Annemarie Hartsuiker
Annemarie Hartsuiker Welzijn 6 dec 2022
Leestijd: 3 minuten

3 manieren waarop buikvet rugpijn kan veroorzaken

Rugpijn is vervelend en vermoeiend. Uit onderzoek is gebleken dan een op de acht mensen (!) wel eens rugpijn ervaart. Dat is een grote groep en bij vijf procent van deze mensen wordt de rugpijn chronisch. Gek genoeg blijkt ook uit hetzelfde onderzoek dat vijf procent van de mensen rugpijn krijgt omdat ze een zwaar voorwerp tillen. Vaker ontstaat rugpijn geleidelijk en wist je dat buikvet daar ook een onderdeel in speelt?

Rugpijn komt in alle leeftijdsgroepen voor al krijg je er vaker mee te maken als je ouder wordt. De meeste klachten ontstaan tussen de 45 en 64 jaar oud. Vrouwen hebben ook een grotere kans op rugpijn dan mannen. Gelukkig zijn er dingen die je kunt doen om de klachten van rugpijn te verminderen en je rug te verbeteren. In Amerika grijpt een grote groep mensen naar pijnstillers, maar dit is biedt op de lange termijn geen soelaas.

Een van de manieren om je rug blijvend sterker te maken is bewegen. Dit kan met behulp van een personal trainer of fysiotherapeut, maar dagelijks een half uur wandelen brengt ook verlichting. Daarnaast speelt voeding een belangrijke rol om rugpijn te verlichten.

Buikvet en rugpijn gaan hand in hand

Je verwacht het misschien niet, maar buikvet en rugpijn zijn wel degelijk met elkaar verbonden. Volgens artsen is er een aantoonbaar verband tussen buikvet en rugpijn. Omdat buikvet de houding van het lichaam zodanig verandert, komt er meer druk op je rug te staan. Daarnaast beweeg je minder soepel en zorgt buikvet voor een grotere kans op laaggradige ontstekingen.

Dit zijn licht verhoogde activiteiten van je immuunsysteem, die ontstekingen in de gewrichten, het bindweefsel en de spieren kunnen veroorzaken. Een ontstekingsremmend dieet zou in dit geval de klachten van rugpijn aanzienlijk kunnen verminderen.

Buikvet verschuift de zwaartekracht

Wanneer iemand een zware buik heeft, zorgt dit voor een verschuiving van de zwaartekracht. Waar de ruggenwervel normaal recht staat, buigt deze in het geval van buikvet een beetje krom. Het lichaam is zwaarder en de wervelkolom draagt zo extra gewicht mee. Je bent geneigd om meer voorover te buigen, te zitten en te werken en daar krijg je klachten door.

Minder bewegen door buikvet

Indien iemand kampt met overgewicht en rugpijn, is de kans groot dat deze persoon minder beweegt. Door gebrek aan lichamelijke beweging, worden de spieren die de rug normaal gesproken ondersteunen zwakker. Hierdoor ervaart de rug minder steun en zal deze eerder overbelast worden tijdens activiteiten als tillen.

Buikvet zorgt voor laaggradige ontstekingen

Teveel buikvet en overgewicht zijn een risicofactor voor laaggradige ontstekingen en dit kan weer voor rugklachten zorgen. Volgens het boek The Truth About Back Pain, zorgen een slecht dieet, een dikke buik en buikvet voor hogere cortisolspiegels in het lichaam. Dit resulteert in een verhoogde hunkering naar calorierijk voedsel, wat op zijn beurt de aandoening verergert en een ontstekingsreactie veroorzaakt. Zo wordt de rugpijn in stand gehouden.

Voeding voor minder rugpijn

Om de oorzaak van rugpijn aan te pakken, kun je een basisch dieet volgen. Dit dieet bestaat uit voedingsstoffen die de botten, gewrichten, spieren en zenuwen ondersteunen en niet belasten. Verzurende producten als koffie, alcohol en suiker moet je zoveel mogelijk vermijden, terwijl je veel groente (70 procent) eet, en dit aanvult met granen, noten, zaden en peulvruchten (30 procent) en een klein beetje dierlijke producten. Naast gezonde voeding is het drinken van water en kruidenthee van groot belang om de wervels en weefsels gehydrateerd en soepel te houden.

Om het dieet te ondersteunen zou je probiotica kunnen slikken voor de biodiversiteit in de darmflora. Dit is erg belangrijk voor een efficiënte opname van voedingsstoffen en daarmee de vitaliteit van de organen, weefsels, spieren en botten. Onderzoeken hebben laten zien dat omega 3-vetzuren ontstekingsremmend werken, mocht je deze niet voldoende via voeding (vette vis, chiazaden, noten) binnenkrijgen, dan zijn er supplementen verkrijgbaar. Calcium en magnesium zijn ook onmisbaar voor stevige botten en je kunt deze mineralen het beste samen innemen.

Hoe kun je energie besparen in de badkamer?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️