Marloes Graat
Marloes Graat Duurzaamheid 11 sep 2022
Leestijd: 4 minuten

Waarom je vaker biologisch wilt eten (als je die kans hebt)

Elke dag genoeg groente en fruit eten, heeft eindeloos veel gezondheidsvoordelen: niet alleen voor jou, maar ook voor de planeet. Wil je nog meer voedingswaarde uit je eten halen, dan is biologische voeding een goede overweging. Het kost misschien wat meer (of is de rest juist ontzettend goedkoop?), maar er zitten dan ook meer voedingstoffen in. Hoe dat zit, leggen we uit met de hulp van een bioloog en geoloog.

Wil je vaker biologische groente, fruit of vlees kopen? Dit zijn er 3 redenen waarom dat een goed idee is niet alleen voor het milieu, maar ook voor je gezondheid.

Wat is biologische voeding?

Wat verstaan we eigenlijk onder biologische voeding? Biologische voeding is voeding die op een manier geteeld of gekweekt wordt waarbij er rekening wordt gehouden met het milieu en dierenwelzijn.

Zo krijgen koeien, kippen en varkens meer ruimte om rond te lopen, mogen ze naar buiten, eten ze biologisch voedsel en krijgen ze alleen medicijnen als het echt nodig is. Bij biologische groente en fruit mogen boeren geen kunstmest en chemische bestrijdingsmiddelen gebruiken.

Een wegwijzer voor alle duurzaamheidslabels op voedingsverpakkingen

Biologische voeding is dus beter voor de dieren en het milieu, maar ook voor de mens. Waarom dat laatste precies leggen geoloog David Montgomery en bioloog Anne Biklé uit op MindBodyGreen.

Je bent wat je eet

Het is eigenlijk heel simpel, aldus Montgomery: “De manier van landbouw beïnvloedt de gezondheid van de bodem. De gezondheid van de bodem, heeft invloed op de gezondheid van gewassen. En de gezondheid van gewassen heeft invloed op de gezondheid van de mens.”

Als je het dus kunt veroorloven is biologische voeding eten, zeker de moeite waard en wel om deze 3 redenen:

1. Meer fytochemicaliën

Meer fyto wat? Fytochemicaliën is misschien niet de term die je dagelijks gebruikt als je het hebt over biologische voeding. Fytochemicaliën zijn bestanddelen in plantaardige voeding die een positieve werking hebben op je gezondheid.

Zo kun je biologisch eten kopen tegen een lagere prijs

Montgomery licht toe: “Traditionele groente en fruit hebben macronutriënten die je nodig hebt om te overleven, zoals koolhydraten, vet en eiwitten. Dit zijn voedingsstoffen die we nodig hebben om te overleven, niet om te floreren. Om ons lichaam te laten floreren hebben we micronutriënten én fytochemicaliën nodig.”

2. Biologische voeding is smaakvoller

Een gezonde bodem kan de smaak van je eten zeker beïnvloeden. Biklé legt uit dat de smaakpapillen van de mens natuurlijk worden aangetrokken tot de meer voedzame producten. “De dingen waar ons lichaam naar hunkert, zijn eigenlijk de dingen die het meest voedzaam zijn. Geweldige smaak staat gelijk aan hoge voedingswaarden en ons lichaam heeft deze wijsheid al lang door, ” aldus Biklé.

In een onderzoek uit het tijdschrift Science probeerde wetenschappers de lekkerst smakende tomaat vast te stellen. Hierbij moesten mensen twee type tomaten beoordelen: een kunstmatige gekweekte Floradade tomaat en een kleine cherrytomaat die meer leek op een wilde tomaat.

Uit het onderzoek bleek dat de meeste mensen de voorkeur hadden voor de cherrytomaat. Achteraf keken de onderzoekers naar het smaakprofiel van de twee tomaten.

Zo leg je je een goede moestuin aan (zelfs in de stad)

Toen bleek dat de cherrytomaat ook een overvloed aan fytochemicaliën en aminozuren bevatte (terwijl de Florade dat niet had). Dat verklaart waarschijnlijk waarom mensen zich meer tot de cherrytomaat aangetrokken voelde.

3. In biologisch vlees zit vaak meer omega-3

Omega-3 vetzuren zijn belangrijk voor je immuunsysteem, de gezondheid van je hersenen, je hart en je ogen. Het is belangrijk om genoeg van deze vetten binnen te krijgen. Een van die manieren is om vlees te eten van grasgevoerde koeien, als je geen vegetariër of veganist bent. Dit biologische vlees bevat namelijke hoge waardes aan omega-3s.

Biklé legt uit: ”Je bent wat je voeding eet. Dus als een koe veel gras eet, bevat hun vlees ook veel omega-3. Dit komt omdat omega-3 veel in planten zit. Koeien die mais eten, hebben veel omega-6 vetzuren in het vlees zitten. Omega-6 is niet goed voor je gezondheid als je er teveel van binnenkrijgt.”

Must try: deze biologische en vegan wijn van Nederlandse bodem

Als je dus vlees en zuivel eet, zorg er dan voor dat de dieren gras hebben gegeten in plaats van soja of mais.

Maar let op: niet al het biologische vlees komt standaard van een grasgevoerde koe, dus kijk ook altijd zelf nog goed op de verpakking: dit staat er altijd op vermeld.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️