Marloes Graat
Marloes Graat Psyche 2 feb 2023
Leestijd: 6 minuten

5 redenen waarom geduldig zijn een superkracht is

Geduld is een schone zaak. Maar geldt dit oude spreekwoord nog steeds in een wereld waar alles snel-sneller-snelst gaat? We verwachten dat onze online bestellingen de volgende dag bezorgd worden, we bingewatchen een seizoen in een paar dagen en flitsbezorgers staan binnen 10 minuten op de stoep. Waar heb je nog geduld voor nodig?

Zeg eens eerlijk, ben jij een geduldig persoon? Of word je chagrijnig van in de file staan, boos als iemand je afsnijdt en fiets je regelmatig door rood, omdat je geen tijd hebt om te wachten?

Ongeduldig zijn leidt vaak tot ontevredenheid en frustratie. Boos worden in het verkeer, omdat je in een file terechtkomt bijvoorbeeld. Ongeduldig zijn levert niet alleen ontevredenheid op, maar het is ook zinloos. Chagrijnig worden draagt niks bij aan de situatie: je moet nog steeds in de file staan te wachten, maar dan met een slecht humeur.

Ongeduld maakt je ontevredener

Als je ongeduldig bent, dan neem je het leven niet zoals het komt. Je wilt dat het universum zich buigt naar jouw wensen. Je wilt nú dingen en niet straks, later of over een paar jaar. Ongeduld zorgt ervoor dat je dingen naar je hand wilt zetten.

Maar externe omstandigheden kun je niet altijd veranderen. Hoe graag we dat ook willen, soms overkomen je vervelende dingen. Geduld kan je juist helpen in dit soort situaties. Als je geduldig bent dan accepteer je meer van wat er is.

Geduld zorgt voor geluk en rust

Geduldig zijn is vaak niet de makkelijke weg, maar wel de weg die je uiteindelijk meer rust en geluk kan opleveren. Geduldig zijn kan je een hoop vervelende emoties en gevoelens besparen zoals frustratie, boosheid en ontevredenheid

De definitie van geduld volgens het woordenboek van Oxford is dan ook: het vermogen om vertraging, problemen of lijden te accepteren of te tolereren zonder boos of overstuur te raken. Einzelgänger zet de vijf voordelen van geduld op een rij en legt uit waarom je deze lifeskill wil trainen.

5 voordelen van een geduldig persoon zijn

Want geduld is écht een schone zaak.

1. Je vertrouwt meer op de natuurlijke flow

Volgens de taoïstische filosofie kan je of meegaan met de stroom van de natuur en ‘moeiteloos door het leven navigeren’ of tegen de stroom in zwemmen. Dit laatste kost je veel meer energie en levert minder op. Denk maar eens aan mensen die jou ‘s ochtends gehaast op de fiets heel hard gaan inhalen, terwijl het een weg is met heel veel stoplichten. Je komt elkaar telkens weer tegen bij een rood stoplicht.

Maar hoe doe je dat dan: meegaan in de natuurlijke verloop van het leven? Een van de voorwaarden is geduld. Geduld zorgt ervoor dat de natuur het werk voor je doet, omdat je bereidt bent je verwachtingen van het leven af te stemmen op de snelheid van de natuur en het universum.

Om liefde te laten slagen moet je naar je innerlijke kind luisteren

Denk bijvoorbeeld aan creatieve taken zoals schrijven, schilderen of fotograferen. Als je geen inspiratie hebt, maar je gaat heel hard proberen. Lukt het dan wel? Nee. Juist als je even buiten gaat wandelen en het even laat rusten dan krijg je weer een creatieve impuls. Om te leren vertrouwen op de natuur en het leven heb je dus geduld nodig. Hoe meer je oefent om geduldig te zijn, hoe meer vrede je krijgt met het verloop van het leven.

2. Je maakt doordachtere beslissingen

Geduldig zijn voordat je een keuze maakt, zorgt er vaak voor dat je minder spijt krijgt van beslissingen. Als je de tijd neemt om een beslissing te nemen: doordacht en rationeel, dan kun je een weloverwogen keuze maken. Een keuze maken uit onrust, onvrede of op basis van heftige emotie zorgt vaak voor spijt.

