Annemarie Hartsuiker
Annemarie Hartsuiker Psyche 16 nov 2022
Leestijd: 3 minuten

Een minder stressvolle werkweek? Creëer je eigen mini Blue Zone

Van 14 tot en met 18 november vindt de Week van de Werkstress plaats – een week waarin aandacht wordt besteed aan het belang van een goede mentale en fysieke gezondheid. Werkstress begint vaak al op zondag, je laatste weekenddag. Want als je tegen de week op ziet, kan het zomaar zijn dat je zondagnacht al slechter slaapt.

Relevanter dan ooit gezien uit onderzoek blijkt dat twee op de drie werknemers in Nederland werkstress ervaart. Ontspannen op zondag is daarom en daar kan een mini Blue Zone wellicht bij helpen.

Een minder stressvolle werkweek door leefgewoonte uit de Blue Zones

De Blue Zones zijn vijf gebieden in de wereld waar de bevolking gezonder en gelukkiger oud wordt dan gemiddeld. Deze gebieden liggen in Sardinië, Griekenland, Okinawa, Costa Rica en Californië. Dan Buettner, een wetenschapper van National Geographic, heeft er zijn levenswerk van gemaakt om de Blue Zones te onderzoeken. Volgens zijn onderzoek kunnen mensen een lang, gezond en gelukkig leven hebben door een paar eenvoudige maar krachtige leefgewoonten te omarmen en door de juiste mensen om je heen te verzamelen. MOAI deelt waardevolle tips om voor jezelf een eigen mini Blue Zone te creëren om een minder stressvolle werkweek tegemoet te gaan.

1. Geef familie, vrienden en collega’s prioriteit

MOAI is vernoemd naar één van de leefgewoonten uit Blue Zone Okinawa in Japan. Een ‘Moai’ is een groep van vijf vrienden die in hun jeugd wordt gevormd en die elkaar door dik en dun steunen. Een leven lang. Uit onderzoeken is gebleken dat een sociaal vangnet erg belangrijk is voor een gezond en minder stressvol leven. In Blue Zones zijn diepgaande connecties belangrijk – familie staat voorop, vriendschappen zijn waardevol en men staat altijd voor elkaar klaar. Besteed deze week eens extra aandacht aan jouw ‘Moai’. Ga langs bij een familielid of vriend die het nodig heeft, stuur een kaartje, luister met aandacht naar je collega’s en bied hulp waar je kan.

2. Denk na over jouw purpose

Het hebben van een doel in het leven is enorm belangrijk en wordt gelinkt aan een langer gelukkiger leven. Sta deze week eens een kwartiertje eerder op en gebruik deze tijd om te reflecteren over jouw ‘Ikigai’. Ikigai is een Japans begrip en is een levensdoel, datgene waar je ‘s ochtends je bed uit komt en waar je zielsgelukkig van wordt.

3. Neem regelmatig een break gedurende je dag

Af en toe een break nemen, we doen het te weinig. De hele dag doorknallen zonder pauzes is een van de oorzaken van stress. In Blue Zones hebben ze verschillende manieren om een break te houden gedurende de dag. Mediteren of een siësta houden zijn bewezen manier om jouw stressniveau te verlagen. Ook quality time met vrienden of familie aan het einde van de dag zijn een mooi ritueel om te vertragen.

4. Wandel, tuinier en beweeg

De hele dag op een stoel achter je laptop zitten, is alles behalve goed voor je gezondheid. Niet alleen voel je je stijf aan het einde van zo’n dag, je spieren en weefsel gaan letterlijk vaster zitten. Beweging is daarom enorm belangrijk. De Blue Zoners bewegen veel, maar nooit heel intens. Het is een natuurlijk onderdeel van hun leven. Ze zijn veel buiten in de natuur, doen klusjes en wandelen relatief veel. Die wandeling tijdens de lunchpauze of voor je werk zou ook een onderdeel van jouw dagelijkse routine kunnen zijn.

5. Eet gezond en doe aan hari hachi bu

Bewoners uit Blue Zones eten erg gezond. Het dieet bestaat voornamelijk groente en fruit. Vlees eten ze zelden en er is geen sprake van voedselverspilling. Okinawanen geloven in hara hachi bu, de gewoonte om te eten tot 80 procent vol in plaats van helemaal vol. Ze reciteren dit voor elke maaltijd. Probeer zelf ook wat vaker verse producten te eten en eet met mate. Stop met eten voordat je helemaal vol zit.

Hopelijk heb je iets aan deze tips voor een minder stressvolle werkweek!

Hoe is het om helemaal off-grid te leven? Loraine deed het 6 maanden

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️