Annemarie Hartsuiker
Annemarie Hartsuiker Psyche 9 feb 2023
Leestijd: 5 minuten

Waarom vroeg uit de veren? Dit is de Miracle Morning routine van Rachel van De Huismuts

Een Miracle Morning routine is upcoming. Voorheen was ik voor mijn idee de enige die vroeg uit de veren ging, nu zie ik dat ook anderen het doen. Waarom zou je zo vroeg opstaan? En welke voordelen heeft de Miracle Morning? Rachel van De Huismuts las het boek, raakte net als ik geïnspireerd en staat sindsdien om 05:00 naast haar bed!

Dat is best bijzonder, want voorheen was ze niet uit bed te slepen.

Miracle Morning van Rachel van de Huismuts

In eerste instantie wilde Rachel het vroege opstaan uitstellen omdat ze het boek The Miracle Morning nog niet uit had, maar ze floot zichzelf terug. ‘Start before you’re ready!’ is áltijd haar mantra dus forceerde ze zichzelf om vroeg uit de veren te gaan. Dit eerder opstaan pakte zó goed uit, dat ze zelfs op haar vrije zondag uitkijkt naar de vroege uurtjes (en dan niet omdat ze nog op een festival staat).

Sinds wanneer ben jij bezig met de Miracle Morning?

“Ik ben nu een maand bezig. Het bevalt zó goed dat ik me afvraag waarom ik hier in godsnaam niet al jaren geleden mee ben begonnen. Ik kan me niet voorstellen dat ik het niet meer ga doen.

Hoe zagen jouw ochtenden er voor de Miracle Morning uit?

Voor de kinderen er waren, was ik echt een nachtvlinder. Iedereen die mij kent, noemde mij ook zo… ik leefde helemaal op in de avonden. Toen ik mijn blog begon, De Huismuts, deed ik dit naast mijn studie. Vaak begon ik pas met schrijven in de avond en daarmee ging ik tot in de late uurtjes door. ‘s Nachts als de wereld stil was, zat ik helemaal lekker in mijn flow. Soms typte ik dan door tot een uurtje of 04:00. Natuurlijk bleef ik dan wel langer in bed liggen de volgende dag. Vroeg opstaan was tot een maand geleden voor mij echt, écht afschuwelijk.

Je hebt mensen die het niet fijn vinden om van de wekker wakker te worden en om vroeg op te staan, ik was nog een tandje erger. Mijn man Willem kan dat beamen. Het eerste half uur hoefde hij sowieso niks te zeggen. Het landen op aarde vanuit mijn slaap, weer in het hier en nu komen, duurde voor mij gewoon heel erg lang.

Ik riep ook altijd: ‘wie heeft in godsnaam bedacht dat de wereld zo vroeg al begint met draaien! Waarom beginnen we niet allemaal om 13.00 uur pas met een activiteit.’ De ochtenden waren echt niet aan mij besteed, tot dus een maand geleden.

Hoe laat gaat de wekker?

De wekker gaat om 04:55 omdat ik écht om 05:00 beneden wil staan. Waar ik voorheen ruim veertig minuten snoozde, sta ik nu meteen naast mijn bed. Dan gooi ik eerst een plens water in mijn gezicht zodat ik dan meteen kan beginnen. Ik moet er nu zelfs om lachen als ik mezelf hoor praten! Willem doet ook mee, dus we gaan er met z’n tweeën vroeg uit. Behalve in het weekend. Al voel ik steeds vaker de behoefte om ook dan vroeg uit de veren te gaan. Afgelopen zaterdag lag ik tussen tien en elf in bed en ik had gewoon zin om zondag vroeg op te staan. Dat is zó niks voor mij.

Wat is jouw heilige ochtendritueel?

Mijn kinderen moeten er om 7:00 uit zijn (de morning routine is ook lastig als je hele vroege vogels hebt). Dan begint de school run. Daarom heb ik besloten om ruim twee uur van te voren op te staan. Het eerste uur is voor de Miracle Morning routine. Dat begint met mediteren, visualiseren, affirmeren, lezen, schrijven en een work-out. De zes stappen dus. Dan volgt het tweede uur, een zalig uur! Deze tijd besteed ik aan mezelf, dan kijk ik bijvoorbeeld een inspirerend webinar.

Nog even over die work-out; wat doe je dan?

De eerste paar keer deed ik yoga, nu heb ik een App met oefeningen waarvoor je alleen een matje en de muur nodig hebt. Ik moet daar eerlijk bij zeggen: ‘ik ben geen sporter’. Dat onderdeel schiet er dus als eerste bij in als ik lekker zit te lezen of in mijn flow zit met schrijven. De work-out kost mij het meeste moeite, dan denk ik ‘ah joh, die slaan we over’. Het schrijven en lezen brengen mij direct iets. Ik kan mijn inspiratie kwijt of voed mezelf met informatie.

Welke morning mantra zou jij iedereen aanraden?

Deze maand focus ik mezelf op drie verschillende affirmaties. Ik pas deze steeds weer aan mijn behoeftes aan.

Welke do’s kan je iedereen aanraden?

Ik kan me voorstellen dat mediteren of visualiseren voor nieuwelingen best wel lastig is. Je kan snel afgeleid zijn. Dan heb ik een hele fijne App die mij enorm helpt. De visualisatie in de App Meditation Moments is zo speciaal.  Deze heet Visualiseer je Succes. Soms zit ik zelfs huilend op de bank omdat ik al voel wat ik ga voelen als ik mijn visualisatie heb bereikt. Deze App gebruik ik trouwens ook voor meditaties, en is dus onmisbaar in mijn Miracle Morning routine.

En absolute dont’s?

Besteed de ochtend écht aan jezelf. Een valkuil is dat je de was gaat doen, of de vaatwasser ‘even’ uitruimt. Daar is mijn Miracle Morning niet voor bedoeld… en dat zou mij ook totaal niet motiveren. Mijn wekker gaat om 5:00 omdat ík daarvoor heb gekozen. Omdat ik hier zelf voor kies, en ‘s avonds al een positieve mindset heb over de volgende ochtend, begin ik de dag eigenlijk altijd goed.

De laatste gedachten waarmee je gaat slapen, is het eerste gevoel waar je ‘s ochtends mee opstaat. Ik ga dus in bed liggen en zeg tegen mezelf: ‘ik heb zin dat de wekker gaat, ik mag vroeg opstaan en ik mag twee uur aan mezelf besteden.’ Dat is dan ook het eerste waar ik aan denk als ik wakker word. Yes! Ik mag iets voor mezelf doen.

Ga je door met de Miracle Morning?

Zeker! Het enige waar ik benieuwd naar ben, is de zomer. Nu lukt het mij heel goed om rond 22:00 naar bed te gaan. In de zomer, als je nog met een roseetje in de tuin zit, wordt dit lastiger. Ik ben benieuwd of het dan nog lukt om zo vroeg op te staan. Dit heeft natuurlijk alles te maken met wilskracht.”

https://www.bedrock.nl/vroeg-opstaan/

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️