Rosa Bertram
Rosa Bertram Psyche 26 dec 2022
Leestijd: 5 minuten

Dé mental health hack om je binnen de kortste keren beter te voelen

In een wereld die steeds sneller lijkt te gaan, je telefoon constant piept en de reclameborden je op straat om de oren vliegen, is het lastig om niet overprikkeld te raken. In Nederland hebben 1,1 miljoen mensen dan ook last van een angststoornis. Tijd om onze mentale gezondheid serieuzer te gaan nemen. Deze mentale gezondheid hack helpt om rust te creëren in het drukke (stads)leven en een stapje terug te doen.

Grote kans dat je je door deze mental health hack binnen de kortste keren weer beter voelt.

Mentale gezondheid en vergelijken

Dat we meer overprikkeld zijn dan ooit, blijkt wel uit de cijfers en rapporten die naar buiten komen over angsten en burn-outs. Op dit moment kampen 1 op de 6 werknemers in Nederland met klachten van burn-outs, dat is dus een groot aantal van de werkende mensen.

Hoe we allemaal (letterlijk) ziek en ongelukkig worden door digitalisering

Eigenlijk zijn die cijfers niet heel verbazingwekkend als je nagaat hoe druk we zijn tegenwoordig. Het liefst hebben we goede baan, die ook nog een beetje goed verdient, gaan we naar yoga of andere sportlesjes, koken we gezond, zien we vrienden en houden we ook nog een beetje tijd over voor onszelf.

Lukt dat niet, dan kan dat beangstigend zijn. Je werk is te veel, je hebt geen puf meer om te koken en je huis ziet er niet zo magazine-waardig uit als je bij anderen op social media ziet.

Social media maken ons angstiger en gestresster dan we al waren, en is de reden waarom we ons vaak ongelukkig voelen, aldus gelukspsycholoog Josje Smeets in onze podcast BEDROCK Talks.

Sociaal vergelijken

Door sociale media vergelijken we ons makkelijker met anderen dan we ooit. Zonder dat we het door hebben, neuzen we in de levens van anderen en zetten dat af tegen ons eigen leven. Blijkt dat in de praktijk toch niet altijd even Pinterest-waardig, dan denken we dat iedereen het wél lukt, maar onszelf niet. Niets is natuurlijk minder waar.

Iedereen doet maar wat, maar omdat je op Instagram, Facebook of TikTok door de gefilterde levens van anderen scrolt, ben je jezelf constant aan het vergelijken. Het eten van anderen is mooier geserveerd, gezonder, zij hebben meer vrienden, een betere baan, een mooier huis of maken een mooiere reis.

Mentale gezondheid hack

Op die manier is het nóóit goed genoeg. Wat je ook doet. Daarom delen we deze enorm effectieve én zelf-geteste mentale gezondheid hack.

Zie je een week of zelfs een maand niet wat al die anderen doen, dan heb je ineens veel meer oog voor wat je wél hebt en kan je daar beter van genieten. Je bent jezelf dan immers niet constant aan het vergelijken online, of dat nu met vrienden of influencers is.

Doe een detox

Daarom een pleidooi om het sociale platform waarop jij het meest actief bent (ook als je weinig post, maar wel urenlang scrolt) een tijdje links te laten liggen. Zelf heb ik al jaren alle notificaties op mijn telefoon uitstaan, laat geen enkele app rode bolletjes zien, staat mijn telefoon al-tijd op stil (zonder te trillen), maar alsnog kan ik mezelf er niet altijd van weerhouden om veel te veel tijd op social media te spenderen.

Mooie foto’s en verhalen delen, inspiratie op doen bij anderen en zien wie dat allemaal weer bekijkt. Het is een loop waar je maar lastig uitkomt (daar zijn al deze apps immers op ingericht) en daarom is het hartstikke gezond om er af en toe even mee te stoppen.

Een digital detox: dat is nogal wat voor een social media junk

Zo heeft Instagram een handige functie waarmee je je account tijdelijk kan deactiveren. Je account verdwijnt dan helemaal en is dan niet meer zichtbaar voor anderen, waardoor je ook geen berichten kan mislopen. Log je weer in, dan is je account er gewoon weer mét alle volgers en foto’s.

Oase van rust

Deze mentale gezondheid hack werkt ontzettend verademend: niet elke verveelde seconde grijp je nu naar je telefoon om eindeloos te scrollen, maar je zult merken dat je ineens om je heen kijkt, eindelijk je sokken gaat stoppen, een tijdschrift leest en meer tijd hebt om te koken.

Op het begin zul je merken dat je nog automatisch naar je telefoon grijpt en de app op zoekt, maar na verloop van tijd wordt dat minder, ga je je telefoon zelfs weleens vergeten en misschien ook minder de behoefte voelen om alles constant vast te leggen.

In het moment

Zonder die drang om van alles online te delen, heb je je telefoon minder nodig en wordt het makkelijker om te genieten van het moment. Alsof er een knopje op de achtergrond in je hoofd is uitgedraaid. Een paar dagen geleden dacht ik ‘waarom voel ik me toch minder angstig en rustiger de afgelopen maand?’, ik was net verhuisd, dus daar kon het ook aan liggen.

Tot ik me bedacht ‘ik heb geen Instagram meer, dát is het’. Onbewust was ik steeds bezig met iets vastleggen, anderen bekijken en verveelde momenten gingen daar steevast naartoe. Ik voel me nu bevrijder en rustiger dan ooit. Ik heb bijna geen foto’s op mijn fotorol van de afgelopen weken, m’n telefoon ligt dagenlang ergens op m’n kamer en ik kook meer dan óóit. In het moment leven en niet contant denken wat anderen doen, is goud waard.

Er zullen vast mensen zijn met een mooier huis en lekkerder eten, maar dat wordt nu niet constant in m’n gezicht laten zien. Dat gun ik iedereen!

Denk je dat jij ook klaar bent voor een digital detox? Deze tips slepen je er doorheen (het is het zó waard)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️