Annemarie Hartsuiker
Annemarie Hartsuiker Welzijn 25 jan 2023
Leestijd: 5 minuten

Waarom vroeg uit de veren? Dit is de Miracle Morning routine van Annemarie

Opeens zie je het overal voorbij komen: de Miracle Morning ochtend routine. Waarom wil iedereen opeens zo vroeg uit de veren? En welke voordelen heeft The Miracle Morning? Als ochtendmens ben ik niet anders gewend dan vroeg opstaan. Mijn beste uren zijn dan ook de eerste van de dag. Op dit tijdstip ben ik het meest productief.

Dit geldt niet voor iedereen, moet je jezelf dan forceren om tóch vroeg op te staan of is het oké om te blijven liggen als je geen ochtendmens bent. Wij zoeken het voor je uit!

Wat is the Miracle Morning?

First things first: waarschijnlijk heb je geen idee wat the Miracle Morning is. Dat is niet zo gek, want wanneer je het nut van een ochtendroutine niet inziet, ken je het boek The Miracle Morning van Hal Elrod waarschijnlijk niet.

The Miracle Morning
is een ochtendroutine, bedacht door Hal Elrod en hij schreef er dus een boek over.‘The Miracle Morning – the not-so obvious secret guaranteed to transform your life’ Ofwel: dit boek gaat je leven veranderen, nog vóór acht uur ’s ochtends.

Het nut van een ochtendroutine

Iedere dag blij wakker worden, wie wil dat nou niet? En dan ook nog productief zijn! Voor de een is het vanzelfsprekend (moi!) en de ander heeft er meer moeite mee. Toch is een ochtendroutine volgens Elrod voor iedereen weggelegd. Zelfs als je een hekel hebt aan vroeg opstaan. Je went er namelijk aan… en de eerste uren op een dag geven vaak het meeste voldoening. Hoe dat zit?

Mijn eigen Miracle Morning

De wekker zetten

Ik sta iedere dag rond zes uur op. Inmiddels zonder wekker (mede door mijn baby), maar eigenlijk ben ik nooit een uitslaper geweest. Vroeg uit de veren is voor mij dus geen grote opgave. Alleen wanneer ik het de avond ervoor laat maak, heb ik de volgende dag moeite met mijn bed uitkomen.

Daarom houd ik me aan een vast ritme en als het kan lig ik om tien uur ‘s avonds in bed. Klinkt vroeg, maar ik vind het heerlijk. Met een boek onder de warme dekens wegkruipen… een beetje de dag doordenken.

Vaste rituelen

Wanneer ik wakker word, neem ik altijd even de tijd voor mezelf en mijn gezin. In mijn geval haal ik eerst cappuccino, deze drinken we in bed op. Daarna ga ik douchen, tanden poetsen en zet ik alvast een grote pot thee.

Een opgeruimd huis

First things first, er is niks fijner dan wakker worden in een opgeruimd huis. Dat is dan ook de reden dat ik nóóit de vaat laat staan ‘s avonds en dat het regelmatig voorkomt dat ik al om zes uur sta te stofzuigen.

Miracle morning starten

Wanneer de dag écht begint, pak ik mijn Miracle Morning spullen erbij. Een dagboek (voor mijn dochter), de pot thee, een pen, een kladblok en mijn laptop. Ik steek de kaarsen aan (zeker in de winter) en ga aan de keukentafel zitten.

Intenties en mediteren

Dan begin ik de dag met een intentie en een korte meditatie. Ik schrijf een stuk in het dagboek voor mijn dochter, en ik schrijf mijn voornemens en doelen voor dezelfde dag in het notitieboekje. Zo maak ik mijn hoofd leeg om fris aan de dag te beginnen.

Kirtan: de gemakkelijkste meditatie die je hersenen verbetert

Work-out

Indien de tijd het toelaat, sport ik het liefst ook nog even. We hebben een hometrainer, ik probeer dagelijks tien minuten mijn buikspieren te trainen en als het niet regent ga ik vaak zes kilometer hardlopen. Op de dagen dat ik sport, douche ik overigens pas na het sporten.

Intermittent fasting

Behalve een koffie, skip ik momenteel een aantal keer in de week het ontbijt. Dit komt omdat ik me goed voel bij intermittent fasting, een methode waarbij je voor langere periodes niks eet en dus vast. Dit doe ik voor mijn gezondheid, ik voel me energieker en heb minder cravings. In het weekend ontbijt ik juist erg uitgebreid, dan maken we wentelteefjes, pannenkoeken of verse croissants.

Rustig gevoel na de Miracle Morning

Een Miracle Morning betekent voor mij tijd voor mezelf. Minimaal twee uur voordat ik begin met werken, voordat ik bereikbaar ben voor anderen en dus weer praat met mensen. Dit is ook het moment van de dag om na te denken over van alles en nog wat. Dit geeft mij een rustig gevoel. Vooral het feit dat je zo vroeg nog niet bereikbaar bent, is een verademing.

Daarnaast heb ik behoefte aan een vast ritme, ik ben een Maagd  in de astrologie en de kenmerken voor mijn sterrenbeeld kloppen aardig. Ik heb graag de controle – vandaar de lijstjes – en ik ben het meest productief voor de middag. Als het meezit, kan ik om 12 uur al een fors deel van mijn to-do lijst afstrepen. Hierdoor ervaar ik minder stress en meer rust gedurende de dag. Los van de tijd voor mijzelf en productiviteit in de vroege uurtjes, vind ik het fijn om een gezonde levensstijl te hebben. Omdat ik aan het einde van de dag echt geen energie meer heb om te sporten, begin ik de dag liever met lichaamsbeweging.

Ik hecht erg veel aan rust, regelmaat en reinheid. Het ritme dat ik doormiddel van een ochtendroutine creëer, helpt mij hier enorm bij. Voor mij is het belangrijk om 8 uur op een nacht te slapen, en ik ga liever vroeg naar bed dan dat ik uitslaap. ‘S avonds werken is voor mij geen goed idee. Ik ben dan snel afgeleid en kan me minder goed concentreren. Wat ik wel doe voor het slapen gaan? Op deze momenten kan ik mezelf verliezen in mooie (luister) boeken of podcasts.

miracle morning

Nieuwsgierig? Je koopt het boek The Miracle Morning hier.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️