Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Psyche 11 apr 2021
Leestijd: 4 minuten

7 manieren om meer uit je seksleven te halen, volgens een therapeut

Veel koppels ervaren na enige tijd in de relatie een vermindering in de kwaliteit van hun seksleven. Helaas bestaat daar geen quick fix voor: een goed seksleven is het resultaat van verschillende factoren waar zowel jij als je partner invloed op hebben. Therapeut Nan Wise tipt alvast 7 manieren om meer uit je seksleven te halen.

Seksuele problemen in een relatie zijn geen zeldzaamheid. Hoe langer je een relatie hebt, hoe groter de kans is dat je ze hebt. Sommige experts zeggen zelfs dat 15 tot 20 procent van de getrouwde koppels helemaal geen seks meer heeft. Nog veel meer hebben zelden seks.

Gelukkig zijn er manieren om het tij te keren. Want hoe uitzichtloos een situatie ook soms lijkt, met een beetje goede wil kom je al een heel eind.

7 manieren om meer uit je seksleven te halen

Sekstherapeut Nan Wise tipt 7 manieren om meer uit je seksleven te halen.

1. Wees geduldig

Geduld is een schone zaak en dat geldt zeker ook in het geval van seks. Seksuele arousal komt nou eenmaal niet 1-2-3, daar is tijd voor nodig. Wees dus geduldig: zowel voor jezelf als voor je partner.

Wat je wel én niet moet eten voor een gezond seksleven

Rek altijd voldoende tijd uit. De ene keer heeft je partner misschien wat meer tijd nodig om in the mood te komen, de andere keer kost het jou meer moeite. Daarom is het belangrijk om niets te rushen, te vertragen en te genieten van de sensaties. Geniet gewoon van elkaar, zonder te veel vanuit een tunnelvisie te focussen op het bereiken van een orgasme.

2. Blijf verbonden

Het klinkt zo eenvoudig, maar voor veel koppels is het tóch nog moeilijk: verbonden blijven met elkaar. Meestal zijn daar zelfs geen woorden voor nodig. Neem de tijd om in elkaars ogen te kijken, adem traag en ritmisch en probeer enkel en alleen te focussen op de ander.

Denk aan alle redenen waarom je verliefd werd op de ander en voel de verbinding. Wedden dat de erotische spark vanzelf komt?

3. Accepteer jezelf

Jezelf en je lichaam accepteren is een belangrijke voorwaarde om je volledig te kunnen smijten in je seksleven. Investeer daarom voldoende in zelfliefde en body positivity.

https://www.bedrock.nl/quarantaine-virtueel-seksleven-tips/

Daar hoort ook bij dat je je lichaam leert kennen in al zijn facetten. Een goede manier daartoe is solo seks. Door seks met jezelf, kom je er precies achter waar jij opgewonden van raakt en waarvan juist niet. En daar heb je vervolgens wat aan tijdens de seks met iemand anders.

4. Praat over je fantasieën

Iedereen heeft seksuele fantasieën. Gek genoeg zijn we daar toch nog enigszins over beschaamd. Toch kunnen fantasieën een goede tool zijn om je seksleven te boosten. Misschien delen jij en je partner wel dezelfde fantasie en zorgt het voor een nieuwe spark in de relatie.

The Sex Issue: hoe het komt dat we állemaal seksfantasieën hebben (ja, jij ook)

Ga eens bij jezelf na: wat zijn je fantasieën? Op welke manier word jij graag aangeraakt? Deel dit soort informatie met je partner en laat ook ruimte voor zijn of haar fantasieën. Sta open voor wat de ander te zeggen heeft en verken mogelijkheden om tegemoet te komen aan de fantasieën.

Misschien volstaat het om het bij fantasie te houden, misschien voelen jullie de behoefte om ze om te zetten in werkelijkheid. De keuze is aan jullie.

5. Durf risico’s te nemen

Ook in langdurige romantische relaties vinden we het soms spannend om te praten over seks. Vaak komt dat voort uit angst om beoordeeld te worden of uit angst om de ander te kwetsen. Hierdoor spelen we het vaak op veilig en zijn we minder snel geneigd om alle hoekjes en kantjes van onze erotische identiteit bloot te stellen.

Toch is het belangrijk om deze kantjes niet te negeren. Seksueel potentieel ontvouwt zich wanneer we onszelf durven blootstellen aan de ander. Ook al voelt dat eng aan: neem dat risico toch maar.

6. Prioriteer genot

Wil je een beter seksleven? Dan is het in de eerste plaats aan jezelf (en je partner) om daar wat aan te doen. Niemand gaat het immers voor jou doen.

De druk om geweldige seks te hebben verpest je seksleven

Daartoe zul je seksueel genot moeten durven prioriteren. Maak er tijd voor, lees over seks, praat erover met je partner. Geniet van het genot dat jullie samen beleven.

7. Laat ruimte voor emoties

Dat seks alleen draait om lust en opwinding, is een fabeltje. Seks is namelijk heel vaak ook de trigger voor allerlei soorten emoties. Laat die ruimte er vooral ook zijn, zowel voor jezelf als voor je partner.

Door deze gevoelens toe te laten, leren we dat seks een veilige plaats is om de verbinding met elkaar aan te gaan.

En wat is er mooier dan dat?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️