Hoe kun je geduld gebruiken bij het maken van beslissingen? Slaap er een nachtje over bij grote beslissingen of tel tot tien voordat je reageert als iemand je iets vraagt wat negatieve emoties bij je opwekt. Hierdoor voel je eerst wat kalmer, voordat je een beslissing neemt.

3. Vraag jezelf: wil je gelijk of geluk?

Als je ongeduldig bent laat je externe omstandigheden bepalen hoe jij je voelt. Wil jij jouw dag laten verpesten doordat je wordt afgesneden in het verkeer? Dat is het niet waard! Kan ik het accepteren dat deze vervelende situatie mij is overkomen en het niet mijn humeur laten beïnvloeden?

Chinese filosofie leert je écht los te laten

Wat bij mij nog weleens wil helpen is de vraag: wil ik gelijk of geluk? Ga ik in het verkeer een discussie aan en word ik boos omdat iemand mij geen voorrang geeft? Of denk ik: joh die persoon zal wel een hele belangrijke afspraak hebben, lekker laten gaan.

Je hebt immers geen controle op het gedrag van andere mensen, dus waarom zou je daar druk om maken. Met meer geduld laat je je dag niet verstoren door lastige mensen of een stom verkeersincident.

4. Het helpt je lange termijn doelen te bereiken

Doorzettingsvermogen wordt vaak als nummer één eigenschap genoemd als succesvolle mensen naar hun geheim wordt gevraagd. Wat vaak wordt vergeten is dat je voor doorzettingsvermogen geduld nodig hebt. Als je een bepaald doel wil halen, moet je niet focussen op korte termijn resultaten maar op de lange termijn. Als je bijvoorbeeld begint met krachttraining heb je niet na één maand al gespierde billen.

Veel mensen gooien de handdoek in de ring voordat ze hun doel hebben bereikt. Dit komt omdat ze te gefocust zijn op de resultaten in plaats van het proces.

Als die ronde billen niet snel genoeg verschijnen, raak je gedemotiveerd en ongeduldig. En dat terwijl als je focust op je proces en vooruitgang: dat je wekelijks traint en steeds meer gewicht kan squatten, dan heb je veel om trots en tevreden over te zijn.

Als je daar op blijft focussen en geduldig omgaat met de resultaten dan volgt dat fitte lichaam echt wel. Geduld hebben is hierbij key het zorgt ervoor dat je de ‘vertraging’ van het gewilde resultaat accepteert of tolereert.

5. Je hebt meer tolerantie voor anderen

Een betweterige collega, kleffe schoonfamilie of een vriend van een vriend die je niet mag: je komt in je leven mensen tegen die niet jouw kind of people zijn. Op zijn zachtst gezegd. Geduld kan je helpen omgaan met deze mensen. Sommige ontmoetingen met irritante mensen kunnen we nou eenmaal niet ontkomen. Het heeft geen zin om je druk te maken om deze afspraken.

Geduld en acceptatie zijn hierbij je beste vrienden. Je hebt namelijk wél invloed op jouw houding op hun gedrag. Dus heeft je collega weer een betweterige opmerking? Accepteer dat hij of zij nu eenmaal zo is. Met geduld en acceptatie bespaar je jezelf een hoop energie. Zo laat je andere mensen minder invloed hebben op je eigen humeur en accepteer je hun mindere, menselijke kanten, oftewel je wordt een toleranter mens.

Hoe de prachtige Afrikaanse ubuntu-filosofie ons leert minder egoïstisch te zijn

Als het je lukt om geduldiger te zijn kan dit zorgen voor dat je toleranter wordt naar andere mensen in je omgeving, je eerder lange termijn doelen haalt en je neemt betere beslissingen. En de eigenschap zorgt ervoor dat je meer peace of mind ervaart in deze drukke wereld. En dat is wat we allemaal willen, toch?

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️