Marloes Graat
Marloes Graat Welzijn 25 jan 2023
Leestijd: 3 minuten

Naomi Watts doorbreekt menopauze taboe op Instagram

Opvliegers, slecht slapen en een laag libido. Weinig vrouwen kijken uit naar de menopauze. Daar moest verandering in komen vond actrice Naomi Watts. Volgens haar zitten er ook voordelen aan deze natuurlijke levensfase die elke vrouw doormaakt.

Ze vond het tijd om het taboe over dit onderwerp te doorbreken. De 54-jarige actrice richtte de online community Stripes op om vrouwen tijdens de menopauze te ondersteunen en empoweren.

De King-kong actrice wil het stigma van de menopauze afhalen en deelt op Instagram alle voordelen van deze beruchte periode in het leven van vrouwen. Het is tijd voor een ander beeld en om de voordelen te omarmen stelt Watts in de betreffende Instagrampost.

De voordelen van de menopauze volgens Naomi Watts:

1. Niet meer ongesteld worden;
2. Geen PMS meer;
3. Wijsheid komt met de jaren;
4. Meer levenservaring hebben;
5. Meer compassie voor jezelf;
6. Vriendschappen zijn diepgaander en hebben een geschiedenis;
7. Je bent eerlijker naar jezelf en anderen;
8. Je ownt de 90’s;
9. Meer seksueel genot en plezier in bed;
10. Beter durven te vragen wat je wilt.

The best part is coming’, aldus Watts op Instagram. Samengevat omschrijft ze de voordelen van de menopauze als: ‘We don’t give two fucks anymore’. Dat klinkt ons al een stuk beter in de oren dan het beeld dat normaal wordt geschetst van de menopauze.

Vroegtijdig in de menopauze

Watts vertelt op haar eigen site Stripes dat ze zelf vroegtijdig in de menopauze kwam toen ze eind dertig was. Ze beschrijft deze eenzame ervaring: “Ik heb tijdens mijn acteer carrière tsunami’s ontlopen en oog in oog met King Kong gestaan, maar niets bereidde me voor op een vroege menopauze.

Ik werd midden in de nacht wakker, badend in het zweet. Mijn huid was droog en jeukte. Mijn hormonen vlogen alle kanten op. Ik herinner me dat ik me zo verward en alleen voelde, alsof ik geen controle had over mijn eigen lichaam.”

Hormonen in balans houden? Pas dan op met deze voeding

De actrice wil andere vrouwen deze eenzame, verwarrende ervaring besparen en besloot een online community op te richten om ervaringen, informatie en tips te delen. “Ik heb Stripes opgericht omdat vrouwen in de menopauze ondersteuning, oplossingen en de ruimte om alles uit te zoeken verdienen.

Want hoewel de menopauze deel uitmaakt van je leven als middelbare vrouw, is de je leven rond die tijd veel meer dan alleen de menopauze.”

Tijd om het taboe te doorbreken

De actrice had zelf weinig mensen in haar omgeving om te praten over de menopauze. Haar moeder en mentoren waren volgens haar niet in staat om er over te praten en haar eigen leeftijdsgenoten waren daar toen ze eind dertig waren er nog niet mee bezig.

“Ik wist niet hoe ik om hulp moest vragen en zelfs dokters hadden er weinig over te zeggen. Het is vreemd genoeg een ongeschreven code: vrouwen moeten maar met de menopauze dealen, want zo hebben voorbije generaties het gedaan.”

Watts wil deze natuurlijke levensfase meer vertegenwoordigd zien in de reguliere media en richtte daarom het platform Stripes op. “Het is een voorrecht om ouder te worden. Het is tijd om trots te zijn om een oudere, volwassen vrouw te zijn en om ons krachtig en onbeschaamd te voelen.

Ik vind het excited om deel uit te maken van een generatie die verandering brengt. We hoeven niet meer alleen door de menopauze te gaan”, aldus de actrice.

Waarom meer praten over onze cyclus kan helpen tegen menstruatie armoede

Meer informatie en minder taboe op de (vroegtijdige) menopauze? Go Naomi, wij juichen dit alleen maar toe!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️