Annemarie Hartsuiker
Annemarie Hartsuiker Psyche 16 mrt 2023
Leestijd: 3 minuten

Dit is hoe je onbewust liefde weg blijft duwen

Wanneer jouw hart gesloten is, sluit je je af voor de liefde. Voor liefde van anderen en voor liefde van jezelf. Iedereen op deze aarde heeft een diep verlangen om lief te hebben. Liefde maakt het leven sprankelend en betekenisvol. Alleen soms lijkt het alsof deze liefde maar niet lijkt te komen… heb je er ooit over nagedacht dat jij misschien wel diegene bent die onbewust liefde bij je weg blijft duwen?

Als we het hebben over liefde, in welke relatie dan ook, hoop je dat deze betekenisvol, écht en intens is. Om deze liefde te ervaren moet je jezelf open durven stellen.

Paradox in de liefde

Het lastige is dat veel mensen zich verstoppen. Dat ze de ander niet laten merken wat er in ze omgaat, want dat maakt ze kwetsbaar. Natuurlijk merkt de andere persoon wel dat jij je terugtrekt en je een muurtje optrekt. Deze muur voelt voor jou veilig, maar de ander loopt er tegenaan. Wanneer deze muur lang blijft staan, ga je je uiteindelijk alleen voelen.

Vragen als ‘Waarom begrijpt niemand mij?” of “Is er wel plek in jouw hart voor mij” flitsen door je hoofd. En eigenlijk heb je zelf het antwoord al: als je niks deelt, kan de ander zich ook niet in jou inleven.

Onbereikbaarheid

Wat je creëert vanuit zelfbescherming zijn eenzaamheid en onbereikbaarheid. Het lijkt alsof niemand jou helpt, je voelt je verdrietig, maar laat dit niet merken. De ander kán jou dus ook niet helpen. Om echte liefde te ervaren, is het belangrijk om diepte in relaties te brengen. En is het cruciaal om te beseffen welke rol jij hier zelf in speelt. Wanneer je over deze zelfkennis beschikt, kunnen mooie dingen zich ontvouwen.

De liefde weg duwen

We kunnen niet van een partner verwachten dat hij of zij zich openstelt of zich veilig voelt in een relatie, als je zelf in constante staat van geslotenheid verkeert. Steeds als iemand jou probeert te begrijpen, verdedig jij jezelf. Je bent niet open en durft jezelf niet te zijn. Hierdoor duw jij de liefde weg.

Onbewust gedrag

Mensen verlangen ernaar om jouw hart te voelen en op energetische levels voelt iemand of je beschikbaar bent om geliefd te worden. Waarschijnlijk sluit jij je onbewust af, maar als je kritisch naar jezelf kijkt, ben jij er dan helemaal klaar voor om alles van jezelf te geven? Durf jij jouw hart te openen? Het is belangrijk om te begrijpen dat hier de basis voor verdieping van intimiteit ligt.

Het hart openen

Je hart openen, verzachten, echt authentieke liefde kunnen geven en een goede partner zijn, vereisen dat je je innerlijke kind ontmoet, de relatie met haar koestert en je vermogen om liefde te geven en te ontvangen vergroot. Het helen van je relatie met je innerlijke kind is de manier om waakzaamheid te laten verslappen en ontvankelijk te worden voor liefde.

Je wil de relatie met jezelf verdiepen, voordat je je in een relatie met een ander kunt verdiepen. Dit betekent ook dat je angsten onder ogen moet komen en los kunt laten. De angst om verlaten te worden, de angst om alleen te blijven… de angst dat je niet goed genoeg bent. Iedereen heeft wel ergens een pijnpunt, een struggle waardoor ze zich naar binnen keren en opsluiten.

Als jij jezelf al niet liefhebt, dan is het voor een ander verdomd moeilijk om dit wél te doen.

Onmogelijke liefde loslaten: 6 tips die het makkelijker maken

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️