Marloes Graat
Marloes Graat Welzijn 16 mrt 2023
Leestijd: 5 minuten

Leren van de Zweden, Japanners en Italianen: zó komen zij tot rust

Glipt het leven soms ook door je vingers voorbij? Eat, work, sleep, repeat. Tijd om te vertragen, zodat je dingen met een heldere blik kan bekijken en genieten van de kleine dingen in het leven. Alleen hoe doe je dat vertragen in ons drukke Westerse leven? We gingen de grens over en namen een kijkje in andere landen. Hoe vertragen mensen in Italië, Japan, Zweden en India? Wat zijn hun rituelen om tot rust te komen en wat kunnen wij daarvan leren?

Midden op de dag een wandeling, meditatie of een yogales doen: we nemen ons het vaak voor, maar helaas past het niet altijd in ons drukke schema van werk, school of studie.

Bij BEDROCK leren we graag van andere culturen en vroegen ons daarom af: hoe komen mensen in andere landen tot rust? Hoe vertragen ze en welke rituelen hebben ze hiervoor?

Want zijn we niet allemaal op zoek naar hoe we in de drukke, digitale wereld van tegenwoordig kunnen vertragen, tot rust komen en ontprikkelen. We delen daarom de manieren om tot rust te komen van de inwoners van Japan, Zweden, Zuid-Afrika, Italië en India met je.

Vijf manieren om tot rust te komen

1. Shinrin Yoku

Eco-therapie, meer groen-tijd, een wildernis kuur: welke naam je er ook geeft, tijd doorbrengen in de natuur is een van de fijnste manieren om te vertragen. Uit onderzoek blijkt dat de natuur je rustiger, gelukkiger en minder gestresst maakt.

Het boost je geheugen, creativiteit en concentratie. Ook kan een stevige boswandeling met een vriend je vriendschap verdiepen. Je hebt vaak meer diepgaande gesprekken terwijl je loopt in de natuur.

Waarom vroeg uit de veren? Dit is de Miracle Morning routine van Rachel van De Huismuts

In Japan wordt tijd doorbrengen in de natuur shinrin yoku genoemd. De vrije vertaling hiervan is bosbaden. Japanse artsen schrijven het als een serieus advies voor aan hun patiënten. Hoe kun je dit nu zelf shinrin yoku toepassen? Simpel, ga naar de dichtstbijzijnde groene ruimte en begin met wandelen, picknicken, kamperen of tuinieren.

2. Fika

Dit is persoonlijk mijn favoriete slow down ritueel uit het lijstje. Het Zweedse fika laat zich vertalen als ‘koffie en taartpauze’, maar het betekent zoveel meer dan dat. Volgens de Zweden is fika een mindset: het gaat om aanwezig zijn, genieten van het moment en vertragen.

Fun fact: fika werkt zelfs zo opbeurend dat regelmatige fika-pauzes in sommige arbeidscontracten in Zweden worden opgenomen.

Dus niet meer snel-snel-snel een haverlatte halen, terwijl je op je telefoon Instagram of Tiktok checkt. Als je fika doet, leg je de schermen weg en ga je ergens gezellig zitten. Je geniet van je warme drank, je knabbelt aan een heerlijk taartje of koekje en geniet van een goed gesprek met iemand.

Maar fika hoef je niet per se in een koffietentje te doen, je kunt altijd en overal fika doen. Je kunt het ook met je huisgenoot doen in je eigen keuken met zelfgemaakte muffins. Of met je buurvrouw op het bankje voor je huis. Als je het maar met aandacht doet.

3. Ubuntu

‘Ik ben omdat wij zijn’, is de vertaling van ubuntu in de Zulu- en Xhosa-talen van Zuidelijk Afrika. Je kunt meer ubuntu aan je leven toevoegen door vriendelijk, genereus en medelevend te zijn. Neem de tijd om andere te helpen. Bied een keer aan om boodschappen te doen voor je buurvrouw of op een kind te letten als een ouder druk is.

Ubuntu gaat niet alleen om iemand helpen, maar ook om vriendelijk en geduldig te zijn. Maak eens een praatje met je alleenstaande buurman of ga niet lopen zuchten als iemand bij de kassa wat trager is dan jij zou willen.

4. Dolce far niente

We zijn tegenwoordig zo obsessed met productiviteit en effectiviteit. Dat tijd verspillen of niets doen, soms voelt als een misdaad of zonde, maar niks doen is een kwaliteit vinden ze in in Italië. Het biedt een verlichting van de dagelijkse sleur en de druk om continue te presteren op je werk, thuis bij vrienden. Italianen noemen dit zo mooi ‘il dolce far niente’.

Het is even wennen, maar wat helpt is je telefoon uitzetten, to do lijstjes in je bureaula leggen en dan uit het raam kijken, op een bankje in het park gaan zitten en je gedachten laten afdwalen. Denk aan de oude Italiaanse nonna’s en nonno’s die tot de gelukkigste mensen tot de wereld horen. Dat is niet voor niks.

5. Indiase hoofdmassage

Het masseren van je hoofd is al duizenden jaren een instrument van de Ayurvedische geneeskunde. En geen wonder. Wat je mening over chakra’s ook is, het is aangetoond dat een goede hoofdmassage stress en hoofdpijn verlicht en het lymfestelsel een kickstart geeft. Het kan ervoor zorgen dat je je ontspannen voelt en je je beter kunt concentreren

Een hoofdmassage door een expert is de ultieme luxe, maar je kunt het ook zelf proberen. Zo moeilijk is het niet: plaats drie vingers op het punt waar je nek samenkomt met het hoofd net achter je oor. Wrijf dan met je vingers heen en weer. Binnen 30 seconden voel je een warme, langzame gloed.

14 manieren om je intuïtie te leren ontwikkelen

Tot rust komen kun je op veel verschillende manieren doen, het gaat er om dat jij erachter komt wat voor jou werkt. En hoe weet je dat? Door te experimenteren. Dus leef een dagje als de Italianen, Zweden of Japanners en probeer eens een nieuw ritueel: wie weet is dat jou ultieme manier om tot rust te komen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️