Marloes Graat
Marloes Graat Psyche 3 jan 2023
Leestijd: 4 minuten

Last van een serieuze winterdip? 5 wetenschappelijk bewezen tips van een neuroloog

Nu alle feestdagen en bijbehorende gezelligheid van december voorbij is en het buiten vooral koud, grijs en nat is, viert mijn winterdip in januari hoogtij. Wat is precies het verschil tussen een winterdip en winterdepressie? En wat is de meest effectieve manier om de symptomen van een winterdip te minimaliseren? Een neuroloog geeft antwoord.

Heb je weinig energie, geen zin om dingen te ondernemen en wil je onder een dekentje thuis films kijken en thee drinken?

Dat is een prima idee voor één weekend, maar niet als je dit de hele winter lang wilt (en dat wil je het liefst tijdens een winterdip, believe me). Wat kun je het beste doen om je winterdip klachten te verminderen?

Wat is het verschil tussen een winterdepressie en winterdip?

Bij een winterdip heb je een paar maanden last van sombere gevoelens en weinig energie, maar dit verdwijnt vanzelf weer zodra het lente wordt. Je zit niet lekker in je vel, maar je kunt nog wel functioneren.

Lienke: ‘Met dit journal houd jij je ochtendroutine wél vol in de winter’ (+ winactie)

Dat is het grote verschil met een winterdepressie: dan kun je ook niet meer goed functioneren. Je bent de hele dag door vermoeid, je hebt een slechte concentratie, bent prikkelbaar en je bent niet tot nauwelijks in staat om te genieten van dingen waar je eerst wel plezier uit haalde, aldus PsyQ.

Weinig serotonine en veel melatonine

Op Mindbodygreen legt neuroloog Kristen Willeumier uit: “Personen die last hebben van een winterdepressie hebben moeite met het reguleren van de neurotransmitter serotonine, deze is verantwoordelijk voor het balanceren van je stemming”.

“Ook is er vaak een overproductie van melatonine wat leidt tot slaperigheid en gevoelens van onverschilligheid. Het gebrek aan zonlicht zorgt weer voor een tekort aan vitamine D, wat volgens wetenschappelijk onderzoek in verband wordt gebracht met depressie.”

Zo verminder je jouw winterdip klachten

5 tips van een neuroloog die wetenschappelijk bewezen zijn.

1. Probeer lichttherapie

Volgens Willeumier is lichttherapie de meest gebruikte manier om een winterdepressie tegen te gaan. Er is hier uitgebreid wetenschappelijk onderzoek gedaan.

Zó wordt de winter geen periode om tegenop te zien (maar juist om naar uit te kijken)

“Als je elke dag 30 minuten voor een lichttherapie lamp gaat zitten, leidt dat tot een chemische verandering in de hersenen die je stemming verbetert en kan helpen met energie, slaap en focus”, legt Willeumier uit.

2. Check of je geen vitamine D tekort hebt

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat een tekort aan vitamine D wordt geassocieerd met een toename van depressies. Het aanvullen van vitamine D kan negatieve emoties verminderen.

Het is dus een goed idee om te laten checken met een bloedtest bij je huisarts of je geen serieus vitamine D tekort hebt. Als je dit hebt kun je supplementatie voorgeschreven krijgen.

Ook geeft Willeumier als tip mee dat je meer vitamine D kunt binnenkrijgen door meer van vitamine D-rijke voeding te eten zoals zalm, oesters, sardientjes, tonijn, champignons, volle melk en eigeel.

3. Eet voeding met omega-3 vetten

Zorg dat je genoeg omega-3 vetten binnenkrijgt, want dit doet wonderen voor je gezondheid en vooral voor je hersenen, volgens de neuroloog.

”De hoogste concentratie essentiële vetzuren, bevindt zich in de hersenen, daarom kan een uitputting van omega-3-vetzuren invloed hebben op de gezondheid van je hersenen inclusief een negatieve invloed op je humeur“, legt Willeumier uit.

Ook blijkt uit onderzoek dat omega-3 vetzuren een gunstig effect hebben het verminderen van depressie, vertelt Willeumieur. In welk voedsel vind je omega-3 vetzuren vraag je je nu misschien af?

Omega-3 vetzuren zit onder andere in zalm, makreel, tonijn, haring, sardientjes, oesters, ansjovis, walnoten, lijnzaad, hennep, zonnebloempitten chiazaad en pompoenpitten. Is vis niet je favoriet of ben je vegetariër of vegan? Slik dan omega-3 supplementen.

4. Sportles en bewegen

Als je last hebt van een winterdepressie of winterdip is het laatste waar je zin in hebt, een sportles. Maar het helpt écht… en dit zeg ik uit ervaring.

Dé mental health hack om je binnen de kortste keren beter te voelen

Hardlopen is helemaal mijn ding, maar buiten rennen in de kou en regen in de winter? No way! Brr ik moet er niet aan denken. En toch elke keer als ik wél ga hardlopen, denk ik: dit moet ik vaker doen. Oké in het begin is het echt niet leuk en inderdaad koud, maar als je eenmaal warm bent gelopen ben je blij en trots op jezelf dat je dit doet.

Willeumier haalt een landelijk onderzoek aan onder 1,2 miljoen volwassenen uit de Verenigde Staten. Daaruit bleek dat mensen die aan lichaamsbeweging deden 43 procent minder zelf gerapporteerde psychische problemen hadden.

5. Ga naar je huisarts

Twijfel niet om naar de huisarts te gaan als het je functioneren echt in de weg zit. Neem jezelf en je klachten serieus en ga op tijd naar de dokter. Hij of zij kan je bloedwaarden checken, doorverwijzen of verder helpen. Eén op de drie mensen heeft in Nederland last van een winterdepressie, dus je bent echt niet de enige.

5 eindejaars-rituelen om 2022 mindful mee af te sluiten

Ben jij iemand die last heeft van een winterdip en zie jij elk jaar enorm op tegen de winter? Probeer lichttherapie, vitamine D en omega-3 supplementen te slikken en let op je beweging. Dit kan helpen je winterdip of winterdepressie klachten wat te verminderen.

Heb je hier al langer last van en zie je een jaarlijks terugkerend patroon? Aarzel dan niet en neem je klachten serieus. Maak een afspraak bij de huisarts, het liefst vandaag nog! You got this!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️