Malu Kirschbaum
Malu Kirschbaum Welzijn 11 sep 2022
Leestijd: 3 minuten

Wanneer in je cyclus is je libido het hoogst?

Soms heb je zin in hete seks en de andere keer heb je meer behoefte aan lekker knuffelen. En dan zijn er ook van die dagen waarop je niet aangeraakt wilt worden. Het zijn een paar voorbeelden van hoe verlangens kunnen schommelen. Toch kan je tracken wanneer jouw libido het hoogste is.

Als je bijhoudt wanneer je ovuleert, weet je ook wanneer je libido het hoogst is.

Bepaald vanuit de evolutie

Het libido van een vrouw heeft namelijk veel te maken met haar cyclus. Je endocriene systeem oftewel je hormoonstelsel is de reden dat je libido alle kanten op gaat. Je hebt daarom op de verschillende momenten van je cyclus andere behoeftes.

In de eerste helft van je cyclus heb je meestal een groeiend verlangen dat piekt rond je ovulatie. Dit komt omdat je oestrogeen- en testosteron niveaus stijgen naar hun hoogste punt. Je libido stijgt hierdoor en dat is evolutionair gezien best logisch.

Je bent het meest vruchtbaar tijdens de ovulatie en daardoor heb je ook meer behoefte aan seks. De dagen vlak voor je menstruatie ben je het minst vruchtbaar en heb je bijvoorbeeld minder zin in een stomend vrijpartij op de keukentafel.

Wetenschappelijk bewezen

Het klinkt niet alleen logisch, maar het is ook nog eens wetenschappelijk bewezen. Uit onderzoek van de University of California, waar 43 vrouwen aan meededen, werd gevraagd om elke dag een vragenlijst in te vullen over de vorige dag. Hierbij moesten ze ook aangeven hoeveel zin in een avontuurtje ze hadden die dag.

Verschilt je libido van je partner? Dit moet je weten

Wat bleek? De vrouwen die meededen aan het onderzoek hadden twee weken vóór de menstruatie begon het meest zin om te vrijen. Dan ben je het meest vruchtbaar, en onbewust houdt de natuur daar rekening mee, volgens de wetenschappers.

Kompas voor je seksleven

Als je je menstruatiecyclus leert kennen, krijg je mogelijk een meer bevredigend seksleven. De menstruale kompas is onder te verdelen in verschillende fases. Elke fase heeft zo zijn voordelen en daar kan je voordeel uit halen of in dit geval orgasmes.

Fase 1: na en tussen je menstruatie

Na je menstruatie en voor je menstruatie zijn de oestrogeenspiegels laag, maar wel aan het stijgen. Een goed moment om iets nieuws te proberen om in de stemming te komen. Gebruik je fantasie en creativiteit om je verlangens te stimuleren. Mocht je behoefte hebben aan penetratie maak dan gebruik van glijmiddel, want je bent in een droge fase.

The Sex Issue: deze factoren verlagen je libido

Fase 2: tijdens je ovulatie

In de ovulatie fase zit je meestal op je hoogste punt qua verlangen. Dit komt omdat zowel het hormoon oestrogeen als testosteron gestegen zijn. Je bent nu van nature in de stemming en geniet gemakkelijker van seks. Je bent vochtig genoeg en krijgt eerder een orgasme.

Fase 3: voor je menstruatie

Vlak voor je menstruatie heb je minder zin in seks naarmate het stofje progesteron toeneemt. In deze fase is het voorspel essentieel en is clitorische stimulatie een pré.

Er wordt vaak gezegd dat zin hebben in seks in je hoofd zit, maar het zit eigenlijk in je hormonen. In deze periode wordt je bijvoorbeeld minder snel opgewonden, maar als je het eenmaal bent, stijgen je verlangens.

Fase 4: tijdens je menstruatie

Tijdens de laatste fase bereiken je hormonen hun laagste punt en dit betekent dat je libido laag is. Doordat je baarmoeder drukt tegen zenuwuiteinde die verbonden zijn aan gevoelige weefsels in je vagina, kan je wel opgewonden zijn. Je libido kan dan alsnog hoog zijn, maar dit komt dan niet door je hormonen.

Deze 6 sterrenbeelden hebben de hoogste seksdrive

Meer orgasmes

Je kunt dus leren om je behoeftes en verlangens beter te begrijpen door de 4 fases van je menstruale cyclus bij te houden. Als je het effect van je hormonen op je libido kent, dan kun je hier goed op inspelen. Dit kan leiden naar een bevredigend seksleven én als het goed is, meer orgasmes. Enjoy! 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️