Malu Kirschbaum
Malu Kirschbaum Psyche 16 nov 2022
Leestijd: 4 minuten

Met deze verrassende filosofie zorg je voor meer tevredenheid in je leven

Veel mensen zijn best tevreden met hun leven zoals het nu is, maar niet helemaal. Er valt altijd wel iets te verbeteren. Misschien willen ze een succesvolle carrière, of gewoon wat meer tijd voor hun vrienden of hobby’s. Bijna iedereen kan wel een aantal verbeterpunten in zijn of haar leven aanwijzen. Volgens de yogafilosofie kun je meer tevredenheid in het leven ontwikkelen.

In dit artikel vertellen we je hoe je dat kunt doen.

Gelukkig ondanks imperfecties

Tevredenheid cultiveren betekent dat je je goed voelt over wat er nu is. Het leven is precies goed zoals het nu is: je hebt vrede met wie je bent en wat je doet.

Dat betekent overigens niet dat de realiteit perfect is. Je kunt nog steeds dromen en ambities hebben. Ook kunnen er nog steeds dingen tegenzitten of niet lukken.

Maar wanneer je tevreden bent, kun je deze imperfecties accepteren voor wat ze zijn. Je ziet ze als onderdeel van het leven. Wanneer je tevreden bent, kun je je ondanks alle imperfecties gelukkig voelen met wat je hebt.

Tevredenheid is niet passief

Voor een tevreden levenshouding moet je leren om op een andere manier naar je leven en naar je werk te kijken: minder kritisch, en met een focus op de dingen die goed zijn.

Maar let op: tevredenheid is niet passief. Je moet nog steeds actie ondernemen als je in een situatie zit die niet goed voor je is. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat je in een werksituatie zit waarin de randvoorwaarden niet kloppen.

Ontevreden over jezelf? Zo ga je ermee om

Als je bijvoorbeeld aan het werk bent voor een salaris dat onvoldoende in verhouding staat tot wat je bijdraagt, als het management nooit iets doet met de aangedragen ideeën, of als je werkomstandigheden onveilig zijn. Dan is het goed om te evalueren of je wel op de juiste plek zit.

Het leven met ups én downs

Je zou kunnen zeggen dat tevredenheid de tegenhanger van hedonisch geluk is. Hedonisch geluk is van korte duur en wordt veroorzaakt door iets van buitenaf. Je hebt een mooi complimentje gekregen, een project succesvol afgerond of een promotie te pakken.

Dan krijg je een geluksgevoel, maar dat verdwijnt na een tijdje weer. Tevredenheid is een langdurige staat van vervulling waar je geen prikkel van buitenaf voor nodig hebt. Wanneer je tevreden bent, zie je het leven met als zijn ups en downs als een ervaring waar je je goed bij voelt.

Hoe kun je tevredenheid ontwikkelen

Belangrijk om te beseffen: je kunt werken aan je tevredenheid zonder op dit moment ontevreden te zijn. Je accepteert dat dit nu de omstandigheden zijn en je onderneemt actie om ze te verbeteren. Als je dat kunt doen zonder boos te worden, te klagen of te mopperen, scheelt dat je een hoop energie.

Relax. Je hoeft nergens in uit te blinken om tevreden te zijn met jezelf

Hoe kun je een tevreden levenshouding cultiveren?

1. Verklein het gat tussen waar je staat en waar je zou willen staan

Je hebt een perfect plaatje in je hoofd, van waar je continue naartoe werkt. Je wilt graag een hoger salaris, een koophuis of misschien een killer body. Je denkt dat je pas tevreden zult zijn als je doel gehaald is.

Je geeft jezelf onbewust een signaal: ‘ik moet harder werken’ of ‘pas als ik een paar kilo ben afgevallen, zal ik gelukkig zijn’, maar wat zegt dat over je gevoel van vandaag? Precies: je bent ontevreden. Het is dus de kunst om het gat waar je staat en waar je wilt zijn te verkleinen.

2. Stop met klagen

Klagen is een uiting van ontevredenheid: het benadrukt dat iets niet in overeenstemming is met hoe je het graag zou willen. Het lijkt misschien onschuldig, maar het vervelende is dat je er niks mee oplost. Sterker nog: door te klagen word je nog ontevredener. Alles wat je aandacht geeft, groeit namelijk.

Challenge: 21 dagen zonder te klagen (zou jij het kunnen?)

Probeer juist een bij iedere negatieve gedachte een of meerdere positieve gedachten te verzinnen. Je zult zien dat de bril waarmee je naar de wereld kijkt in de loop van de tijd gaat veranderen. Je gaat beter zien wat er allemaal wél is.

3. Ga op zoek naar betekenis in je werk

Onderzoek heeft uitgewezen dat, wanneer je meer betekenis ervaart in je werk, je je tevredener voelt. In plaats van te kijken naar wat je zou willen in het leven, kijk je naar wat jij kunt bijdragen aan iets dat groter is dan jijzelf, bijvoorbeeld aan je organisatie of aan de maatschappij.

Nu hoef je niet per se bij een goed doel of bij een liefdadigheidsinstelling te gaan werken om te betekenis in je werk te vinden. Je kunt in elke baan een werkhouding ontwikkelen die meer tevredenheid creëert. Je kunt net een stapje extra doen om iets voor iemand anders te kunnen betekenen of iemand anders een positieve ervaring te geven.

Meer leren over de yogafilosofie?

Als je deze filosofie helemaal omarmt kun je je fijn voelen in je werk en je leven, zonder daarbij afhankelijk te zijn van omstandigheden van buitenaf.

Wil je meer leren over de yogafilosofie? Lees dan de artikelen over het ontwikkelen van meer compassie, ademhalen voor minder stress, en het aangeven van je grenzen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️