Rosa Bertram
Rosa Bertram Welzijn 10 jul 2022
Leestijd: 3 minuten

Verbeter je seksleven door je zelfbewustzijn (zo doe je dat)

Een beter seksleven, wie wil dat nu niet? Of je nu single bent, in een relatie zit of in meerdere, iedereen heeft baat een gelukkig en gezond seksleven (hoe vaak ‘het’ ook gebeurt). Alleen beïnvloeden heel wat meer factoren je seksleven dan je misschien in de gaten hebt. Zo ook de manier hoe jij gehecht bent.

Want wat blijkt? De manier hoe jij je hecht aan anderen, ofwel jouw hechtingsstijl, heeft een wezenlijke invloed op hoe jij seks ervaart, hoe veel jij jezelf kan geven, maar ook hoe (en of) je kunt ontvangen en of je in staat bent te genieten.

Je seksleven verbeteren

Eerst even een korte recap over het fenomeen van hechtingstijlen. Het gaat over band die je in je vroege jeugd met je ouders had. Deze is namelijk van grote invloed op de rest van je leven. De Engelse psycholoog John Bowlby kwam in de jaren ’40 met deze theorie.

Het observeren van de moeder

De theorie van Bowlby stelt dat wetenschappers door het gedrag van de moeder te observeren al vóór de geboorte voor 75 procent kunnen voorspellen welke hechtingsstijl een kind zal ontwikkelen.

Hoe maak je seks meer romantisch?

De eerste levensjaren van een kind zijn extreem bepalend in hoeverre je je veilig of niet-veilig aan mensen leert hechten in de rest van je leven. Bijvoorbeeld in vriendschappen, maar ook in relaties, en daarmee ook je seksleven.

In totaal bestaan er 4 verschillende types. Benieuwd wat jouw hechtingsstijl is? Doe de hechtingsstijlen-test.

Dit zijn in elk geval twee (onveilige) hechtingsstijlen die je seksleven beïnvloeden.

Angstige hechtingsstijl versus seksleven

Wanneer je angstig bent gehecht, dan is de kans aanwezig dat je het gevoel hebt minderwaardig te zijn of dat er niet van je gehouden wordt.

Dat is natuurlijk niet waar, maar wel wat je misschien onbewust van huis uit hebt meekregen omdat je ouders er niet waren, of je vaak alleen gelaten bent.

Zó kan een angstige hechtingsstijl invloed hebben op je seksleven:

  • De behoefte om geliefd te worden kan de interesse in de fysieke kant van een intieme relatie overschaduwen.
  • Ook kan het voorkomen dat je vooral je bedpartner wilt pleasen in bed om je geliefd te voelen. De behoefte om geaccepteerd en geliefd te worden, is dan simpelweg groter dan je eigen seksuele verlangens.
  • Andersom is het evengoed mogelijk, vooral bij mannen, dat wanneer je angstig gehecht bent, je juist (extreem) veel focust op seks. Onbewust ben je dan eigenlijk op zoek naar bevestiging in de liefde.

Helaas werken al deze dingen vaak alleen maar averechts omdat dat het eenzame gevoel juist verstrekt.

Vermijdende hechtingsstijl versus seksleven

Wie eerder team vermijdende hechtingsstijl is, herkent zich misschien hierin:

  • Vaak ben je seksueel afstandelijker.
  • Opwinding bestaat wel, maar aanrakingen kunnen ook een ongemakkelijk gevoel opwekken.
  • Of andersom: je hebt juist meer one night stands om geen emotionele band te hoeven opbouwen.
  • Je hebt minder vaak (behoefte aan) seks. Geen seks hebben is immers een manier om te voorkomen dat je emotioneel kwetsbaar hoeft te zijn.
  • Je bent emotioneel afstandelijker, ook in een relatie.

Zo ga je ermee aan de slag

Het moge duidelijk zijn: hoe je gehecht bent, kan een grote invloed hebben op je seksleven. Herken je jezelf (of je misschien je partner) hierin? Dan is dit dus een perfect moment om ermee aan de slag te gaan, hoe lastig dat misschien nu nog lijkt.

Erkenning en herkenning is in elk geval de eerste, grote stap. Je eigen patronen herkennen, misschien opschrijven wanneer je jezelf terug trekt of wat er in je omgaat op z’on moment, zijn vervolgens manieren om grip te krijgen op je gewoontes.

Steeds minder seks in je relatie? Waarom dat niet per se een slecht teken is

Merk je dat je echt vast zit? Dan is het praten met een therapeut een goede manier om met je gehechtheid aan de slag te gaan en een deep dive naar binnen te maken. Makkelijk is het niet, maar effectief is het wél.

En onthoud: communiceren met je partner is altijd key, maar in het geval van een onveilige hechting helemaal. Op naar een (seksueel) bevrijd leven!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️