Rosa Bertram
Rosa Bertram Werk 6 dec 2022
Leestijd: 3 minuten

Wat je kunt doen als je minder krijgt betaald dan je mannelijke collega

Het lijkt misschien niet meer van deze tijd, maar toch krijgen vrouwen tot de dag van vandaag nog steeds minder betaald dan mannen voor precies hetzelfde werk. Ja, óók in Nederland. En niet zo’n beetje ook: in totaal lopen vrouwen 300.000 euro mis in een heel mensenleven. Hallo loonkloof! Wat kun je in de praktijk doen als je als vrouw minder betaald krijgt als een man?

Dat de loonkloof real is, blijkt dus wel. Hoe lossen we het op?

De loonkloof

Hoewel volgens de wet mannen en vrouwen hetzelfde betaald moeten krijgen voor hetzelfde werkt, blijkt dat helaas in de praktijk niet zo te zijn. Per uur verdienen vrouwen zo’n 14 procent meer dan mannen. Op een mensenleven komt dat dus neer op drie ton! Dat is niet mis.

Onlangs kwam aan het licht dat een vrouwelijke bedrijfsjurist bij de Wehkamp bijna 1000 (!) euro minder verdiende dan haar mannelijke collega voor hetzelfde werk. Hoe bedoel je loonkloof? Ze stapte naar haar werkgever en even later naar de rechter.

Vrouwen krijgen minder betaald: wat kun je doen?

Het is niet voor niets dat de Equal Pay Day – dit jaar op 14 november – in het leven werd geroepen. Eén van de belangrijkste acties als het gaat om ongelijkheid (zoals een loonkloof) is het aankaarten. Praat erover. Niet alleen over de loonkloof zelf, maar ook over hoeveel je verdiend.

Maak de loonkloof bespreekbaar

Op de één of andere manier vinden we het altijd moeilijk om over geld te praten. Maar hoe meer je ergens over praat, hoe meer het taboe vanzelf verdwijnt. Hetzelfde geldt voor je salaris. Zorg dat het on top of mind is bij de mensen in je omgeving.

Dat kan natuurlijk bij je familie en vrienden, maar ook bij je collega’s en je werkgever. Uit onderzoek blijkt namelijk dat nog veel werkgevers geheimzinnig doen over de salarisindicatie van een aan vacature.

Doe onderzoek

Doe daarom eerst goed onderzoek voor je stappen zet. Onderzoek welke marktwaarden jij bezit en of dat een beetje overeenkomt met jouw salaris. Daardoor weet je wat je waard bent. Dan kun je gaan uitzoeken of je collega’s meer of minder verdienen dan jij en of er sprake is van een loonkloof.

Het wordt vooral opvallend als jij hoger bent opgeleid of meer werkervaring hebt dan een mannelijke collega en toch minder betaald krijgt. Let wel: de werkgever betaalt uiteraard ook op basis van kundigheid en ervaring. Ook al is de rol die de man en vrouw hebben dezelfde. Dus, ken je feiten en doe de salarischeck.

Vraag hulp

Als je het lastig vind om de confrontatie aan te gaan, weet dan dat er coaches zijn die je hierbij kan helpen. Zoals de Nederlandse onderhandelcoach Merel van de Wouden. Ze kan je helpen de situatie inzichtelijk te maken en helpen om een plan te maken hoe je je werkgever het beste kan benaderen.

Wees assertief

Hoewel het eigenlijk de taak is van de werkgever om de loonkloof dicht te houden, is het (helaas) dus ook aan jezelf om te zorgen dat je krijgt wat je waard. Vaak denken we dat als we goed ons best doen, we vanzelf beter betaald krijgen. Echter blijkt dat in de praktijk niet altijd zo te zijn.

Stel je daarom assertiever op en zeg niet te snel ‘ja’ tijdens de salarisonderhandelingen. Als je een verschil in salaris ziet en jij bent net zo goed als je mannelijke collega’s, je werkt minstens zoveel uren werk, dan kan een werkgever een salarisverhoging moeilijk afwijzen.

En knoop in je ogen: het is geen gunst, maar een recht!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️