Margje Hoogland
Margje Hoogland Liefde & Seks 4 apr 2022
Leestijd: 4 minuten

Hoe merk je op latere leeftijd dat je onveilig bent gehecht?

Een onveilige hechting kan op latere leeftijd problemen geven binnen relaties. Simpelweg omdat je als kind nooit leerde hoe het is om een gewone relatie te hebben. Maar naast problemen in de liefde zijn er ook andere gevolgen van onveilige hechting op latere leeftijd.

Hoe zit dat precies?

Hoe ontstaat onveilige hechting?

Onveilige hechting ontstaat door een onstabiele jeugd. Denk bijvoorbeeld aan een jeugd waarin je opgroeide bij ouders die er niet voor je waren, je aan je lot hebben overgelaten of waarbij je je emoties niet veilig kon uiten. In een ergere vorm kan het ook ontstaan door ouders met psychische problemen of ouders met een verslaving.

Die onstabiele jeugd heeft er voor gezorgd dat je niet de liefde die je nodig had, hebt gevoeld . Je hebt nooit geleerd dat je van waarde bent, dat je er mag zijn en dat je er toe doet. En al helemaal niet hoe je een gezonde relatie met iemand opbouwt.

Must read: Waarom je hechtingsstijl zoveel invloed heeft op je relatie

Vormen van onveilige hechting

Er zijn 3 vormen van onveilige hechting:

  • Angstig-obsessief: je ouders lieten je vaak alleen. Daardoor ben je nu bang om verlaten te worden en klamp je je aan partners – en vrienden – vast.
  • Vermijdend: als je als kind nooit hebt geleerd je gevoelens te uiten, kan je dat nu ook niet zo goed. Je hebt een muurtje gebouwd en een soort schijn zelfstandigheid gecreëerd. Zo denk je niemand nodig te hebben.
  • Angstig-vermijdend: als je afstandelijke ouders had, heb je vaak geen vertrouwen in anderen en in jezelf. Je verlangt enorm naar liefde, maar hebt niet het gevoel dat je de moeite waard bent.

In dit artikel vertellen we je nog wat meer over deze vormen van onveilige hechting.

Zijn (extreem) betrokken ouders juist behulpzaam of belemmerend?

Gevolgen onveilige hechting op latere leeftijd

Door de drie vormen, zie je al een beetje wat de gevolgen onveilige hechting op latere leeftijd zijn binnen relaties. Maar er zijn ook andere problemen die door een onveilige hechting zijn ontstaan.

1. Weinig zelfvertrouwen

Als je onveilig gehecht bent, mis je vaak een soort basisvertrouwen. Je hebt nooit geleerd dat je iemand bent die liefde en aandacht verdient. Daardoor ontstaat veel onzekerheid op verschillende vlakken.

De voornaamste is binnen relaties, maar het kan zich ook uiten in onzekerheid op je werk of in vriendschap. Je bent onzeker over of ze je wel echt goed of aardig vinden. Ook durf je niet voor jezelf op te komen als eens iets niet gaat zoals jij het wil. Bang dat je daarna wordt afgewezen. Ook denk je dat je er pas mag zijn als je voldoet aan een perfect plaatje.

Lees ook: Waarom je waarschijnlijk met de verkeerde persoon gaat trouwen

2. Faalangst

Het weinige zelfvertrouwen kan ook omslaan in faalangst. Je bent zo onzeker dat je bang bent om dingen fout te doen en bang dat je dan je baan, je relatie of je vrienden zult verliezen.

Faalangst kan ook voortkomen uit hoe je ouders omgingen met je prestaties. Zagen ze je alleen staan als je iets heel knaps gepresteerd had en werden ze boos als je eens iets niet goed deed? Dan kun je op latere leeftijd nog vaak tegen dit patroon aanlopen.

Lees ook: Hoe ga je om met kritiek van je ouders?

In een heftigere vorm kan dat ook resulteren in het imposter syndrome. De angst dat je door de mand zult vallen als vrienden of je collega’s je ware ik kennen of dat ze op een dag zullen merken dat je helemaal niet zo goed bent in je werk als dat je doet voorkomen.

3. Gevoelig voor stress

Als je alles altijd perfect wil doen en bang bent om te falen, zorgt dat voor ontzettend veel stress. Je neemt veel te veel hooi op je vork, maar dealt ondertussen ook de hele tijd met dat stemmetje in je hoofd dat zegt dat je niet goed genoeg bent.

Waar iemand die veilig gehecht is, dat soort dingen kan laten gaan of duidelijkere grenzen kan aangeven, kan iemand die onveilig gehecht is dat vaak niet. Dat maakt je enorm gevoelig voor stress.

4. Verlatingsangst en bindingsangst

Een onveilige hechting heeft ook ontzettend veel invloed op relaties. Je hebt nooit geleerd hoe het hoort en nooit de liefde gevoeld die je nodig had. Met allerlei overtuigingen van dien.

Must readHoe de keuzes van je ouders invloed hebben op jouw liefdesleven

Je ziet het vaak terug in een vorm van verlatingsangst of bindingsangst. In het eerste geval komt dat vaak door ouders die je in de steek lieten. Daardoor klam je je nu vast aan je partner. Bindingsangst ontstaat door een muurtje dat je op hebt gebouwd. Je voelt die pijn van vroeger liever niet nog een keer en houdt mensen liever op afstand.

5. Heftigere problematiek

Als je echt een traumatische jeugd hebt gehad, kan het ook omslaan in heftige problemen. Denk bijvoorbeeld aan een verslaving of psychische problemen.

Gelukkig hoef je niet voor altijd met deze gevolgen te dealen. Je kunt namelijk een onveilige hechting als volwassene herstellen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️