Annemarie Hartsuiker
Annemarie Hartsuiker Psyche 18 apr 2023
Leestijd: 4 minuten

13x psychologische feiten over de liefde die je niet wilt missen

Op zoek naar de liefde? Of is de liefde van je leven net uit jouw leven verdwenen? Dan houdt het onderwerp je vast en zeker bezig. Of je nu bezig bent met een ellenlange rits dates, je relatie even stroef loopt of zelfs voorbij is, over de liefde valt heel wat te vertellen en leren. Deze psychologische feiten over de liefde kunnen een hoop verklaren en geven je een duwtje in de rug.

Dat de liefde iets met je doet, moge duidelijk zijn. Bijna iedereen voelt aantrekkingskracht op psychologisch niveau, maar het zijn de hersenen die ervoor zorgen dat we verliefd worden. Wanneer je de ware ontmoet, zul je verdwalen in zijn of haar ogen en diep van binnen weten dat het de bedoeling is dat je samen bent.

Psychologische feiten over de liefde

Soms moet je gewoon naar je gevoel luisteren, want dat heeft het vaak bij het juiste eind. Emoties en gevoelens die bij liefde komen kijken, zijn in de psychologie veelvuldig onderzocht. Daar kwamen veel opmerkelijke weetjes uit. Ben jij ook zo nieuwsgierig? Dit zijn psychologische feiten over liefde die je niet wilt missen.

1. Liefde is eigenlijk drie gevoelens in één

Liefde bestaat eigenlijk uit drie verschillende gevoelens. Volgens Helen Fisher, antropoloog en onderzoeker van menselijk gedrag in de biologie van liefde en aantrekkingskracht, is dat wat we ‘liefde’ zijn gaan noemen een combinatie van lust, aantrekkingskracht en gehechtheid.

2. Lovers kunnen geen vrienden zijn

Als twee lovers vrienden blijven, was er nooit sprake van liefde.

3. Friemelen creëert afstand

Draai jij je lokken om jouw vingers terwijl je tegenover een potentiële lover zit? Niet doen, niet doen! Want waar het misschien aantrekkelijk lijkt, is het tegenovergestelde het geval. Janine Driver, schrijfster van You Say More Than You Think schrijft dat gefriemel aan je haar duidt op onzekerheid en nervositeit. Dat helpt je niet…

4. Je armen over elkaar

Hoe weet je of iemand geïnteresseerd in je is? Sla jouw armen over elkaar, doet de ander hetzelfde? Dan is er een match! Mensen die je leuk vinden, gaan je namelijk vaak spiegelen.

5. Beledigingen

Soms gebruiken mensen beledigingen om te flirten. Ze doen alsof ze iemand niet mogen, terwijl ze eigenlijk het liefst bij deze persoon willen zijn.

6. De kleur rood

Rood is een kleur die je aantrekkelijker maakt. Dat bleek uit een onderzoek van de University of Rochester in New York. Dus wil jij amoureuze gevoelens bij iemand oproepen? Ga dan voor een rode look.

7. Synchronische hartslag

Liefde zorgt ervoor dat de hartslag van een koppel synchroniseert. Wanneer je diep toegewijd bent aan iemand in een relatie, zul je merken dat jullie hartslagen synchroniseren. Dit creëert een diepere band tussen jou en je partner.

8. Lust is iets anders dan liefde

Lust is een manier waarop we gedreven worden om ons voort te planten. Testosteron en oestrogeen zijn de primaire hormonen die gevoelens van lust produceren. Sommige relaties zijn op lust gebaseerd, maar missen de diepgang om iemand op gespreks- en emotioneel niveau te leren kennen.

Andersom kan het zijn dat je je soulmate gevonden hebt, tot wie je je niet seksueel aangetrokken voelt. Lust en liefde kunnen naast elkaar bestaan, maar om lust in de liefde levendig te houden, moet je echt moeite doen.

9. Liefdeshormonen kunnen je gekke dingen laten doen

Jaloezie wordt bijvoorbeeld veroorzaakt door oxytocine, een van de liefdeshormonen. Als het stofje oxytocine in iemands lichaam verhoogd is, kan dit ertoe leiden dat ze dingen doen die erg giftig zijn en slecht voor elke relatie.

10. Het kost vier minuten om te weten of iemand bij je hoort

Liefde is iets wat het lichaam heel snel herkent. Uit een iconische studie van psychologie professor Arthur Aron bleek dat je een intense verbondenheid met iemand kunt voelen na slechts vier minuten in elkaars ogen te staren.

11. Je wordt waarschijnlijk verliefd op iemand met uiterlijke gelijkenissen

Volgens een onderzoek uit 2011 hebben mensen de neiging om toenadering te zoeken tot personen die ongeveer even aantrekkelijk zijn.

12. Liefde lokt creativiteit uit

Liefde en intimiteit zijn verbonden met creativiteit. Studies hebben aangetoond dat liefde de geest beïnvloedt om veel creatiever en abstracter te zijn. Wanneer mensen aan intimiteit denken, richten ze zich op het heden en dus is het een manier van leven in het nu.

13. Handen vasthouden met je geliefde verlicht stress en pijn

Een ander onderzoek heeft aangetoond dat koppels die elkaars handen vasthouden een diepere band hebben en elkaar beter kunnen laten voelen in stressvolle situaties of als de ander pijn heeft.

Over de liefde valt zoveel te delen! Deze psychologische feiten over de liefde zijn in ieder geval de moeite waard om te onthouden.

Douche jij veel? Misschien vind je daardoor de liefde minder snel

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️