Annemarie Hartsuiker
Annemarie Hartsuiker Psyche 5 dec 2022
Leestijd: 3 minuten

Stressvrij leven, het kan en zo doen mensen dat

Iedereen ervaart zo nu en dan stress, maar je hebt stresskippen en mensen die zich stukken minder druk lijken te maken. Die laatste groep, daar gaan we wat dieper op in. Huisminimalist, auteur en spreker Jelle Derckx deelt zijn bevindingen over stressvrij leven. Mensen die een – zo goed als – stressvrij bestaan hebben, doen de volgende tien dingen op dagelijkse basis.

1. Ze kiezen voor essentiële dingen

Mensen met minder stress kiezen voor dat wat er écht essentieel is en hebben de rest verwijderd uit hun leven. Ze laten zich niet afleiden door prikkels van buitenaf, maar hebben een hele sterke focus op doelen en dromen die ze belangrijk vinden.

2. Ze filteren nieuws en reclame

De wereld zal je vertellen dat je heel veel materiële zaken nodig hebt om gelukkig te zijn, reclames vliegen je om de oren en het nieuws is vaak negatief. Filter deze zaken en je zult merken, je hebt weinig nodig om écht gelukkig te zijn. Slecht nieuws hoef je niet te vermijden, maar je kunt wel een andere modus vinden om hiermee om te gaan.

3. Ze hebben een opgeruimd leven

Een opgeruimd hoofd is een opgeruimd leven zeggen ze weleens. Dat klopt! En de makkelijkste manier om spullen te organiseren is; het grootste deel weggooien. Een fijn huis is gevuld met warmte, liefde en aandacht. Niet met spullen.

4. Ze ademen bewust

Natuurlijk, iedereen ademt. Maar bewust in -en uitademen is een handige tool waar het leven een stuk aangenamer van wordt. Ontdek de kracht ervan en doe het vandaag nog.

Ademhalingsexpert vertelt: ‘Als je ervaart hoeveel kracht er in jouw ademhaling zit, dan heb je goud in handen’

5. Ze besteden tijd alleen

Tijd alleen doorbrengen is voor sommigen mensen heel moeilijk, maar is heel goed voor het vinden van innerlijke rust en meer creativiteit. Het geeft ruimte in het hoofd om uit te vinden wat écht belangrijk voor je is.

6. Ze single-tasken

We denken allemaal dat we goed kunnen multi-tasken maar eigenlijk zijn we er allemaal enorm slecht in. Je brein kan zich namelijk maar op één ding tegelijkertijd concentreren. Multi-tasken zorgt voor meer stress, is moeilijker en je krijgt minder gedaan waardoor je minder voldoening ervaart. Focus je op één taak, maak het af en ga dan pas naar het volgende: Single-task!

7. Ze zeggen vaker ‘nee’

‘Nee’ zeggen is stukken moeilijker dan ‘ja’zeggen. Voordat je de volgende keer meteen toegeeft, ga na bij jezelf, wil ik dit echt? Zo niet; dan zeg je ‘nee’. Bij twijfel? Ook ‘nee’. Alleen als je 100 procent overtuigd bent mag je ‘ja’ zeggen. Anders denk je er nog even over na.

8. Ze zijn dankbaar

We leven in een maatschappij die ontevredenheid uitademt en waarin het moeilijk is om dankbaarheid te tonen voor kleine dingen. De waarheid is dat je dankbaar mag zijn voor de kleine dingen in het leven, dingen die heel normaal zijn. Dankbaarheid kun je oefenen, elke dag.

9. Ze houden de inbox op nul

Laat je mailbox niet overstromen met mails die niet belangrijk zijn en gebruik de methode: inbox to zero.

10. Ze zien ‘constant druk zijn’ als een zwakte

Hoe gaat het met je? “Druk”. Je hoort het jezelf al zeggen… en er is niks mis met een actief en gebalanceerd leven. Alleen is het niet goed om altijd ‘druk’ te zijn, het is zelfs slecht voor je relatie, je gezondheid, carrière en geluk.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️