Rosa Bertram
Rosa Bertram Planeet 27 dec 2022
Leestijd: 3 minuten

Bij deze 5 biologische (super)markten haal je in Amsterdam bio-boodschappen

Wie wil zorgen voor lichaam, geest en vooral: de planeet, doet er goed aan om producten te kopen van biologische oorspong, pleitten we al eerder. Van biologische groenten en fruit tot natuurlijke huidproducten. Waar vind je die fijne biologische supermarkten bij jou in de buurt? We delen dé bio-supers in Amsterdam en omstreken.

Als je eenmaal weet bij welke lokale adresjes je moet zijn, wordt het maken van bewuste en duurzame keuzes een stuk makkelijker.

Daar helpen we je graag een handje mee op weg!

Biologisch eten

Biologische voeding is voeding geproduceerd uit biologische landbouw, geteeld zonder zonder kunstmatige bestrijdingsmiddelen. Hierbij wordt zo min mogelijk antibiotica gebruikt voor het vee. Helemaal bestrijdingsmiddel of antibiotica vrij is een bio-product dus niet altijd. Keurmerken kunnen daarin behoorlijk vaag zijn, daarom schreven we eerder deze wegwijzer voor alle duurzaamheidslabels op voedingsverpakkingen.

Dieren in de biologische veeteelt krijgen meer leefruimte hebben en vaker naar buiten mogen dan reguliere veeteelt.

De voordelen van biologisch eten

De productie van biologische producten zorgt ervoor dat de aarde minder wordt vervuild door chemische bestrijdingsmiddelen, de aarde minder wordt uitgeput (hoewel het meer landbouwgrond kost), dieren een beter leven hebben en jij de chemische producten niet in je lichaam krijgt. Al met al zijn dat heel wat goede redenen om vaker biologisch te eten dus.

Vaker biologisch eten? Dit zijn een aantal redenen waarom je dat zou moeten doen

De grote supermarkten verkopen steeds vaker biologische producten, maar toch vertegenwoordigt dat nog maar een klein deel van wat er in de schappen ligt. Bij de LIDL is het zo’n 3,21 procent, dat valt dus mee.

Biologische supermarkten in Amsterdam

Gelukkig zijn er steeds meer winkels die enkel gecertificeerde, biologische producten verkopen. Het liefste koop je groenten en fruit zo lokaal en seizoensgebonden mogelijk. Wist je dat seizoensgroenten in de supermarkt dan ook niet in plastic verpakt zijn? Het hoeft immers niet van ver te komen.

Bij deze biologische supermarkten hoef je je daar in elk geval niet druk om te maken:

Marqt

Marqt is de bekendste supermarktketen met biologische producten, van voeding tot huidverzorgingsproducten, alles kan je er vinden. Je vindt Marqt door de hele stad.

Noordermarkt biologische stallen

Elke zaterdagochtend vind je op de Noordermarkt de boerenmarkt met allerlei stallen waar boeren hun biologische producten verkopen. Van honing tot groenten en van kaas tot brood. Het is onze favoriete biologische markt in Amsterdam!

Biomarkt op de Nieuwmarkt

Vlakbij Amsterdam Centraal vind je elke zaterdagochtend de biologische markt op de Nieuwmarkt, het is een kleine markt maar met genoeg kraampjes van boeren die er hun producten verkopen. En dat, middenin de stad!

Fruittuin van West

De Fruittuinen van West is misschien wel de leukste bio-boerderij van Amsterdam. In het stadscafé kan je terecht voor een heerlijke bio-lunch en kan je producten van de bio-boederij kopen. Een perfect weekenduitje als je het aan ons vraagt.

Landmarkt

In Amsterdam-Noord vind je de biologische supermarkt Landmarkt, de supermarkt is gelegen in het groen en verkoopt tal van héérlijke biologische producten. In het cafeetje kan je een lekkere koffie halen en wat lekkers eten.

8 dingen waarvan je onterecht denkt dat ze vegan zijn

Verder heb je natuurlijk de andere grote biosupermarktketens zoals Odin, Ekoplaza en STACH.

Vind je biologisch eten kopen te duur? Kijk je naar de ‘normale’ producten, dan is de prijs inderdaad hoger. Je kan je alleen afvragen waarom de andere producten zo goedkoop zijn, iemand betaalt daar uiteindelijk de prijs voor. Elke duurzaam-gemaakte keuze is er eentje!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️