Rosa Bertram
Rosa Bertram Welzijn 17 jan 2023
Leestijd: 4 minuten

Dé 7 tips om geheid uitgerust (en fit!) wakker te worden

Een goede nachtrust maakt of breekt je dag. Met alle drukte van de dag snoepen we alleen nog weleens van onze bedtijd af. Slapen? Dat komt later wel. Die misvatting blijkt alleen niet slim, want op slaap kan je niet inleveren en gemiste slaap kan je niet meer inhalen. En dat is best onhandig als je weet dat slaap je humeur, eetlust, libido, geheugen, concentratievermogen en nog véél meer beïnvloedt. Slapen, daar wil je prioriteit van maken. Daarom delen we zeven manieren om geheid energiek, fit én uitgerust wakker te worden.

Niets gaat boven uitgerust wakker worden. Dat heerlijke moment dat de wekker gaat of nog liever: wanneer je uit jezelf wakker wordt en je klaar bent om aan de dag te beginnen. Helaas lukt dat niet altijd en worden we vaak genoeg uit onze slaap gerukt door een intense wekker en moeten we met tegenzin aan de dag beginnen.

Dat kan beter! Daarom delen we tips om geheid uitgerust wakker te worden.

Maak een prioriteit van slaap

Waar je vroeger nog weleens kon denken ‘slapen doe ik wel als ik oud ben’ (om even voor mezelf te spreken), merk je nu je langzaam iets ouder begint te worden, dat je slaap nodig hebt om je een beetje oké te voelen.

Het is dé basis voor een gezond en gelukkig leven. Goed slapen zorgt ervoor dat je lichaam zich herstelt en je de volgende dag weer fris aan je dag begint.

Uitgerust wakker worden

Iedereen wil wel uitgerust en energiek wakker worden, alleen is dat in de praktijk niet altijd even makkelijk in een maatschappij waarin we bijna 24/7 aan lijken te staan.

Daarom zeven belangrijke tips om uitgerust wakker te worden en je ten volste kunt genieten van de dag.

#1. Je belangrijkste to do

We noemden het al even, maar het cruciaal om van slaap je belangrijkste to do te maken. Om goed te kunnen functioneren, óók op de werk, heb je immers slaap nodig. Je brein levert anders letterlijk in op hersencellen, laat dit onderzoek van de Universiteit van Pennsylvania zien.

#2. Creëer een avondritueel

Maak je lichaam klaar voor jouw goede nachtrust. Hoe? Creëer een gemoedelijk sfeer en dim ‘s avonds alvast het licht. Als er in de avond nog te veel licht is, raakt je biologische klok verstoort en wordt het moeilijker om in slaap te vallen. Wanneer je ogen daarentegen minder licht binnen krijgen, maakt je lichaam alvast het slaaphormoon melatonine aan.

Je kunt niet slapen? Tips om sneller in slaap te vallen

#3. No screens

Hoe verleidelijk het ook is om in bed nog even door je feeds te scrollen, het is een echte slaapremmer. De blauwe lichten van het scherm zorgen ervoor dat je lichaam nog geen slaaphormoon melatonine aan kan maken, waardoor het inslapen nóg langer duurt. Een boek lezen op je e-reader kan natuurlijk wel!

#4. Creëer de goede temperatuur

De beste slaapkamertemperatuur is ergens tussen de twaalf en achttien graden. Het is dus niet nodig om je slaapkamer te verwarmen. Je wilt juist dat de slaapkamer iets koeler is. Ook wil je genoeg frisse lucht en ventilatie hebben. Wanneer er geen frisse lucht in je kamer komt, wordt het heel benauwd en dus moeilijker om goed te kunnen slapen.

#5. Sokken uit!

Men zegt weleens dat je slechter slaap met sokken aan, en dat kan ik alleen maar beamen. Toch zijn er ook een hoop onderzoeken die laten zien dat je makkelijker in slaap valt met warme voeten. Ben jij ook team warmbloedig? Dan is de kans groot dat je beter slaapt zonder sokken en als je juist een koukleum bent, dat je beter in slaap kan vallen met sokken aan. Ontdek wat voor jou het beste werkt om uitgerust wakker te kunnen worden.

Last van een serieuze winterdip? 5 wetenschappelijk bewezen tips van een neuroloog

#6. Ga op dezelfde tijd naar bed

Ons lichaam gedijt goed op routine en regelmaat, en dus ook aan op dezelfde tijd naar bed gaan. Ga je elke dag rond op het zelfde tijdstip (ongeveer) naar bed, dan wordt je lichaam wordt dan vanzelf moe rond die tijd. Zo val je makkelijker in slaap en wordt je geheid uitgeruster in slaap.

#7. Nooit meer snoozen

Ben jij een echte snoozer? Als je meer aan je dag wilt hebben en energieker wakker wilt worden, dan wil je daar vanaf nu voor áltijd mee stoppen. Serieus. Snoozen is een typisch voorbeeld van korte termijn gewin en dan wel héél korte termijn. Zodra je uiteindelijk opstaat, heb je meteen al energie verloren en je dag is dan nog maar net begonnen. Door te snoozen sta je dus eigenlijk al meteen 1-0 achter. Zet liever je wekker later en ga eerder naar bed. Zo kan je de tijd dat je in bed ligt, ook écht lekker slapen.

Wedden dat je met deze tips heerlijk uitgerust wakker wordt?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️