Annemarie Hartsuiker
Annemarie Hartsuiker Psyche 5 dec 2022
Leestijd: 3 minuten

Dit is de reden waarom sexperts laaiend enthousiast zijn over de Karezza methode

Sekstherapeuten en coaches bejubelen de Karezza methode om mensen meer plezier en intimiteit in bed te laten beleven. Wat het inhoudt? Karezza komt van het Italiaanse woord ‘carezza’, wat ‘liefkozing’ betekent. Het is een sensueel spel om de intimiteit te verhogen, maar waarbij het orgasme niet centraal staat. In plaats van snelle seks, heb je met Karezza langzame, intieme seks en duurt het allemaal net wat langer dan dat normaal gesproken het geval is.

Klinisch psycholoog en seksuoloog Stella Resnick, PhD, zegt dat de Karezza-methode gaat over in contact komen met je sensualiteit en het ervaren van al je zintuigen: zien, horen, ruiken, proeven, aanraken en je zesde zintuig van interoceptie – het vermogen om prikkels van binnenuit het eigen lichaam waar te nemen.

Karen Yates, coach voor somatische intimiteit, zegt om te beginnen dat je fysiek en mentaal in een ontspannen toestand wilt komen met je partner. Je wilt je op je gemak voelen en geen prikkels van buitenaf ervaren. Wanneer je begint met Karezza, zoek je dus een veilige plek op in huis. De slaapkamer, de badkamer of een andere ruimte waar jullie niet gestoord kunnen worden. Je zorgt dat de ruimte warm aanvoelt, dat het licht gedempd is en dan beginnen jullie met zachte, liefdevolle aanrakingen. Vraag desnoods hoe jouw partner aangeraakt wil worden, kijk elkaar diep in de ogen en deel complimenten uit. Vertel de ander wat je mooi aan hem of haar vindt. Op deze manier bouw je de energie van verbinding en liefde op, deelt Yates.

Karezza laadt seksuele energie op

Je kunt meer van je innerlijke wereld ervaren door met je lichaam te communiceren of door energie ertussen te laten stromen. Yates raadt aan om je voor te stellen dat magnetische energie van jouw rechterhand naar die van je partner stuurt, en om je vervolgens voor te stellen dat deze energie door het lichaam van je partner stroomt. Door de denkbeeldige energie die door jullie lijven stroomt, creëer je verdieping en een intense connectie. De methode “leert koppels om aandacht te geven aan elkaars hele wezen, niet aan een enkel lichaamsdeel, het draait om pure ontspanning en aanwezig zijn in het hier en nu.

Het orgasme is geen doel

Waar seks normaal gesproken draait om het krijgen van een orgasme, zorgt de Karezza methode ervoor dat je je hier niet op focust waardoor je meer van de daad geniet. Dit komt omdat je je helemaal kunt richten op de sensaties, zonder ergens naar toe te werken. Voor koppels die bang zijn om te falen op het gebied van seksuele prestaties, kan dit een fijne manier zijn om weer tot elkaar te komen.

Wanneer seks om de reis gaat, maar niet om de bestemming, ontstaat er meer ruimte om te genieten. En als een partner het gevoel heeft dat hij of zij een orgasme krijgt, mag je langzaam stoppen, pauzeren, wachten tot dat moment voorbij is en dan doorgaan. Verleng de sensuele ervaring en zorg voor meer genegenheid en hechting met elkaar.

Het verbindt seks en spiritualiteit

Voor mensen die geleerd hebben dat seks slecht is, kan Karezza een manier zijn om (geloofs-) overtuigingen en seks wel weer met elkaar te verbinden. Karezza is ooit begonnen als een spiritueel gebruik, waarbij seks een centraal element is van spiritualiteit. In het boek ‘The Karezza Method’ scrhijft J. William Lloyd: :”Seks staat ontzettend dicht bij de ziel. Eenieder die seks aanraakt, raakt de geheimen en het middelpunt van het leven.”

Waarom casual seks soms makkelijker is dan échte verbinding

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️