Marloes Graat
Marloes Graat Welzijn 8 dec 2022
Leestijd: 4 minuten

Nachtschade groenten: is het echt schadelijk om ze te eten?

Paprika’s, tomaten, aubergines, aardappels: ze behoren allemaal tot nachtschade groente. Deze groente en fruitsoorten kunnen ontstekingen veroorzaken in je lichaam, door de schadelijke stoffen die voorkomen in plantenfamilie waartoe ze behoren. Is het beter om geen nachtschade groente meer te eten? We leggen uit wat nachtschade is, of het schadelijk is en wanneer je beter geen nachtschade groente kan eten.

Nachtschade groente: hoe gevaarlijk zijn de schadelijke stoffen die in deze plantenfamilie voorkomen? We zochten het uit.

Wat is nachtschade groente?

Nachtschade groente is een plantenfamilie waar aubergines, tomaten, aardappels en paprika’s bij horen. Deze planten behoren tot dezelfde familie, de Solanaceae, waar ook giftige, oneetbare planten als tabak en belladonna (dodelijke nachtschade) onder vallen.

Waarom je vaker biologisch wilt eten (als je die kans hebt)

Vandaar dus de terechte vraag: kunnen nachtschade groente schadelijk zijn voor het lichaam?

Nachtschade volgens de Ayurveda

Volgens het geneeskundige systeem van de ayurveda uit India is er een verband mogelijk tussen nachtschadegroente en ontstekingen in het lichaam. Hierbij gaat het om ontstekingen bij auto-imuunziektes en artritis (reuma).

In de Ayurveda worden voedingsadviezen echter altijd per persoon afgestemd en kun je dus niet zeggen: nachtschade is voor iedereen met een auto-imuunziekte schadelijk.

.Op Goop legt senior director of science en research Gerda Endemann uit: “In de ayurveda profiteren de dosha-types vata, kapha en pitta elk van bepaald voedsel.”

10 x voeding die boordevol vezels zit (en je dus wilt binnenkrijgen)

Volgens het Ayurvedic Institute en de Ayurvedische arts Dr. Chandan kunnen aubergine, paprika en aardappelen prima zijn voor kapha-types. En groene paprika’s en aardappelen kunnen geschikt zijn voor mensen met een pitta-dosha. Ayurvedische leraren onderzoeken de hele persoon en houden rekening met vele factoren, voordat ze zeer gepersonaliseerde aanbevelingen doen.”

Geen wetenschappelijk bewijs voor artritis

De Artritis Foundation zegt dat er geen wetenschappelijk bewijs is dat nachtschade ontstekingen veroorzaakt of artritis verergert. Maar volgens Endemann zijn er ook resultaten van nieuw, zeer voorlopig onderzoek, die suggereren dat deze groenten soms toch stimulerend kunnen zijn.

 

Beperkte klinische studies hebben gemeld dat verbindingen in aardappelen kunnen bijdragen aan darmontsteking, een lekkende darm en schade aan de dikke darm.

Hoe werkt nachtschade?

Nachtschade en andere groenten bevatten kleine hoeveelheden chemicaliën, zoals alkaloïden, histamine en lectines.

Sommige voedingsmiddelen, zoals aubergine en tomaat, kunnen histamine en andere chemicaliën bevatten die ontstekingen en symptomen van allergieën kunnen veroorzaken.

Dit geldt alleen ook voor veel ander voedsel, waaronder kaas, vis die niet vers is, sojasaus, spinazie, rode wijn, zuurkool, frambozenjam, pruimen, sinaasappels en vlees. Waar sommige mensen deze chemicaliën prima ontgiften, doen anderen dat niet.

Hormonen in balans houden? Pas dan op met deze voeding

Er zijn echter tot nu toe geen aanwijzingen voor schadelijke gevolgen van de hoeveelheid alkaloïden in nachtschadegroenten.

Groene aardappels bevatten te veel solanine

Met één belangrijke uitzondering: groene aardappelen. De groene kleur – van chlorofyl – kan erop duiden dat de aardappelen aan licht zijn blootgesteld, wat kan leiden tot hoge niveaus van het kleurloze stofje solanine.

Het is mogelijk dat twee groene aardappelen genoeg solanine bevatten om misselijkheid, braken, hoofdpijn, koorts, diarree en buikpijn te veroorzaken.

Volgens Endemann helpt het niet voldoende om aardappels te schillen en de groene stukjes weg te snijden. “Solanine is kleurloos. Als de aardappel bitter smaakt, gooi hem dan zeker weg. Om te voorkomen dat aardappels groen worden, bewaar je ze het beste op een koele, donkere plek,” aldus Endemann.

Is het beter om nachtschade groente te vermijden?

Is het dan toch beter om nachtschade groente niet te eten? Endemann geeft een genuanceerder beeld. “De meeste voedingsmiddelen bevatten sporen van giftige verbindingen, waaronder zware metalen, gifstoffen gemaakt door schimmels en bacteriën, en chemicaliën die planten maken om roofdieren af te schrikken.

Het is onmogelijk om ze allemaal te vermijden. Als het goed is, ontgiften de darmen, lever en nieren ongewenste chemicaliën uit voeding die we niet kunnen vermijden en nemen we de gezonde voedingsstoffen op.

Waarom het beter voor de wereld en jezelf is om seizoensgroente én fruit te eten

Heb je last van een auto-immunziekte, artritis of darm-klachten? Dan is het het overwegen waard om eens dertig dagen geen nachtschade groente te eten en ze daarna langzaam aan je voedingspatroon toe te voegen. Houd een dagboek bij van je klachten en kom er zo achter of het effect op jouw lichaam heeft.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️