Rosa Bertram
Rosa Bertram Maatschappij 8 dec 2022
Leestijd: 2 minuten

Help jij graag een ander? Dan ben je waarschijnlijk gelukkiger

Hebben we het over geluk, dan denken we al snel aan onszelf. Hoe word ik gelukkig? Wat moet ik daarvoor doen? Maar at blijkt? We worden juist ontzettend gelukkig van een ander helpen.

Hoe werkt dat precies?

Waarom anderen helpen gelukkig maakt

Sociaal psycholoog Elizabeth Dunn deed er onderzoek naar en gaf er een heuse TED Talk over. Ze deed onderzoek naar kinderen en koekjes. Wat bleek? De kinderen werden nog blijer als ze hun koekje weggaven dan wanneer ze deze zelf opaten.

Hoe jouw vrijwilligerswerk in Nederland iemands leven kan veranderen

‘Hetzelfde geldt vast volwassenen,’ dacht ze. Toch blijkt dat er meer nodig is dan alleen geven of geld doneren aan een goed doel. Dat voelt wel goed, maar niet zó goed dat je er gelukkiger van wordt dan veel andere dingen, meende ze.

Menselijke connectie

Wat daar wel voor nodig is? Echt menselijk contact. Bijvoorbeeld wanneer je vluchtelingen kunt helpen met de taal, een woonplek of een baan vinden. Dunn meent in haar TED Talk dus dat goede doelen beter kunnen inzetten op mensen die andere mensen kunnen helpen in real life. 

Waar we écht gelukkig van worden is dus een menselijke connectie. Bijvoorbeeld vluchtelingen helpen die naar jouw land komen of dakloze mensen helpen uit jouw buurt. Dát is de connectie waar je gelukkig van wordt.

Als mens zijn we namelijk gemaakt om verbinding aan te gaan met anderen, zo schrijft ook Rutger Bregman in zijn inmiddels wereldbekende boek De Meeste Mensen Deugen.

Kijk maar hoe we dat deden toen we nog jagers en verzamelaars waren. Toen deden we niet anders dan voor elkaar zorgen. Zonder de groep overleefde je het namelijk niet. Je had elkaar nodig.

Hét geheim naar geluk

Uit een wel tachtigjarig onderzoek gedaan naar geluk uitgevoerd door de Harvard University blijkt dat hét geheim van een gelukkig leven ligt bij het hebben van gezonde, sociale connecties en relaties. Daarbij hoort dus ook anderen kunnen helpen.

Helpers high

Een ander helpen geeft je namelijk een soort helpers high. Het geluksgevoel wat je brein aanmaakt als een soort beloning wanneer je iets voor een ander doet. Dat gevoel wordt al geactiveerd wanneer je alleen al denkt aan een ander helpen.

Minder stress

Dat anderen helpen ook bijdraagt aan jouq mentale welzijn, blijkt uit verschillende onderzoeken. Uit dit onderzoek The Activism Cure bleek ondermeer dat wie zeven keer per week een ander hielp (al wat het een klein klusje of een deur openhouden), zich vrolijker voelden.

Met andere woorden: een ander helpen is dus een win-winsituatie!

Wil je een ander helpen en daar gelukkiger van worden? Dan kan je dus beter een ander helpen door deze te helpen met een dienst, dan geld te storten.

Vrijwilligerswerk doen? Dít kun je beter niet doen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️