Annemarie Hartsuiker
Annemarie Hartsuiker Welzijn 2 feb 2023
Leestijd: 3 minuten

Pijn bij zitten? Dit moet je weten over zittend de dag doorbrengen

De meeste mensen brengen een groot deel van de dag zittend door, of we nu werken of ‘s avonds ontspannen. Lezen, schilderen, televisie kijken. We doen het allemaal zittend en dat is nou net niet goed voor je gezondheid. Op een gegeven moment krijg je zelfs pijn bij zitten. Dit signaal van je lichaam vertelt je eigenlijk dat je een grens bent overgegaan.

Volgens onderzoek verhoogt veel zitten de kans op obesitas, hart- en vaat ziekten, een hogere bloeddruk, hogere bloedsuikers en het verkort zelfs de levensduur. Daarnaast verlaagt zitten de productiviteit en mentale gezondheid. Lichamelijke klachten zoals rugpijn en nekpijn behoren ook tot dit lijstje. Kortom; de mens is niet gemaakt om hele dagen zittend door te brengen.

Pijn bij zitten

Pijn is een signaal dat je een grens bent over gegaan of dat er fysiek iets niet in orde is. Klachten als pijn aan het heiligbeen of aan het stuitje tijdens het zitten, kunnen iets te maken hebben met een verkeerde zithouding. Dit type klachten komen vaak voor bij mensen die langdurig met een achterover-gekanteld bekken zitten. Dit zie je aan een onderuitgezakte houding.

Pijn genezen is vaak niet een, twee, drie gebeurd en vaak is het nodig om bij een specialist aan te kloppen. Denk aan een fysio- of manueel therapeut.

Gemaakt om te bewegen

Lange tijd zitten is dus niet goed voor ons lichaam. Alles aan ons lijf is gemaakt om te bewegen. Niet alleen voor alle spieren en gewrichten is dat goed, ook de bloedsomloop circuleert beter als we veel bewegen. Hierdoor krijgen onze organen meer zuurstof. In ons bloed zit ook een stof genaamd ‘lipoproteïnelipase (LPL)’.

Dit enzym breekt vetten af in het bloed. Als we te veel zitten, maakt ons lichaam deze stof minder aan, waardoor we dus minder vet verbranden.

Zo wordt zitten minder ongezond

Dat zitten ongezond is, blijkt dus. Dit wetende wil je daar natuurlijk iets aan doen en dat kan. Er zijn namelijk verschillende onderzoeken die laten zien dat de bloeddruk al verlaagt door dertig minuten te wandelen. Ook daalt de bloedsuiker onmiddellijk wanneer je van korte duur beweegt.

Wandelen op een werkdag

Bewegen en wandelen is goed voor je gezondheid, maar waar heb je het meeste baat bij? Een wandeling van dertig minuten in de lunchpauze? Of ieder half uur vijf minuten weg van je werkplek? Wandelingen van één minuut per half uur en vijf minuten per uur blijken het effectiefst voor je fysieke gestel, al is een half uur wandelen beter voor je mentale welzijn.

Werkgevers moeten rekening houden met werknemers

Om mensen meer te laten bewegen op de werkvloer, is het belangrijk dat werkgevers ook rekening houden met de nadelige gevolgen van langdurig zitten. Er heersen sociale normen waarbij mensen denken dat je niet aan het werk bent als je niet achter je bureau zit, terwijl je sommige calls prima wandelend kunt doen. Zitten is een beroepsrisico en een gezonde werknemer is een productievere werknemer.

Zorg voor voldoende beweging!

Zo onnatuurlijk is het om de hele dag te zitten

Werkoverleg met een collega? Ga wandelen in plaats van zitten!

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️