Valéry de Voijs
Valéry de Voijs Persoonlijke verhalen 21 apr 2023
Leestijd: 4 minuten

Valéry bezocht een chakra-retreat: ’Het leek wel alsof ik drugs op had’

Redacteur Valéry woont een paar maanden in de Algarve wanneer zij een yoga docente ontmoet die haar enorm inspireert. Een maand later organiseert deze lerares een bijzonder retreat, waar Valéry enthousiast aan deelneemt. Aan BEDROCK vertelt ze over haar ervaring.

“Tijdens mijn dagelijkse koffiemomentje in één van de vele koffiezaakjes in Lagos, zag ik een poster aan de muur hangen. ‘Re-connect retreat’ stond er met grote blauwe letters bovenaan de poster. Yogadocenten en mentoren Thomas en Cony organiseerden een retreat in het prachtige Monte Velho Retreat Centre. Zonder lang te twijfelen gaf ik me op voor het retreat. Niet wetende dat het de meest magische week uit mijn leven zou worden.

Een chakra-retreat

Wie de miniserie Nine Perfect Strangers heeft gezien, kan zich een inbeelding maken hoe mijn weekje verlopen is. Het was namelijk een week waarin negen vreemden zichzelf blootgaven, om door middel van sjamistische rituelen, sharing circles, meditaties, tantra, dansoefeningen, cacaoceremonies en sound healing niet alleen dichter bij zichzelf te komen, maar vooral dichter bij elkaar. Bij het verlaten van het retreat leek ik wel high: alsof ik de hele week aan de drugs had gezeten.

Vlak boven de Algarve ligt het prachtige Aljezur. Bekend van uitgestrekte stranden en mooie natuur. Daar, midden op een hoge berg ligt het rustgevende Monte Velho Retreat Centre. Een center waar nationale en internationale opleidingen en retreats worden gehouden. Dit keer is het centrum afgehuurd voor ons: een Amerikaanse jongen, een lokale Portugese man, een stelletje uit Luxemburg, een dame uit California, een jonge man uit Duitsland, en ik.

Na aankomst werden het programma en regels uitgelegd. Telefoons werden ingeleverd, en we kregen tijd om te settelen op onze kamer. Aangezien het retreat uit zeven dagen bestond, stond iedere dag een andere chakra centraal, waar het programma op werd aangepast.

Dag 1 – Root Chakra

Op de eerste dag stond de root chakra centraal. De ochtendmeditatie en yogaoefeningen werden aangepast op grounding asana’s, waardoor we een veilige en stabiele basis creëerden. We leerden dat we deze stevige foundation nodig hadden om te kunnen groeien. In een grote ronde shala begon de ecstatic dance therapy. Met onze ogen dicht dansten we op de muziek. De muziek begon rustig met zware beats, maar ging al snel over in snellere beats. Iedereen dansten door de shala, het leek wel alsof iedereen aan de xtc zat. Het was heerlijk om zo ‘in je lichaam’ te zitten, en je hoofd even compleet uit te kunnen schakelen.

Dag 2 –  Sacral Chakra

Na het ochtendprogramma (dat bestond uit onze dagelijkse meditatie, ontbijt, yoga en danstherapie) was het tijd voor een bijzondere oefening. We kregen allemaal een vel papier. Op de voorkant van het vel papier moesten we dingen schrijven die wij leuk vonden aan onszelf, en die wij graag toonden aan de buitenwereld. ‘Het zijn die aspecten van jezelf die jij bij wijze van spreken op je social media zou plaatsen’ legde Thomas en Cony uit. Ik schreef bijvoorbeeld kernwaarden als ‘spontaan, avontuurlijk, inspirerend’.

Op de achterkant van het vel papier schreef je de schaduwkanten van jezelf. Dingen die je liever niet aan de buitenwereld liet zien. Dit waren kwetsbare dingen, die je niet graag onder ogen kwam. Vervolgens deelden we deze dingen met elkaar, en wat bleek? Door hardop de meest schaamtevolle dingen over jezelf uit te spreken, verdween het schaamtegevoel.

Door op deze manier met je kwetsbare gevoelens om te gaan, leer je automatisch om met veel empathie met jezelf om te gaan. Ik had bijvoorbeeld veel empathie voor de schaduwkanten van anderen; dus waarom zou ik dat niet naar mezelf hebben? Het was een nuttige oefening die ik later in het bijzijn van mijn vriendinnen nog heb toegepast.

Dag 3 – Solar Plexus

Deze chakra zorgt voor je ‘get up and go’ energy, en zorgt dat je gemotiveerd en levenslustig aan je dag begint. We leerden ademhalingstechnieken om dit innerlijke motortje op te wekken. De breath of fire was een uitstekende manier om deze kracht te voelen. We leerden over onze eigen innerlijke kracht, die enerzijds bestond uit feminine energy, en anderzijds uit masculine energy.

Dit bracht ons op de volgende les: tantra. Een gastdocente kwam langs in de grote shala om een tantrales te verzorgen. Zo zaten we in koppels tegenover elkaar en moesten elkaar lang in de ogen aankijken. Na een paar ademhalingsoefeningen was het tijd om samen te dansen.

Het was heel magisch om te voelen hoe je lichaam zich zo snel aanpast aan een partner met hele masculine energie (leidend, en in controle) of feminine energie (vol overgave).

Ten slotte leerde we hoe we bij onszelf (en elkaar) onze kundaline energie konden opwekken. Benieuwd hoe jij zelf deze seksuele energie kan opwekken? In dit artikel gaan we daar dieper op in.  Stay tuned voor het tweede deel van dit artikel waarin de laatste vier (en meest magische) chakra’s aan bod komen.

13x psychologische feiten over de liefde die je niet wilt missen

 

 

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️