Margje Hoogland
Margje Hoogland Liefde & Seks 28 apr 2022
Leestijd: 4 minuten

Onveilig gehecht? Zo kan dat invloed hebben op je seksdrive

Je hechtingsstijl zegt veel over hoe je je voelt over jezelf, het heeft veel invloed op je vriendschappen en op je liefdesrelaties. Maar dat niet alleen, je hechtingsstijl en seks hebben ook veel met elkaar te maken. Wanneer je onveilig gehecht bent is die invloed niet heel positief, maar gelukkig kan iedereen veilig gehecht raken en genieten van wat spanning tussen de lakens.

Hechtingsstijlen ontstaan ​​tijdens de vroege kinderjaren door de band met onze ouders, maar we dragen ze ons hele leven mee. Ze beïnvloeden de manier waarop we onszelf als individuen zien en de manier waarop we vriendschappen en relaties aangaan.

Waarom je hechtingsstijl zoveel invloed heeft op je relatie

Hechtingsstijlen en seks

Omdat seks een belangrijk onderdeel is van intieme liefdesrelaties, is het dus niet gek dat hechtingsstijlen ons ook in de slaapkamer beïnvloeden.

Er zijn drie onveilige hechtingsstijlen:

  • Angstig-obsessief (preoccupatie)
  • Vermijdend – (afwijzend)
  • Angstig-vermijdend (ongeorganiseerd)

Laten we per hechtingsstijl eens kijken wat de invloed op seks is.

Angstig-obsessieve hechting

Mensen die angstigs-obsessief gehecht zijn, zien seks als een manier van goedkeuring. Ze zijn namelijk veel bezig met hoe anderen hun zien en passen zich aan anderen om niet afgewezen te worden. Ze zullen daarom sneller dingen in de slaapkamer doen die ze zelf liever niet willen, maar die hun partner wel tevreden stellen.

De seks is voor hen daarom vaak minder bevredigend. Het is niet per se dat de seks slecht is, maar ze kunnen er niet van genieten omdat ze snel over hun grenzen heen gaan. Dat brengt ook nog eens veel onzekerheid met zich meer.

Benieuwd naar jouw hechtingsstijl? Doe de test

Die onzekerheid is sowieso al aanwezig. Ze vinden zichzelf vaak niet aantrekkelijk en ze kunnen al door de kleinste trigger denken dat de partner hen ook niet meer aantrekkelijk vindt. Daardoor zijn ze sneller jaloers en zullen veel bevestiging zoeken bij de partner. Seks is daar een vorm van.

Vermijdende hechting

Volwassenen met een vermijdende hechtingsstijl zijn heel onafhankelijk en houden intieme relaties liever op afstand. Ze worden daardoor niet zo snel verliefd en geloven niet erg in happily ever after.

Om deze redenen gaan vermijdende personen relaties uit de weg. Ook zijn ze niet heel erg op zoek naar seks. Ze zullen hun behoefte bijvoorbeeld eerder zoeken in het kijken van porno. Als ze wel seks hebben met een ander genieten ze er niet echt van en een gepassioneerd voorspel is sowieso niet aan hen besteed.

Hoe merk je op latere leeftijd dat je onveilig bent gehecht?

Als mensen met deze hechtingsstijl al seks hebben, zien ze vooral iets dat hun ego streelt of ze gebruiken het om hun partner te manipuleren. Ze kunnen het ook gebruiken als middel om stress te verminderen – zolang je er van geniet is daar op zich niks mis mee.

Angstig-vermijdende hechting

Mensen met een angstig-vermijdende hechtingsstijl zijn zowel angstig als vermijdend. In hun gedrag schommelen ze tussen die twee dingen en dat maakt ze onstabiel en onvoorspelbaar.

Dit heeft ook veel invloed op seksuele interacties. Ze kunnen bijvoorbeeld extreme passie en liefde voor iemand vertonen en zich vervolgens helemaal afsluiten tijdens de seks, vanwege angst voor intimiteit.

Hoe je het beste kan discussieren met je partner op basis van jouw hechtingsstijl

Net als de angstige gehechte mensen, zien angstig-vermijdende mensen zichzelf in een negatief daglicht. Ze hebben een laag zelfbeeld en geloven niet dat ze liefde waard zijn. Ze hebben moeite om hun minnaars te vertrouwen, en daarom streven ze vaak naar emotieloze, informele seks.

Seks als je veilige gehecht bent

Volwassenen met een veilige gehechtheid zijn zeker van zichzelf en zijn in staat om diepe connecties met anderen aan te gaan. Ze weten daarbij duidelijk hun grenzen aan te geven en de grenzen van andere te respecteren.

Ook voelen ze zich goed over zichzelf en in hun liefdesleven en zoeken langdurige en toegewijde relaties op basis van vertrouwen, wederzijds begrip en emotionele nabijheid. Daarnaast kiezen minder snel voor onenightstands of losse seks. En ze gebruiken seks niet om anderen te manipuleren of hun ego te strelen.

7 manieren om meer uit je seksleven te halen, volgens een therapeut

Als ze een relatie aangaan, voelen veilig gehechte volwassenen zich tevreden met hun relatie en positief over hun seksleven. Ze zijn comfortabel met experimenteren en proberen graag nieuwe dingen uit in de slaapkamer. Ze zien seks als het uiten van genegenheid voor hun partner en genieten van bevredigende en gepassioneerde seks.

Onveilige hechting herstellen

Je hechtingsstijl en seks hebben veel met elkaar te maken. Gelukkig betekent een onveilige hechting niet dat je de rest van je leven moeite zult hebben met het aangaan van relaties of dat je nooit zult genieten van goede seks. Het is namelijk mogelijk om veilig gehecht te raken. Met professionele hulp leer je jezelf waarderen en je onveilige hechting herstellen.

Belangrijk, want seks is iets om van te genieten en dat lukt beter als je je goed voelt over jezelf, je grenzen durft aan te geven en je open durft te stellen voor een ander.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️