Maaike Kooijman
Maaike Kooijman Welzijn 27 dec 2021
Leestijd: 2 minuten

Gooi dat sapje aan de kant: waarom je vandaag níet hoeft te detoxen tot Oudjaar

Dagenlang heb je genoten van kerstkransjes, gingerbreadmannetjes, stokbroodjes, kerststol, taart… Maar nu, op 27 december, heb je spijt. Hoe kon je nou zo veel eten? Tijd om even goed te detoxen voor het nieuwe jaar begint. Veel groentesapjes en verder weinig eten: da’s vast goed voor je lichaam. Toch? Nou, niet per se.

Dit is waarom je níet hoeft te detoxen tot het nieuwe jaar. Of, je weet wel, ooit.

Waarom detoxen niet nodig is

Wellicht ben je bekend met de lever – je weet wel, dat orgaan dat iedereen in principe in z’n lichaam heeft zitten. De lever heeft meerdere functies, waaronder het omzetten van afvalstoffen in niet-schadelijke stoffen en het afvoeren van afvalstoffen naar de darm en uiteindelijk uitscheiding. Hoera, je hebt je eigen detox-orgaan! En je hoefde er niet eens iets voor te doen.

Échte voeding, wat is dat eigenlijk?

Het moge duidelijk zijn: je lichaam is príma in staat om zichzelf te reinigen. Genoeg water drinken kan daarbij helpen, maar die detoxthee of de box met sapjes – vijf per dag, op gezette tijden – zet weinig zoden aan de dijk. Behalve aan de dijk die kapitalisme heet, dan; gezondheidsbedrijven nemen maar al te graag het geld in ontvangst van mensen die zich schuldig voelen over hun overeten.

Daarnaast is de angst dat je meteen een paar kilo aan bent gekomen na de feestdagen, ongegrond (en bovendien gebaseerd op anti-fatness, maar dat is een heel ander verhaal). Na twee dagen salades eten val je ook niet meteen af, dus kom je ook niet meteen aan als je twee dagen meer suikers eet dan je normaal zou doen.

Maar hoe kom ik dan in balans?

Het klinkt op zich logisch: als je een paar dagen veel eet, en een paar dagen weinig, eet je gemiddeld precies genoeg. Toch valt dat te betwijfelen. Voor je lichaam voelt het detoxen dan niet als een balans, maar vooral als veel onvoorspelbaarheid.

Door minder te eten dan je nodig hebt – om te ‘compenseren’ voor de kerstdagen – leer je jezelf dat je op je hoofd moet vertrouwen, en niet op je lichaam. En dat terwijl je lichaam in theorie precies weet wat het nodig heeft.

Zo voed je je kinderen op met intuitive eating

We zeggen dan ook niet dat je helemaal geen salades en groene smoothies mag creëren deze dagen, maar wel dat je dat niet moet forceren. Vraagt je lichaam na alle chocola van het weekend vooral om wortels met hummus? Top. Vraagt het toch gewoon om een vullende broodmaaltijd? Luister daar dan óók naar.

Detoxen is niet de oplossing; een gezonde relatie met je lichaam creëren is dat wél.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️