Malu Kirschbaum
Malu Kirschbaum Duurzaamheid 10 jul 2022
Leestijd: 4 minuten

Gebruik deze producten nooit als glijmiddel (en deze wél)

Thank God voor glijmiddel. Het heeft al heel wat sterretjes en droge yoni’s gered van een schuurpartij. Toch denken veel mensen dat glijmiddel iets is dat je alleen nodig hebt als je niet nat genoeg wordt. Terwijl het bijna alle seks beter kan maken, zowel voor vrouwen als voor mannen. Bepaalde producten moet je alleen wel echt vermijden om als glijmiddel te gebruiken.

We zetten ze voor je op een rij én geven je een fantastisch (organic!) alternatief.

Hoe meer, hoe beter

Een glijmiddel gebruiken tijdens de seks is hartstikke normaal. Het zorgt voor comfort en plezier aan beide partijen en kan het genot verhogen. Het is dan ook absoluut geen schande om een glijmiddel te gebruiken en het maakt de seks niet minder sexy.

Sterker nog, volgens 9 van de 10 vrouwen is seks met een glijmiddel zelfs nog fijner. Het gebeurt vaak dat een lichaam met wat hulp pas optimaal vochtig is. Dus help het een handje met wat glijmiddel. Hoe meer hoe beter!

Wat moet je NIET gebruiken

Niet iedereen is bekend met de voordelen van glijmiddelen. Terwijl het super handig kan zijn bij een eindeloos lange sekspartij, een quickie of anale seks. Maar ook bij erotische massages, masturbatie, het gebruik van speeltjes en het voorkomen van pijn tijdens de seks.

Taboes van tafel: wat zijn de meest gebruikelijke seksuele fantasieën?

Voordat je in de keukenkast en badkamerkast duikt; deze producten moet je absoluut vermijden om als glijmiddel te gebruiken.

Kokosolie als glijmiddel

Kokosolie is een zeer populair product. Je kan het voor eindeloos veel doeleinden gebruiken en veel mensen hebben het in hun kast staan. Maar kokosolie is niet geschikt als glijmiddel.

Waarom niet? Kokosolie heeft dan wel antivirale en antibacteriële eigenschappen, het kan de vaginale pH-balans verstoren en infecties veroorzaken (zoals gistinfecties). Hoewel kokosolie een uitstekende vochtinbrenger voor de huid en het haar is, is het niet aangewezen voor je intieme delen.

https://www.bedrock.nl/natuurlijke-condooms/

Een cruciaal punt is dat kokosolie niet compatibel is met latex condooms, zoals alle producten op basis van olie, omdat ze latex kunnen afbreken. Dit beperkt de soorten condooms waarmee je kokosolie kunt gebruiken. De olie kan ook vlekken op je kleren en bedlinnen veroorzaken.

Vaseline als glijmiddel

Als mensen zich afvragen wat ze als glijmiddel kunnen gebruiken, denken ze vaak aan vaseline. Maar het zal je misschien verbazen dat het gebruik van vaseline als glijmiddel meer kwaad dan goed doet.

Net als kokosolie creëert vaseline een barrière op de huid die vocht vasthoudt. Omdat de olie niet door het lichaam wordt opgenomen, blijft ze op de huid zitten, wat onaangenaam is. Bovendien is het ook moeilijk weg te wassen. Vaseline wordt ook in verband gebracht met bacteriële vaginose bij vrouwen.

Hoe maak je seks meer romantisch?

Omdat vaseline een product is op basis van olie, is het niet compatibel met latex condooms. Het gebruik van een glijmiddel op oliebasis met een latex condoom breekt het condoom af en maakt het vatbaarder voor scheuren. Daardoor loop je een verhoogd risico op seksueel overdraagbare infecties en ongewenste zwangerschap.

Speeksel als glijmiddel

Meer mensen dan je denkt gebruiken speeksel als zelfgeproduceerd glijmiddel. Sommigen denken dat speeksel tot betere seks leidt, maar in werkelijkheid bevochtigt speeksel heel weinig.

Seks met speeksel als glijmiddel kan pijnlijk zijn omdat er niet genoeg bevochtiging is of omdat speeksel sneller uitdroogt dan de natuurlijke bevochtiging van het lichaam of een professioneel glijmiddel.

Voeding als glijmiddel

Voedingsmiddelen gebruiken tijdens de seks is een geweldig idee. Maar een voedingsmiddel in je intieme delen inbrengen, brengt een risico op infectie met zich mee. Het is ook zeer waarschijnlijk dat ze niet door het lichaam worden opgenomen, waardoor je ze moet wegwassen.

Moeite met opgewonden (lees: nat) worden in bed? Dit kan de oorzaak zijn

Hoewel het soms leuk is om met voedingsmiddelen te experimenteren, kun je je beter beperken tot het eten van aardbeien die je over het lichaam van je partner hebt verspreid, in plaats van bijvoorbeeld je hand in de boterpot te stoppen.

Wat kun je WEL gebruiken

Over het algemeen geldt: hoe korter de ingrediëntenlijst, hoe minder kans op irritatie, of erger, blootstelling aan potentiële kankerverwekkende stoffen (zoals parabenen). Maar niet alle glijmiddelen zijn hetzelfde. Kies daarom voor een natuurlijk glijmiddel voor een gelukkige, happy yoni.

Sexual wellness brand Aia

Eén van de opties is Aia, een Nederlands merk dat onlangs is gestart door Hugo en Simone Kuijer. Deze broer en zus lanceerden een selectie van sexual wellness producten, onder de vlag van hun stijlvolle én duurzame brand.

De collectie bestaat uit een 5-tal producten: een glijmiddel, een massageolie, stimulerende gel, delay gel en toy cleaner. Alle producten zijn dierproefvrij en pH-neutraal. De items worden geleverd in glazen flesjes en de giftboxes zijn gemaakt van gerecycled karton.

Bovendien wordt Aia in Nederland geproduceerd, waardoor ook de transportuitstoot tot een minimum beperkt wordt. Op duurzame wijze intiem zijn, we like a lot.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️