Waarom worden we toch zo gestresst van verhuizen? + mindful verhuistips
Verhuizen staat in de top drie meest stressvolle gebeurtenissen in een mensenleven, samen met een echtscheiding en het overlijden van een dierbare. Dat is niet mis! Een verhuizing extreem dus behoorlijk wat stress opleveren. Waarom krijgen we toch zoveel stress van verhuizen?
We duiken in de wereld van de psychologie om daarachter te komen.
De stress achter verhuizen
Volgens cijfers van het CBS verhuist een mens gemiddeld zeven keer in zijn of haar leven. Dat verhuizen voor veel mensen een extreem stressvolle gebeurtenis is, mag dus best wat meer aandacht krijgen. Waarom raken we er zo door van slag?
Hechting
Als mens zijn we nu eenmaal emotionele wezens die zich ergens aan hechten. Hoe langer je ergens hebt gewoond en je ergens thuis hebt gevoeld, hoe meer waarde je eraan hecht. Niet alleen aan het huis, de kamer en de spullen en hoe deze zijn opgesteld, maar ook aan de omgeving.
Van de buurman die je elke ochtend gedag zegt tot de wandeling naar de supermarkt. Je kent het op je duimpje en je voelt je er thuis. Zoiets heeft tijd nodig.
Logistiek
Daarnaast vergt een verhuizing de nodige logistieke skills, en die heeft de één nu eenmaal meer dan de ander. Alles netjes in de juiste dozen inpakken zodat het uitpakken straks een stuk makkelijker gaat, bijvoorbeeld. Dan heb je de nog de dag van de verhuizing waar op je alles moet zien heen en weer te sjouwen (en dat lijkt altijd meer werk dan je denkt!). Fysiek is verhuizen dus een zware klus.
Rouw
Volgens psychologen is het helemaal niet vreemd als je je nogal ontwricht voelt door het idee van te moeten verhuizen. Door het verlaten van je oude plek en het verkassen naar een nieuwe, zou je namelijk door een fase van rouw gaan. Je neemt afscheid van je oude plek. Het is een afgesloten hoofdstuk dat je los zult moeten laten.
Wennen
Ook het aangaan van het nieuwe, niet weten wat er komen gaat en hoe het er gaat zijn, kan zorgen voor stress en angst. Wennen aan een nieuwe plek kost nu eenmaal tijd.
Verhuizen brengt ook goede kanten met zich mee
Al met al kan verhuizen dus flink wat stress opleveren. Maar er zijn gelukkig óók positieve kanten van verhuizen. Want hoe lastig verandering ook kan zijn, zo goed is verandering even goed. Veranderingen gaan namelijk ook gepaard met nieuwe kansen. Het is een nieuwe start!
Daarnaast is verhuizing is vaak hét uitlezen moment om te ontspullen. Je gaat immers door als je spullen heen als je ze moet inpakken. Welke spullen liggen er te verstoffen en zorgen eigenlijk vooral voor zorgen?
Hoe minder spullen je hebt, hoe meer ruimte je creëert in je hoofd. Het is niet voor niets van de Marie-Kondo-methode lange tijd zo populair was én is.
Uit onderzoek blijkt ook dat wie vaker verhuist, minder geneigd is om veel spullen te hebben én een beter geheugen. Waarschijnlijk omdat een gebeurtenis als een verhuizing indruk maakt, ook al doe je het nog zo vaak. Bepaalde tijden kun je daarom beter onthouden omdat je ze indeelt per huisperiode.
Zó maak je verhuizen minder stressvol
Gelukkig zijn er heel wat manieren om verhuizen minder stressvol te maken. We delen wat heuse mindful verhuistips:
- Maak voor jezelf inzichtelijk wat er allemaal moet gebeuren, zo kun je niet onverhoopt voor verrassingen te komen staan.
- First things first. Je kunt niet alles tegelijk doen, dus begin eerst met de ene kamer in te pakken bijvoorbeeld, dan pas de andere.
- Vraag hulp van anderen, van vrienden, familie of schakel verhuizers in die je kunnen helpen.
- Houd pauzes, verhuizen is al stressvol genoeg dus zorg dat je af en toe pauze neemt, wat eet en tussendoor uitrust.
Ben je eenmaal goed en wel verhuisd? Zorg dan dat je nieuwe, mooie herinneringen maakt in je nieuwe huis. Organiseer een etentje met vrienden of familie. Wedden dat je je binnen de kortste keren thuis voelt?