townships tot historische kloven, regenwouden en heilige plekken – en als je goed oplet een paar kangoeroe’s, koala’s en kamelen.

9. De TranzAlpine (Nieuw-Zeeland) 5 uur

Verken het ruige landschap van Nieuw ­Zeeland, van de indrukwekkende Canterbury Plains tot de machtige Zuidelijke Alpen. Er bestaan maar twee andere langeafstandlijnen, maar die kunnen qua landschap geen van beide tippen aan de allroundervaring van deze 223 km lange rit door de Nieuw-Zeelandse Alpen, tussen Christchurch aan de oostkust en Greymouth aan de Tasmanzee.

10. De Andean Explorer (Peru) 3 dagen

De eerste luxe nachttrein van Zuid-Amerika is met zijn houten vloeren, met stof beklede wanden en leren fauteuils de meest knusse manier om door de hooglanden van Peru te trekken. Hij brengt je in twee nachten van de drukke stad Arequipa, langs het hoogst bevaarbare meer ter wereld (3810 m), naar Cusco, de vroegere hoofdstad van het Incarijk.

Praktische tips

Overigens biedt Epische treinreizen niet alleen inspiratie, maar ook praktische tips voor mensen die het reizen per trein willen ervaren. Denk aan: wat je moet meenemen voor een overnachting in de trein, de kunst van het aanknopen van een gesprek met medepassagiers en hoe je gezond je dagen doorkomt op een reis van vijf dagen. Handig ter voorbereiding als je de mooiste treinroutes zelf gaat ontdekken.

Duurzaam reizen: de tofste bootreizen vanuit Nederland

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️